Spisak preplaćenih advokata RUGIP-a: Milioni za formalne poslove

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
9 minuta čitanja
Ilustracija

Sredinom januara ove godine direktorica Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP) Bosiljka Predragović smijenjena je na lični zahtjev.

Ilustracija

Piše: Dejan Tovilović, Capital.ba

Prije nego što će otići potrudila se da do vrha napuni džepove podobnim advokatima angažujući ih kao privremene zastupnike u poslovima izlaganja nekretnina.

Preko formalno-protokolarnog posla koji za cilj ima usklađivanje podataka pojedini su zaradili toliko novca da mogu pristojno živjeti, a da u narednih deset godina ne uđu u kancelariju ili u sudnicu.

Sve dok je bila u Upravi Predragovićeva je uspjevala da spriječi curenje informacija iako su one bile od interesa za javnost,  a što je potvrđeno i sudskim presudama.

Međutim, čim je ustala iz fotelje – ta prepreka je nestala. Pod pritiskom suda dobili smo uvid u podatke koje je Predragovićka uporno godinama krila od javnosti zbog čega je i „zaradila“ i krivičnu prijavu.

Podaci sa spiskom zarada, do kojih je portal CAPITAL došao nakon jednoipogodišnjeg sudskog spora, pokazuju da su advokati dobili 2,5 miliona KM, od čega je više od milion KM od RUGIP-a dobilo samo pet favorizovanih advokata.

Rekorder je advokatica Dragojla Aleksić iz Prijedora. Ona je zastupajući stranke, odnosno vlasnike sa nepoznatim prebivalištem, u prošloj i pretprošloj godini zaradila gotovo 370.000 maraka.

Iako na teritoriji Prijedora radi na desetine advokata, malo ko osim nje je mogao da sarađuje sa RUGIP-om.

Po čemu se izdvaja od ostalih i kako komentariše činjenicu da je za samo dvije godine dobila oko 340 prosječnih plata u Republici Srpskoj, dok ostale kolege nisu mogle da zarade ni marku, nije željela da objasni.

Ne da mi se“, kratko je poručila ona novinaru CAPITAL-a ne želeći uopšte da čuje zašto je zovemo.

Saslušao nas je njen kolega iz Bijeljine Milan Matić koji je od 2018. do prošle godine na račun dobio nešto preko 286.000 maraka, ali ništa nije htio da komentariše.

Pored njih dvoje, malu grupu odabranih činili su Duško Radošević iz Banjaluke sa zarađenih 170.000 KM, Anđa Đurđević iz Šamca koja je dobila nešto preko 157.000 KM i advokat iz Modriče Ilija Andrić sa zaradom od 130.000 KM.

Podsjećamo, RUGIP pri izboru advokata nije imao nikakvih ograničenja, odnosno mogao je angažovati koga god želi, neograničeno puta. Ispostavilo se da je to pravo brutalno zloupotrijebljeno.

Iako se u imeniku Advokatske komore nalazi oko 430 imena, samo odabrani su od 2015. godine sa njima mogli sarađivati.

Tačnije, analiza portala CAPITAL pokazuje kako ih je preko 120 bilo angažovano, ali da je iznos koji su zaradili u većini slučajeva bio zanemariv.

Predragovićeva se ranije branila tvrdnjom kako ne mogu svi advokati kvalitetno zastupati stranke, ali joj advokatska zajednica to nije povjerovala.

Koji je posao advokata imenovanog po službenoj dužnosti?

Naime, kako nam je više advokata koji su učestvovali u postupcima potvrdilo, riječ je o prilično jednostavnom poslu u kojem advokat imenovan za privremenog zastupnika uglavnom sve dobije pripremljeno.

Da podsjetimo, cijeli posao je pokrenut zbog neusklađenost u evidencijama starog i novog premjera, odnosno gruntovno i katastarski.

Namjera nadležnih je bila da se postupak objedinjavanja evidencija pokrene i da se vidi ko polaže prava na određene nekretnine.

Često se dešavalo da se kod pojedinih vlasnika nekretnina ne može utvrditi boravište, gdje su se pojavljivali privremeni zastupnici, odnosno advokati koji bi trebali da štite njihove interese.

Međutim, u svakom od tih postupaka je bio angažovan vještak geodetske struke koji je pred voditeljem postupka izlagao šta sve nekretnina obuhvata, koja je njena površina, kao i sve istorijske promjene na njoj te poredio stari i novi premjer.

Ukoliko nema nikakvih smetnji i velikih odstupanja, a u većini slučajeva ih nije bilo, postupci su trajali veoma kratko, a advokati su uglavnom konstatovali da nemaju primjedbi.

Ne mogu reći da je protokolaran posao, ali imate jasnu logistiku, vještaka geodetske struke. To je stručno lice koje je kompetentno da kaže kakav je istorijat promjena u gruntovnici, u zemljišno-knjižnom ulošku, kako to izgleda u katastarskom operatu. U suštini, na bazi nalaza kojeg dobijete u postupku možete da se izjasnite da li ima bilo kakvih odstupanja ili spornih pitanja koje treba rješavati, ali po prirodi stvari toga nije bilo“, kaže advokat Dalibor Mrša, ujedno i predsjednik Advokatske komore Republike Srpske.

On podsjeća kako je Komora zbog svega što se dešavalo u proteklih nekoliko godina inicirala izmjene Zakona o opštem upravnom postupku kojim bi stalo na kraj favorizovanju, te podnijela krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, ali da rezultata za sada nema.

Prema njegovim riječima, ovu priču treba posmatrati iz dva ugla.

Kao i svaka medalja, i ova ima dvije strane. Nije samo geodetska uprava odgovorna za ono što se dešavalo. I kolege advokati su pristali da se bave sumnjivim poslovima. Ako neko iz Banjaluke putuje za Nevesinje radi postupka javnog izlaganja, sam taj čin pokazuje da ima osnova za sumnju. Zar je moguće da na prostoru koji pokriva Zbor advokata Trebinje nema ni jednog advokata koji bi bio kvalifikovan da bi se bavio tim poslom, već mora da dolazi neko iz Banjaluke?“, upitao se Mrša.

On se nada kako novi v.d. direktora RUGIP-a Dragan Stanković neće ići putem svoje prethodnice.

Nedavno je održan sastanak između delegacija Uprave i Komore. Sama činjenica da razgovaramo o ovom problemu je značajan iskorak, jer ranije nismo imali sagovornika“, kazao je Mrša.

Institucije ne žure da spriječe dalje favorizovanje

Portal CAPITAL je pokušao od resornog ministarstva da sazna kakva je sudbina inicijative vezane za izmjene zakona, ali odgovor nismo dobili.

Ni u Republičkom javnom tužilaštvu ne žure previše sa krivičnom prijavom, jer od 4. aprila prošle godine, kada im je ustupljen predmet od strane Okružnog javnog tužilaštva u Banjaluci, nisu uradili puno toga.

Tužilaštvo je zaprimilo kompletan spis protiv službenih i ovlaštenih lica u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove na nadležno postupanje zbog krivičnog djela Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja i krivičnog djela Trgovina uticajem. Predmet se nalazi u fazi provjera navoda prijave i prikupljanja potrebnih obavještenja. Više informacija, za sada, nije moguće saopštiti“, poručili su kratko.

Da li će promijeniti svoj odnos prema advokatima pitali smo i nadležne u RUGIP-u, ali do objave ovog teksta odgovori nisu stigli.

RUGIP 16 mjeseci ometao rad novinara

Portal CAPITAL je od 6. jula 2020. godine, pa sve do januara ove godine, uz pomoć pravnog tima Transparency Internationala BiH, vodio pravnu bitku protiv RUGIP-a oko podataka o advokatima angažovanim po službenoj dužnosti.

Iako su u Upravi tvrdili kako to nisu podaci od javnog interesa, već dio spisa u kojem novinar nije stranka u postupku, Okružni sud u Banjaluci je dva puta stao na stanu javnosti ocijenivši kako se informacije nezakonito kriju od novinara.

U tom procesu, na naše konkretne zahtjeve dobijali smo od RUGIP-a nemušte odgovore, a pojedina Rješenja poput onog koje je poništeno presudom Suda u aprilu prošle godine, nije imalo ni pouku o pravnom lijeku.

Tek posle presude iz januara ove godine, ali nakon što je Predragovićeva smijenjena, RUGIP donosi Rješenje kojim se ustupaju traženi podaci i stavlja tačka na proces koji je trajao duže od godinu i po dana.

Zanimljivo je da smo se tražeći podatke pozivali na Zakon o slobodi pristupa informacijama RS, a da smo odbijani po osnovu Zakona o radu, što je po ocjeni suda bilo proizvoljno i neutemeljeno.

Tužena nije dala razloge zbog kojih cijeni da je zahtjev neosnovan, izuzev proizvoljnog i neutemeljenog povezivanja na Zakon o radu, a pozivanje na izričite zakonske odrebe, koje tužena naziva zakonskim osnovom za status izuzeća informacija od slobodnog pristupa, nema nikakvog osnova i predstavlja proizvoljnu primjenu prava“, navodi se u presudi na osnovu kojih se RUGIP prije nekoliko sedmica konačno udostojio dostaviti podatke.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *