SIPA istražuje bivšeg direktora trebinjskog Doma zdravlja Vasa Mijanovića

Autor: Direkt Aktuelno Crna hronika
2 minuta čitanja
Vaso Mijanović (Foto: Direkt)

Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) nedavno je zatražila od Fudbalskog Saveza BiH dokumentaciju u vezi sa sumnjivim zapošljavanjem tri osobe, među kojima je i Vaso Mijanović, bivši direktor trebinjskog Doma zdravlja i doskorašnji savjetnik načelnika Opštine Gacko Ognjena Milinkovića.

Vaso Mijanović (Foto: Direkt)

Televizija N1 došla je u posjed dokumentacije u kojoj SIPA traži od krovne kuće bh. fudbala da joj dostavi određene dokumente u vezi sa navodnim zloupotrebama službenih ovlaštenja uposlenika FS BiH.

Sporno je zapošljavanje tri osobe, a SIPA je od Saveza tražila ugovore o radu za aktuelnog direktora marketinga i komunikacija u FS BiH Vasa Mijanovića te za Rijada Prolića.

Još važnije, SIPA je zatražila dokumentaciju u vezi sa angažovanjem savjetnika predsjednika Fudbalskog saveza BiH Marka Miličića. Savez je dužan da joj dostavi odluku ili drugi akt Izvršnog Odbora, ili drugog tijela Saveza o Miličićevom zaposlenju ili angažovanju.

Državna agencija za istrage i zaštitu želi na uvid i izvještaje koje je pisao sam Miličić, a koji imaju veze sa njegovim angažmanom u FS BiH, kao i sve novčane uplate koje je Savez izvršio na račun Miličića.

Takođe, FS BiH trebalo bi da pojasni na osnovu čega je određen novčani iznos za poslove intelektualnog rada, te zbog čega je Savez pristao da Miličiću isplati sve “dodatne troškove”, u koje su uračunati svi procijenjeni troškovi koji se navode u njegovom ugovoru.

SIPA želi i listu osoba koje su putovale sa reprezentacijom Bosne i Hercegovine na utakmice u Finsku i Dansku 2021. godine.

Pripadnici SIPA-e traže odgovore i dokumentaciju u vezi sa troškovima hotela “Swiss” u Sarajevu, odnosno sve uplate za sve osobe koje su tamo odsjele na račun FS BiH.

I naposlijetku, SIPA želi kompletnu dokumentaciju vezanu za gradnju terena sa vještačkim travnjakom u Krupi na Vrbasu, u Mostaru i u Ilijašu.

Treba napomenuti da je SIPA i ranije u 2021. godini tražila odgovore od FS BiH, ali krovna kuća bh. fudbala nije dostavila dokumentaciju u cjelini.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *