Slučaj zapošljavanja u Bileći – Za koga se kroje zakoni?

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Istražujemo Politika
5 minuta čitanja

Nedavni slučaj zapošljavanja u Bileći još jednom je otvorio pitanje po čijoj mjeri se kroje zakoni u Republici Srpskoj – da li onih koji rukovode državom i javnim resursima ili po mjeri svih građana. Bilećki odjel “Elektro-Hercegovine” ovog mjeseca dobio je novu radnicu koja je primljena bez konkursa, isključivo zahvaljujući ličnom zalaganju direktora ovog preduzeća. Treba li napomenuti da je sve po zakonu?

Željka Grahovac

Piše: Jelena Denda Borjan 

Željka Grahovac donedavno je radila kao samostalni stručni saradnik za poslove radnih tijela Skupštine opštine Bileća. Sa ovog radnog mjesta, 1. marta, prešla je na upražnjeno mjesto u RJ “Elektro-Bileća”. Grahovac je po struci diplomirani geograf, a u “Elektro-Hercegovini” dobila je rukovodeće mjesto u odjeljenju snabdijevanja. Postavlja se pitanje zašto je neko čija struka nema veze sa ovom djelatnošću dobio baš ovo radno mjesto?

Odgovore smo dobili od direktora “Elektro-Hercegovine” Slavka Dangubića. Kako je otvoreno rekao za “Direkt”, Željka Grahovac dobila je novi posao zahvaljujući njegovom direktnom zalaganju. Predložio je na ovo radno mjesto, jer se, kako kaže, u njene kvalifikacije uvjerio lično, budući da je, kao dugogodišnji odbornik u Skupštini opštine Bileća, imao uvid u njen rad.

– Željka je jedna od rijetkih koja je tamo (u Skupštini opštine, prim. aut.) radila, a ja sam garantovao da će ovo radno mjesto u RJ Elektro-Bileća biti stručno popunjeno – istakao je Dangubić za “Direkt”.

Koliko Dangubić vjeruje u kvalifikacije svoje nove radnice, govori i činjenica da je ona odmah dobila ugovor na neodređeno vrijeme iako je tek počela da obavlja posao koji, uzgred rečeno, nema nikakvog dodira sa njenom strukom.

– Radni odnos na neodređeno vrijeme zasnovan je nakon provdene zakonske procedure, shodno Zakonu o posredovanju pri zapošljavanju, a nakon prethodno pribavljene saglasnosti Ministarstva industrije energetike i rudarstva – navedeno je iz “Elektro-Hercegovine” za “Direkt”.

Dangubić ne vidi nikakav problem u tome što je Grahovac po struci diplomirani geograf. Problema, zakonski, ni nema, jer joj ide u prilog to što je za ovo radno mjesto, prema Pravilniku o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, predviđena visoka stručna sprema društvenog ili tehničkog smjera.[alert type=”transparent” sc_id=”sc1235105425045”]Dangubić je za “Direkt” demantovao pisanja pojedinih medija da je Željka Grahovac posao dobila preko njegove stranke DNS-a i dodao da ona nije član ove stranke.[/alert]

Po zakonu je i to što za ovo radno mjesto nije raspisan javni konkurs. “Elektro-Hercegovina” ga nije raspisala, jer po zakonu nije morala, ali zakon joj nije branio da ga raspiše. Međutim, da je kojim slučajem konkurs objavljen, na njega bi se javio ogroman broj ljudi, čega je svjestan i Dangubić, kako nam je sam potvrdio u razgovoru. Na pitanje zašto ga, onda, nije raspisao, on odgovara da bi procedura izbora radnika tako bila mnogo duža i komplikovanija.

Činjenica da bi za ovaj posao konkurisalo mnoštvo ljudi samo potvrđuje da za njegovo obavljanje nisu potrebne nikakve posebne i rijetke vještine. Što, opet, dovodi do pitanja kako je Dangubić mogao znati da je baš Grahovac, od svih ljudi, ta koja je najkvalifikovanija za ovaj posao?

Odgovor nećemo ni dobiti, jer, kao što nam je i sam Dangubić u razgovoru naglasio više puta – sve je urađeno po zakonu. Na našu konstataciju da u ovoj državi ako je nešto zakonito, ne znači da je i legitimno, jer su zakoni pravljeni tako da budu pogodni za manevrisanje (što je i ovdje slučaj), Dangubić kaže da bi, ako bi bilo inicijative da se zakoni promijene na bolje, on podržao tu promjenu.

A dok do te promjene ne dođe, pitanje je da li će u ovoj zemlji ostati iko ko je zaista kvalifikovan da nešto radi.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *