SO Bileća: I vlast i opozicija nezadovoljni urađenim, građani na čekanju

Autor: Direkt Aktuelno Politika
7 minuta čitanja
Skupština opštine Bleća (FOTO: Direkt)

Uz oprečne tvrdnje da li je po zakonu ili ne, danas je, nakon tri i po mjeseca pauze, održan nastavak šeste redovne sjednice Skupštine opštine Bileća. U skupštinske klupe danas je zvanično sjeo i odbornik Ujedinjene Srpske Janko Samardžić koji je zamijenio Sašu Radana. Neizglasavanjem pojedinih direktora, koji su izabrani na javnim konkursima, vladajuće stranke napravile su zvanični otklon od doskorašnjih koalicionih partnera. Sa druge strane, neki pripadnici vladajućih stranaka napravli su otklon od dosadašnje politike u ovoj opštini, pa su „pale“ ostavke i kritike na dosadašnji rad vlasti.

Skupština opštine Bleća (FOTO: Direkt)

Piše: Jelena Denda Borjan

Vlada RS uputila je Narodnoj Skupštini RS prijedlog odluke o raspuštanju bilećke Skupštine o kojoj će ona odlučiti 24. novembra. Odbornici opozicionog SNSD-a i Socijalističke partije danas su napustili zasjedanje bilećkog parlamenta, jer smatraju da je ono održano protivzakonito. Da je zasjedanje protivzakonito smatra i Dražen Dunđer, odbornik Srpske radikalne stranke „Dr Vojislav Šešelj“.

„Sve je urađeno mimo zakona. Oni danas nemaju zakonski deset ruku“, kazao je Dunđer, ali nije obrazložio na čemu temelji ove tvrdnje, već je poručio novinarima da oni istraže.

Dunđer je sa svojom strankom i bilećkim odborima SNSD-a, SP-a i SNS-a podnio Vladi RS inicijativu za raspuštanje bilećke Skupštine. Upitan zbog čega to nije uradio u prošlom mandatu, kada je, takođe, bio odbornik, a kada sjednice nisu održavane i po pola godine, Dunđer kaže da je i tada „upozoravao“ na protivzakonito djelovanje.

„Niste u pravu da sam sada podnio inicijativu sa SNSD-om, ja živim za sebe i za svoju stranku. Podnio sam samo propust da su prekršili Zakon, nisu zakazali skupštinu za 90 dana. A i u prošlom sazivu sam upozoravao i tražio da podnesemo, ali niko to nije htio da uradi“, rekao je Dunđer, ali nije obrazložio zbog čega inicijativu tada nije podnio sam, sa svojom strankom.

Predsjednik bilećke Skupštine Mato Vujović pak tvrdi da je današnje zasjedanje sazvano u skladu sa zakonom.

„Zakon o lokalnoj samoupravi, član 52, kaže da su sva važnija pitanja, poput sazivanja Skupštine, definisana Poslovnikom o radu Skupštine. Našim Poslovnikom, koji je donesen 2017. godine, predviđeno je Članom 100, stav 6, da se, ukoliko se Skupština ne nastavi u roku od 15 dana, njen nastavak određuje shodno odredbama ovog Poslovnika. Mi smo te odredbe ispoštovali i ne vidim nikakve prepreke da danas nastavimo zasjedanje“, tvrdi Vujović.

On je rekao da, za sada, vlast ima stabilnu skupštinsku većinu, da se odluke usvajaju sa deset ruku za i da je, prema dopisu koji su dobili od CIK-a, Janko Samardžić dobio svoj mandat 6. novembra.

Načelnik Opštine Bileća Veselin Vujović medijima je kazao da misli da NSRS, ipak, neće raspustiti bilećku Skupštinu.

„Nema potrebe da se raspušta Skupština, ona funkcioniše. Nismo je održali duže od tri mjeseca, jer niko nije imao većinu, ni mi, ni oni. Našli smo rješenje da jedan odbornik vrati mandat, a kad je došlo rješenje od CIK-a da je imenovan novi odbornik, sazvali smo današnju skupštinu“, rekao je Vujović.

Načelnik kaže da su građani Bileće ovakvim radom Skupštine dobili „samo probleme“, a za lošu medijsku sliku o ovoj opštini krivi pojedine odbornike i novinare.

„Bileća se prikazuje samo po negativnim dešavanjima koja pojedini odbornici šalju u javnost, a i medije više zanimaju negativne stvari. Izvinjavam se, ali to ispada tako. Ima puno pozitivnih stvari, ali mediji puno više pažnje poklanjaju negativnim“, rekao je Vujović.

Imenovanja direktora – mjerilo (ne)zadovoljstva

Iako je Jovana Prodanović na sprovedenom javnom konkursu ispunila uslove da bude imenovana za direktoricu Javne ustanove Dom kulture u Bileći, odbornici nisu podržali ovaj prijelog. Na ovaj način Prodanović, koja je kadar stranke SRS „Dr Vojislav Šešelj“, onemogućeno je da dobije četverogodišnji mandat koji bi bio nepromijenjen i u slučaju novih izbora, što se može protumačiti kao otklon skupštinske većine prema politici svog doskorašnjeg koalicionog partnera Dražena Dunđera. No, zanimljivo je da odbornici nisu podržali smjenu Prodanović sa mjesta vršioca dužnosti direktora ove javne ustanove, što je svojevrstan pravni nonsens. Prema zakonu, vršilac dužnosti direktora imenuje se na najviše šest mjeseci, do imenovanja direktora izabranog na javnom konkursu.

Izbor direktora danas je pokazao nezadovoljstvo i u vladajućim redovima. Tako je vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Bileće Mladen Tepavčević danas podnio ostavku na ovu poziciju. To je Skupštini i građanima saopštio Tepavčevićev stranački kolega, odbornik PDP-a, Novak Inić.

„Tepavčević je odlučio da podnese ostavku, jer je stav stranke na samom početku, kada smo sjeli u ove klupe, bio da se naš čovjek povuče ukoliko ne uradimo nešto u određenom periodu. On je ušao u prezaposleno preduzeće koje ima višak radnika. Takođe, on ne želi da učestvuje u pregovorima i radu sa bivšom vlasti, a činjenica je da smo mi neke njihove ljude ostavili na odgovornim funkcijama i da se oni i danas pitaju u ovoj Opštini“, poručio je Inić.

Prije Tepavčevića, na čelu bilećke Turističke organizacije godinama je bio Nikola Bajović, aktuelni zamjenik načelnika Bileće.

Inić je rekao da ovakav njegov nastup nije nikakav udar na aktuelnu većinu i da on ostaje njen član, ali je pozvao vladajuće stanke da „urade nešto konkretno“ i podnesu krivične prijave za protivzakonitosti koje je radila bivša vlast.

„Nemojte da radimo kao što smo do sada radili. Pozivam vas da konačno podnesemo krivične prijave, da vidimo koliko smo odlučni u borbi za konačne promjene. Najkrivlje mi je zbog načelnika odjeljenja, jer će sva krivica na kraju pasti na trenutno rukovodstvo. Pozivam kolege da uradimo nešto konkretno, da nas za četiri godine neko ne krivi za nešto što nismo uradili“, rekao je Inić.

Kada se podvuče crta, iz bilećkog parlamenta danas je poslata zbunjujuća i zabrinjavajuća slika koja odaje utisak da ni vlast, ni opozicija nemaju jasan plan kako da riješe nagomilane probleme. I ijedna i druga strana u stalnoj su borbi za prevlast, a građani na čekanju.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *