Sindikat ERS: U utorak štrajk. Direktori: Zahtevi sindikata nekorektni, nesolidarni i na pogrešnoj adresi

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Ekonomija
6 minuta čitanja
Elektroprivreda RS (FOTO: Direkt)

Nekorektno je ključna reč koju su u izjavama koristili direktori Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), ocenjujući odluku sindikata da za utorak, 12. decembar, zakaže proteste ispred zgrade Elektroprivrede RS u simboličnih 5 do 12.

Zgrada Elektroprivrede RS u Trebinju
Elektroprivreda RS (FOTO: Direkt)

Reakcija Odbora sindikata ERS (koji čine predsednici sindikata proizvodnih i distributivnih preduzeća i samog matičnog preduzeća) usledila je nakon što je obznanjeno da je Kolegijum direktora ERS početkom novembra jednostrano raskinuo kolektivni ugovor.

Rečeno je da je namera da se odvojeno pregovara sa sindikatima distributivnih i proizvodnih preduzeća. U procesu odvojenog kolektivnog pregovaranja, naglasili su tad u ERS-u, cilj je odvojiti rad od nerada i iznaći mogućnosti za povećanje primanja radnika u proizvodnim preduzećima.

Sindikalci su najavili štrajk, ističući da neće odustati od zahteva za jedinstvenim kolektivnim ugovorom i povećanjem najniže cene rada sa 158 na 190 maraka.

Đokić za negovanje principa solidarnosti

Na sastanku sa resornim ministrom Petrom Đokićem koji je usledio 7. novembra, složili su se da socijalni dijalog nema alternativu, saopšteno je tada iz Ministarstva energetike i rudarstva RS.

„Ključno je graditi razumevanje prema sistemu koji je uspostavljen na solidarnom principu, a koji i dalje treba negovati“, naglasio je Đokić.

Tom prilikom je konstatovano da je bitno očuvati stabilnost elektroenergetskog sistema, “te naći rešenja za sva pitanja koja se tiču očuvanja radnih mesta, što treba dogovarati i pregovarati na način koji će biti zadovoljavajući za sve uključene strane”, navedeno je u saopštenju, na šta su se sindikalci zahvalili Đokiću na uloženim naporima i posvećenosti ovim pitanjima.

U međuvremenu, Luka Petrović je na razgovore pozvao samo Sindikat Matičnog preduzeća ERS, pa su sindikalci zakazali proteste. Petrović je potom 1. decembra proširio poziv i na predstavnike svih 10 preduzeća u okviru Holdinga. No, razgovori nisu doneli promene.

Naša odluka je da jedinstvo sindikata radnika ERS-a niko ne može narušiti i zadatak nam je očuvanje jedinstvenog kolektivnog ugovora ERS-a”, rekla je u petak novinarima Koraljka Kovačević Markov, predsednica Odbora sindikata ERS-a nakon vanredne sednice Odbora sindikata radnika ERS-a.

Od kolektivnog do krovnog ugovora

Usledila je i reakcija predstavnika Uprave.

Direktor ERS-a Luka Petrović ne vidi razlog za protest, a najavu smatra nekorektnom i izlišnom.

Nije se maltene ni selo za sto, ni pričalo o proširenim pravima ili o trenutnom stanju“, rekao je Petrović.

Istakao je da je još 2008. navedeno da sve delatnosti u ERS-u moraju da se organizuju u sklopu svih zaposlenih radnika čime se javila neophodnost da radnici distributivne delatnosti imaju svoj sindikat, radnici proizvodne djelatnosti svoj, kao i radnici trgovine i snabdevanja.

Koraljka Kovačević Markov, predsednica Odbora sindikata ERS-a (Foto: Direkt)

“To znači da će na krovu toga biti jedan sindikat, jedan kolektivni ugovor koji se zove posebni kolektivni ugovor, na nivou ERS-a. Znači, imaćemo tri pojedinačna ugovora, po djelatnostima kako je Zakonom predviđeno i jedan krovni ugovor za koji smo dobili poziv od sindikata za pregovore”, dao je Petrović danas novo pojašnjenje.

Pregovori su, kaže, obavljeni 5. decembra, gde je uprava objasnila na koji način je moguće reorganizovati Sindikat u narednom periodu. Naglasio je i da je Elektroprivreda jedini poslodavac koji sindikatu daje godišnje 2,5 miliona KM, a sindikat od radnika „ukupi“ 1,5 miliona i dodao da su primanja radnika u energetskom sektoru čak i 50% više od prosečne plate u RS.

Govoreći o najavljenom protestu, Petrović je rekao da nemaju problem da razgovaraju te da su zakazali sastanak u ponedeljak, shodno inicijativi Sindikalne organizacije Elektroprivrede.

Sindikalci su ga danas demantovali i objavili poziv koji je Luka Petrović 8. decembra uputio samo predsedniku Sindikalne organizacije Matičnog preduzeća. Optužili su ga da ne govori istinu kada je reč o pregovorima i da pokušava da ih razbije.

Za pregovore Dragan i Gordan

A za komunikaciju su, u ime poslodavca, izabrani Dragan Čavić i Gordan Mišeljić – prvi za distributivna, a drugi za proizvodna preduzeća u okviru sistema ERS.

Čavić je za Srnu izjavio da odluku smatra nekorektnom, a najavljeni štrajk na pogrešnoj adresi. Smatra da je Regulatorna komisija za energetiku, koja je i odredila fond plata, jedina merodavna za povećanje. U tom slučaju bi se morale povećati mrežarine, što znači da bi građani platili cenu kroz veće račune.

On je iskoristio priliku i da istakne da zahtev za povećanje plate nije solidaran, jer radnici u “Elektroprivredi” imaju znatno veće plate i ostala primanja u odnosu na zaposlene u drugim oblastima.

I Gordan Mišeljić je ocenio nekorektnom odluku sindikata o štrajku.

I on je za Srnu rekao da su pre nekoliko dana imali korektne razgovore posle određenih dogovora u vezi sa posebnim kolektivnim ugovorima u određenim delatnostima elektroenergetskog sistema – proizvodnja, distribucija i snabdevanje.

“To Sindikat nije prihvatio, taj vid kolektivnog pregovaranja, i odlučio se na neki vid protesta, što ne smatramo korektnim”, rekao je Mišeljić.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *