Šest đaka prelazi u drugu školu: Disciplinske mjere zbog vršnjačkog nasilja u Nevesinju

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
OŠ "RistoProroković" Nevesinje (FOTO: Zvanična internet stranica škole)

Zbog počinjenog vršnjačkog nasilja u OŠ „Risto Proroković“ iz Nevesinja, šest učenika sedmog razreda biće premješteno u područno odjeljenje škole, dok je za tri učenika izrečen ukor direktora, odnosno ukor odjeljenskog vijeća i starješine.

OŠ “RistoProroković” Nevesinje (FOTO: Zvanična internet stranica škole)

Učenicima je u skladu sa izrečenim vaspitno-disciplinskim mjerama smanjena ocjena iz vladanja. Ovo su rezultati provedenih disciplinskih postupaka za devet učenika sedmog razreda osnovne škole iz Nevesinja, sa kojima je upoznato i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, piše Srpskainfo.

Napominjemo da je po nalogu Ministarstva u školi inspekcijski nadzor izvršila Republička prosvjetna inspekcija, dok su stručno-pedagoški nadzor izvršili inspektori-prosvjetni savjetnici iz Republičkog pedagoškog zavoda koji su preporučili određene mjere sa ciljem prevencije, sprečavanja, otkrivanja i suzbijanja nasilja među djecom i mladima – kažu iz MPK.

Školi je preporučeno da pedagoško-psihološka služba izradi individualni plan podrške za sve učenike, učesnike u nasilju, kao i predavanja i radionice na temu vršnjačkog nasilja na časovima odjeljenske zajednice. Preporučeno je i da odjeljenske starješine upoznaju sve učenike sa postupanjem u slučaju vršnjačkog nasilja, kao i da se održe roditeljski sastanci i sjednica Savjeta roditelja na kojima će se predočiti sve aktivnosti koje se čine na otklanjanju narušavanja ugleda škole, a u cilju većeg povjerenja svih prema školi.

– Zadatak vaspitno-obrazovnih ustanova je da u saradnji sa roditeljima i učenicima kontinuirano rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje. Ministarstvo je zatražilo od svih škola da intenziviraju aktivnosti na promociji nenasilne komunikacije, saradnje, međusobne tolerancije i uvažavanja, uz obavezno uključivanje učenika i njihovih roditelja. Polazeći od činjenice da je prevencija, sprečavanje, otkrivanje i suzbijanje nasilja među djecom i mladima od opšteg društvenog interesa, napominjemo da je od izuzetne važnosti postupanje i djelovanje vaspitno-obrazovnih institucija u svim slučajevima vršnjačkog nasilja. Osnovni cilj svima treba da bude unapređenje društvene brige za dijete i njegovu zaštitu, te obezbjeđivanje potrebne pomoći u svim situacijama kada je dijete izloženo nekom od oblika vršnjačkog nasilja, na način da se osigura adekvatna, blagovremena i kontinuirana reakcija škole kao vaspitno-obrazovne ustanove – smatra ministar prosvjete i kulture Natalija Trivić.

Ona je naglasila da Ministarstvo neće tolerisati zataškavanje, niti bilo koji drugi način nereagovanja i nepostupanja u skladu sa Protokolom o postupanju u slučajevima vršnjačkog nasilja među djecom i mladima u vaspitno-obrazovnom sistemu Republike Srpske.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *