SIPA ušla u UIO BiH i izuzima dokumentaciju

Autor: Direkt Aktuelno Crna hronika Društvo
3 minuta čitanja

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu SIPA iznose dokumentaciju iz prostorija Uprave za indirektno oporezivanje BiH u Banjaluci, a koja se odnosi na istragu slučaja aktuelne šefice grupe za sprečavanje krijumčaranja i prekršaje u Regionalnom centru Banjaluka Jelene Majstorović.

Kako je za portal CAPITAL potvrdio izvor iz SIPA-e, u toku je istraga Majstorovićke zbog čega je zatražena i izuzeta određena dokumentacija.

Nije bilo pretresa, ali jeste bilo oduzimanja dokumentacije“, rekao je izvor CAPITAL-a.

Majstorovićka je javnosti poznata po tome što je tokom 2017. i 2018. godine, skupa sa kolegom Radenkom Popovićem zvanim Pop, najmanje deset puta iskoristila svoju poziciju i ucjenjivala trgovace tražećio mito. Istraga je pokazala da su u najmanje četiri slučaja trgovcima nezakonito oduzeli nakit vrijedan više od 200.000 maraka.

Inspektorka i njen kolega su imali uhodan način rada, tražili su novac kako ne bi kontrolisali poslovanje trgovaca, a onima koji odbiju, nezakonito su oduzimali robu.

Majstorovićka je od 2020. godine postala šefica Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja u Regionalnom centru Banjaluka, a do sada je u Upravu za indirektno oporezivanje uspjela zaposliti i kćerku Janu Majstorović.

“Šefica iz poreske”, prema pisanjima medija, vlasnica je i impozantne imovinske kartice. Kako se navodi, ona i njen suprug imaju dva stana Prnjavora. U banjalučkoj Grčkoj ulici navodno ima stan od 95,5 kvadrata,  u Jevrejskoj stan od stotinu kvadrata, te dvije garaže. U ulici Jovana Dučića ima stan i garažu vrijedne oko 238.000 maraka, stečeni na osnovu Ugovora o poklonu.

U javnosti, Majstorovićka i Popović, kao njihove kolege Stevo Savić i Vladimir Puzić, zbog boje uniforme, nosili su nadimak među vlasnicima trgovina kao „crnokošuljaši”.

Jelena Majstorović radi u UIOBiH od februara 2013. godine, a deset godina ranije otkaz je dobila u NLB Banci u Prnjavoru koja je tužila zbog krivičnog djela za koje je 2005. godine osuđena uslovnom kaznom zatvora.

Ta kazna je 2016. godine izbrisana iz evidencije, a ona je tada već tri godine radila po ugovoru za UIO BiH, iako po zakonu radnik u institucijama u BiH ne može biti osuđen za krivično za koje je zaprijećena kazna zatvora od tri ili više godina, a državni službenik uopšte ne smije biti krivično osuđivan.

Ubrzo nakon brisanja presude, u aprilu 2018. godine primljena je kao državna službenica u Odsjek za poreze, a desetak dana kasnije direktor Miro Džakula internom odlukom vratio u Grupu za suzbijanje krijumčarenja i prekršaje gdje je radila dok je bila zaposlena po ugovorima.

Krajem 2018. godine Džakula je privremeno postavlja za šeficu Grupe. Na ovu poziciju je 2020. godine imenovana za stalno, gdje se nalazi i danas.

Oznake:
Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *