Sindikati od Elektroprivrede tražili odgovore o GEOLP-u, u istragu se uključio i FUP

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
5 minuta čitanja
Već je potrošeno više od 300 miliona KM

Izvršni direktor Senad Sarajlić pokušao uvjeriti sindikaliste da je sve po zakonu. Formiranjem GEOLP-a prekršen je i Kolektivni ugovor, piše Fokus. 

Već je potrošeno više od 300 miliona KM

Nakon što je Fokus.ba otkrio kriminogenu pozadinu osnivanja zavisnog preduzeća GEOLP koje je u 100-postotnom vlasništvu Elektroprivrede BiH, uslijedio je hitan sastanak izvršnog direktora Elektroprivrede za proizvodnju Senada Sarajlića s direktorima sedam rudnika uglja i predstavnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

Budući da su iz Sindikata, kako smo ranije objavili, zaključili da im GEOLP predstavlja potpunu nepoznanicu, posebno kada je riječ o njihovim pravima, Sarajlić je naveo da će radnici u GEOLP-u imati potpunu mogućnost osnivanja sindikata. Sastanku je prisustvovao i direktor GEOLP-a Emir Aliefendić koji je izjavio da je „realno očekivati da će radnopravni i materijalni status biti utvrđen u skladu s Kolektivnim ugovorom elektroenergetske djelatnosti u FBiH“.

Član 39 Kolektivnog ugovora koji je prekršen

S druge strane, kako nam je rečeno, ovim se rukovodstva Elektroprivrede BiH i GEOLP-a nastoje retroaktivno izvaditi iz nezakonitosti u koje su krenuli. Naime, GEOLP je osnovan 30. jula 2021. godine, više od godinu nakon što je na snagu stupio Kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti rudarstva u FBiH.

U članu 39. stav 2. ovog kolektivnog ugovora kojim se poput zakonskog rješenja reguliraju prava radnika stoji da se „poslodavac obavezuje da neće ustupiti poslove registrirane djelatnosti drugim pravnim ili fizičkim licima čije bi ustupanje izazvalo otkaze ugovora o radu radnicima zaposlenim kod poslodavca“.

Upravo je to urađeno osnivanjem GEOLP-a i dosadašnjim tokom cjelokupnog procesa u vezi s formiranjem ovog zavisnog društva, čime je prekršen navedeni kolektivni ugovor. Kako saznajemo, u istragu se, osim SIPA-e uključila i Federalna uprava policije, dok uporedo Sindikat, kako nam je potvrđeno, kompletira dokumentaciju kako bi putem ovlaštenog pravnog zastupnika podnio krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u ovom procesu.

Na sastanku Sarajlića s direktorima rudnika i predstavnicima Sindikata, otkriva zapisnik, razgovarano je i o onome što je prava pozadina osnivanja GEOLP-a, a o čemu je pisao Fokus – utvrđivanje kalorične vrijednosti uglja.

Predstavnici Samostalnog sindikata rudara su na tom sastanku upozorili Sarajlića da se spomenutoj djelatnosti dodjeljuje ozbiljan i odgovoran tretman te su pozvali rukovodstva rudnika uglja da u svim prilikama, kada se za to procijeni potreba, zahtijevaju arbitražu uzoraka.

Detalj iz zapisnika sa sastanka

Kako smo u ranijem tekstu naveli, EPBiH se već obratila Institutu za akreditiranje da rudnike „Kreka“ i „Kakanj“ razvlasti po pitanju laboratorija, te da ovu djelatnost omogući GEOLP-u. Upravo kalorična vrijednost uglja utječe na otkupnu cijenu uglja i tu je najveći prostor za mahinacije, odnosno trošenje novca, pa tako i kada je riječ o nabavci uglja od spomenutih privatnika. Ako je kalorična vrijednost niža, plaćaju se penali, a ako je viša, na to se plaća dodatna premija. Iz sindikata rudara su godinama ukazivali na to da je EPBiH po ovom pitanju išla na štetu samih rudnika otpisujući im hiljade tone uglja.

S druge strane, postavlja se pitanje kako je moguće da, primjerice, ugalj od Lagera koji se otkupljuje u ogromnim količinama zadovoljava kaloričnu vrijednost. Ovaj segment je i u fokusu istrage SIPA-e. Ispituju je li u konačnici namjera da se u GEOLP-u smanjuju kalorične vrijednosti uglja koji dolazi iz rudnika u sastavu koncerna, a da se povećavaju vrijednosti uglja od Lagera radi isplate premije.

Inače, državna Elektroprivreda BiH privatnom preduzeću Lager, koje je opeterećeno brojnim aferama, već duže vrijeme plaća basnoslovne iznose za nabavku uglja. Fokus se ranije s pitanjima o GEOLP-u obratio Elektroprivredi BiH, ali odgovore do danas nismo dobili.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *