Srbija u “HES Gornja Drina” uplatila svega 9,9 miliona maraka

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja

Iako je premijer Srpske Radovan Višković nedavno najavio da će osnivački ulog Srbije u HES “Gornja Drina” biti 39 miliona maraka, Elektroprivreda Srbije uložila je svega 9,9 miliona maraka, objavljeno je u današnjem Službenom glasniku RS.

Piše: Jelena Denda Borjan

U Službenom glasniku se navodi da Elektroprivreda Srbije pristupa Hidroenergetskim sistemima “Gornja Drina” sa kapitalom od 39.635.773,56 KM, “od čega je uplaćeno 9.908.943,40 KM, a ostatak će naknadno uplatiti”.

“Prestaju ovlašćenja i brišu se iz Registra v.d. direktora Branislava Milekić, v.d. izvršnog direktora za tehnička pitanja Vedran Furtula i v.d. izvršnog direktora za ekonomsko-fi nansijska pitanja dr Blagoje Šupić, a upisuje se Upravni odbor Društva: Aleksandar Santrač, predsjednik Upravnog odbora, i članovi Ljiljana Milicanović i dr Blagoje Šupić”, navodi se u rješenju.

Zajedničku izjavu o realizaciji projekta HES “Gornja Drina” potpisali su 13. novembra u Banjaluci predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i premijerka Srbije Ana Brnabić. Kako je tada rečeno, projektom je predviđena gradnja tri hidrocentrale u gornjem slivu rijeke Drine, Buk Bijela, Foča i Paunci, čija je procijenjena vrijednost 850 miliona maraka.

Premijer Višković tada je istakao da je rok za izgradnju šest godina, te da realizacija može početi sa početkom građevinske sezone.

“U ovom momentu Republika Srpska ide sa 49 odsto vlasništva, a Srbija sa 51 odsto. To smo radili iz praktičnih razloga, da ne moramo prolaziti procedure javnih nabavki. Da smo išli na javne nabavke, ne bismo gradili još godinama”, rekao je Višković.

Podsjećamo, nakon što je Srbija postala većinski vlasnik zajedničkog preduzeća sa Republikom Srpskom, portal Capital pisao je o tome da bi ovo mogla biti „privatizacija na mala vrata“ Elektroprivrede Republike Srpske.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *