Skupštinska većina u Gacku- Idi mi, dođi mi

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo Politika
4 minuta čitanja
Nismo odgovorni za Rebalans- opozicija u SO Gacko

Gacko živi svoje zadnje, da ne kažemo poslednje dane. Vlast u čijim temeljima je podela plena do sada nije uspela da funkcioniše sinhronizovano niti da deluje u javnom interesu. Stanovnici ovog rudarskog mesta ni posle dve godine ne vide blagodeti sinergije opštine i RiTE Gacko, ako ona uopšte postoji. Umesto toga svedoče sumraku na obe adrese.

Nismo odgovorni za Rebalans- opozicija u SO Gacko

Iako se načelnik Ognjen Milinković nadao da će 15. redovno zasedanje SO Gacko pokazati da konce drži u rukama i da ima većinu u Skupštini, najvažniji dokument- Nacrt rebalansa budžeta za 2022. godinu danas nije usvojen.

Pomenuti dokument je, objasnili su, od krucijalnog značaja za funkcionisanje lokalne samouprave budući da od njegovog usvajanja zavisi da li će biti dovoljno para za plate zaposlenih, ali i za subvencije poljoprivrednicima i stipendije studentima. Nacrt, koji je dobio zeleno svetlo iz Ministrarstva finansija, oborili su gatački parlamentarci.

Devet glasova odbornika SNSD-a, SP-a, Demos-a i Prve SDS nisu bili dovoljni za njegovo usvajanje.

Uzdržani su bili odbornici opozicije- četiri SDS-a i dva PDP-a, ali i odbornica DNS-a Jovana Zelenović Kundačina koja pripada skupštinskoj većini. Ona je zahtevala da se u Nacrt rebalansa uvrste i zahtevi ove stranke koje je, odmah je bilo jasno, trenutno nemoguće ispuniti.

Falio je jedan glas- odbornici skupštinske većine u Gacku

Radi se o obezbeđivanju sredstava za tople obroke za sve zaposlene u administraciji i opštinskim ustanovama u skladu sa zakonom, potom o sredstvima za izgradnju zgrade za mlade bračne parove kao i da se tekući grant Udruženju penzionera poveća na 30 hiljada maraka.

Pokušaji odbornika pozicije da relaksiraju situaciju i ukažu da se nešto od zahteva može inkorporirati tokom dalje procedure- javne rasprave i izrade Predloga rebalansa, nisu urodili plodom.

Rebalans nije usvojen, a da li će ga uopšte biti do kraja godine , zavisi od načelnika i njegove (akrobatske?) sposobnosti da obezbedi skupštinsku većinu.

Odbornici opozicije su odbacili insinuacije pozicije da je odgovornost na njima ako zaposleni u opštini ne budu imali plate.

“Na skupštinskoj većini je da obezbedi dovoljno glasova za usvajanje tačaka dnevnog reda, a posebno ako se radi o ovako važnim dokumentima”, čulo se iz opozicionih redova.

Nakon što je “pao” Nacrt rebalansa, ostale tačke, uključujući i izmenu Plana kapitalnih investicija za ovu godnu, su imale podršku većine odbornika.

Jedan od kurioziteta ove sednice je da je Predlog nacrta rebalansa budžeta obrazlagao Milivoje Boljanović kome je, kao što smo pisali, istekao mandat v.d. načelnika Odeljenja za finansije.

Na 14. sednici odbornici ga, samo zbog nedostatka većine, nisu i zvanično razrešili te dužnosti. Tako da je već nekoliko nedelja u nedefinisanom statusu- nerazrešen, ali bez mandata.

Na današnjem zasedanju se moglo čuti i da RiTE Gacko duguje opštini na ime rudarske rente preko milion maraka, ali i da se ne očekuje, rekao je Boljanović, da će u ovoj godini isplatiti bilo šta.

Ovaj podatak može da bude razlog za zabrinutost budući da je Boljanović, kao dugogodišnji izvršni direktor za finansije gatačkog giganta upućen u njegovu solventnost.

Radnici ovog kolektiva su pre dva dana proglasili štrajk, o čemu je “Direkt” takođe izveštavao.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *