NAKON IZGUBLJENOG SPORA:
Sportsko – rekreativni centar “Slavija” i opština Istočno Novo Sarajevo ne žele da plate sudske troškove portalu SPIN Info 

Autor: Direkt Drugi pišu
3 minuta čitanja
Sportsko rekreativni centar "Slavija"
Sportsko rekreativni centar "Slavija"
Sportsko rekreativni centar “Slavija”

Nakon što je Osnovni sud u Sokocu donio presudu da navodi iz našeg teksta o Sportsko – rekreativnom centaru (SRC) “Slavija” ne predstavljaju iznošenje ili prenošenje nečeg neistinitog, iz ove javne ustanove čiji je osnivač opština, uložili su žalbu na presudu. Nakon devet mjeseci Okružni sud u Istočnom Sarajevu odbio je kao neosnovanu žalbu te naložio da iz ove javne ustanove uplate SPIN Info troškove nastale štete kao i ostale prateće troškove. Iz SRC “Slavija” i opštine Istočno Novo Sarajevo nisu ispoštovali sudsku presudu.

Piše: Sanja Vasković/ Spin info

Riječ je o klasičnoj SLAPP tužbi kojom se htio zastrašiti naš medij i onemogućiti da obavljamo svoj posao s obzirom da smo vrijeme provodili na sudu umjesto u redakciji. Osnovni sud u Sokocu u presudi je naveo da “navodi u našem tekstu predstavljaju objektivnu i tačnu informaciju”. Pritiscima nije bio kraj, iz Sportsko- rekreacionog centra “Slavija” su uložili žalbu na presudu Osnovnog suda. Nakon devet mjeseci, Okružni sud u Istočnom Sarajevu je odbio žalbu kao neosnovanu te još jednom potvrdio da smo svoj posao obavljali po svim novinarskim standardima. Koliko poštuju sudske Odluke iz SRC “Slavija”, čiji direktor Milorad Lale je u međuvremenu dao ostavku, pokazali su na način da nisu u zakonskom roku platili sudske troškove.

Advokat Din Tešić koji je zastupao naš medij u ovom slučaju, predložio je  Osnovnom sudu u Sokocu da donese Rješenje o izvršenju radi naplate novčanih potraživanja.

“Izvršenik nije dobrovoljno izvršio svoju obavezu u predviđenom roku i tražiocu izvršenja nije isplatio navedene troškove postupka u iznosu od 2 360.00 KM koji su naznačeni u izvršnoj ispravi pa je samim tim prouzrokovao i troškove ovog izvršnog postupka”, navodi se u Prijedlogu za izvršenje upućenom nadležnom sudu.

Advokat Din Tešić koji je pro bono zastupao naš medij u ovom slučaju, izjavio je svojevremeno da je presuda donesena u skladu sa zakonom i činjenicama koje su predočene Sudu.

“ Drukčiji ishod nismo ni očekivali kako se radi o tipičnoj zloupotrebi prava koje je imalo za cilj zastrašivanje novinara koji časno obavlja svoj poziv. I ubuduće ćemo ukoliko dođe do sličnih situacija biti na raspolaganju građanima BIH koliko budemo u mogućnosti, dok se situacija u društvu korjenito ne promijeni”, izjavio je Tešić za SPIN Info.

Ovo nije jedini vid pritiska na medije u ovoj opštini. Nedavno je načelnik opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić donio rješenje kojim se oduzimaju prostorije koje je koristilo udruženje “SPIN Media” da bi se dodijelili nekom drugom.

Podsjećamo, SRC “Slavija” na čelu sa tadašnjim direktor Miloradom Laletom podnio je tužbu zbog pisanje našeg portala da ova javna ustanova posluje s gubitkom od 270.000 KM.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *