SO Bileća: Radan predao mandat, Lero dobio naknade, Vujović učvrstio većinu?

Autor: Direkt Aktuelno Politika
4 minuta čitanja

Odbornik Ujedinjene Srpske u Bileći Saša Radan predao je svoj mandat CIK-u, nezvanično saznaje „Direkt“. Načelnik ove opštine Veselin Vujović nije nam potvrdio ove navode, ali je najavio da će sjednica Skupštine biti održana u roku od 15 dana i dodao da ima skupštinsku većinu. Sa druge strane, odbornik Srpske radikalne stranke „Dr Vojislav Šešelj“ Dražen Dunđer tvrdi da je Vujović većinu dodatno učvstio tako što je SDS-ovom odborniku Milanu Leru jedinom isplatio novac za odborničke naknade.

Piše: Jelena Denda Borjan

Saša Radan, takođe, nije potvrdio naša saznanja o tome da je predao mandat, jer nije odgovorio na telefonski poziv. Ako CIK prihvati njegov mandat, u skupštinskoj klupi će ga zamijeniti Janko Samardžić koji je sljedeći na listi Ujedinjene Srpske po broju dobijenih glasova.

Zbog političkih previranja unutar vladajuće koalicije, bilećka Skupština nije održana puna tri mjeseca. Prethodno zasjedanje prekinuto je zahvaljujući Draženu Dunđeru, odborniku Srpske radikalne stranke „Dr Vojislav Šešelj“. Radan se tada nije pojavio na sjednici. Načelnik Vujović sada je uvjeren da ima većinu na svojoj strani. Na pitanje da li će Dunđer ubuduće biti njen dio, bilećki načelnik kaže da više niko u skupštinskoj većini ne želi da sarađuje sa njim.

Dunđer, pak, ne odbacuje nijednu mogućnost.

„Ja ću podržati odluke za koje smatram da su ispravne, a ne zanima me većina u kojoj se ništa ne radi“, kaže Dunđer za „Direkt“.

Ne krije da je nezadovoljan radom načelnika Vujovića. Otvoreno ga optužuje da je povjerenje SDS-ovog Milana Lera učvrstio novcem iz opštinske kase i sakrivanjem njegovog sukoba interesa.

„Odborniku SDS-a Milanu Leru jedinom su isplaćene odborničke naknade za ovaj mandat. Pritom, on je, kao opštinski službenik, u sukobu interesa koji načelnik ne pokreće, da ne bi izgubio njegovu podršku“, tvrdi Dunđer.

Veselin Vujović za „Direkt“ priznaje  da su jedino odborniku Leru iz opštinske kase isplaćene odborničke naknade i to svih sedam. Na pitanje zbog čega je to urađeno, Vujović kaže da je Lero bio „u finansijskoj krizi“, pa su odlučili da mu pomognu. Na našu konstataciju da ničije finansijske krize ne mogu biti rješavane iz opštinske kase, posebno kada se favorizuje jedan odbornik mimo sve druge i pitanje da li je riječ, kao što Dunđer tvrdi, o političkoj ucjeni, Vujović kaže: „Nije istina da me je Lero ucijenio, on to nikad ne bi uradio.“

Osim Lera, u sukobu interesa na isti način su i odbornici SNSD-a Miroslav Sudžum i Darko Stevanović. Vujović tvrdi da sukob interesa nije pokrenuo zato što se svih 19 odbornika bilećke Skupštine dogovorilo da to ne rade. 

Prema riječima načelnika Vujovića, na sljedećem zasjedanju bilećke Skupštine pred odbornicima će se naći tačke sa prethodne, prekinute sjednice. Dodaje da će se odluka o opštinskom budžetu naći na dnevnom redu sjednice koja će biti održana nakon toga. Dok politička previranja traju, brojna pitanja koja su ključna za funkcionisanje opštine, ostaju neriješena.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *