Sednica SO Gacko: Uz budžet od 13, 8 miliona i kredit od milion i po

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo Politika
5 minuta čitanja
Sa jedne od sednica gatačke Skupštine

Nakon što je načelnik Gacka postao kooperativan i podmirio apetite odbornika pozicije, tok skupštinskih zasedanja je postao daleko predvidljiviji. Na današnjoj sednici nije bilo prepreka, odbornici pozicije su podržali sva rešenja, pa su glatko usvojeni i Nacrt budžeta za 2024. godinu i kreditno zaduženje od milion i po maraka.

sednica SO Gacko
Sa jedne od sednica gatačke Skupštine

“Dokument u nacrtu može da se menja, da ga sad usvojimo, pa kroz javnu raspravu da ga doradimo i da krajem decembra imamo i Predlog budžeta”, bila je motivaciona (pre)poruka jednog od odbornika pozicije.

Da će i u narednoj godini budžet biti potrošački postalo je prihvatljivo za sve.

Dajte nam vi rešenja, lako je kritikovati”, usledila je njegova opaska upućena opoziciji. I time je rečeno sve što građani treba da znaju o svi prethodnim, ali i sadašnjoj garnituri koja raspoređuje javni, odnosno zajednički novac.

Budući da se načelnik kreće po tankoj žici između apetita “svojih” odbornika koji rastu i ograničenog budžeta koji “jedu” plate i rate, razumljivo je što je najveći investicioni poduhvat kojim se pohvalila lokalna vlast u 2022. godini bila izgradnja privatnog marketa.

I nije samo izvršna vlast podbacila. I parlament se pokazao anahronim budući da na kraju 2023. razmatra stanje putne mreže ili stanje bezbednosti iz 2022. Da ne pominjemo da je načelnik Milinković zatražio još vremena za izveštaje o svom i radu kabineta u prošloj godini i o izvršenju budžeta. I danas su te dve tačke povučene sa dnevnog reda na doradu.

“Ove godine ništa nismo uradili”, iskreno je za govornicom rekao odbornik pozicije.

A, kako stvari stoje, tako će biti i u 2024. Naime, na predloženi Nacrt budžeta ministarstvo je dalo preporuku da se smanje izdvajanja za lična primanja zaposlenih na kojima je zabeleženo i najveće povećanje (2,8%) u odnosu na prošlogodišnji iznos.

[stextbox id='naslov’ caption='Globus u kružnom toku’]Iako javnost još nije videla rešenje kružnog toka, na sednici je odbornik pozicije rekao da će biti sa globusom u sredini. “Ako se bude imala kome graditi”, komentarisao je uz opasku da misli da to nije dobro rešenje jer procenjuje da nema dovoljno prostora za takvu raskrsnicu. Na sednici je načelnik rekao da će naredne godine gacko biti pokriveno video nadzorom.[/stextbox]

A to i ne treba da čudi budući da je načelnik bio primoran da u nekoliko navrata menja pravilnik i podiže koeficijente zaposlenima. A povećanje u jednom, za sobom je povlačilo i povećanje u drugim odeljenjima zbog otvorenog nezadovoljstva službenika. Kada je tim zahtevima izašao u susret i kada je sa radom počela prodavnica na pešačkom ostrvu, o čemu je Direkt već pisao, Milinković je povratio i podršku većine.

Računa da će se u opštinsku kasu naredne godine sliti oko 13,8 miliona maraka. Ipak, da bi se završila izgradnja sportske dvorane i asfaltirale neke gradske ulice podići će kredit od milion i po na sedam godina.

“Ovim se ne povećava kreditno zaduženje jer naredne godine ističu dva kredita”, pojašnjavao je načelnik Ognjen Milinković.

“Za protekle tri godine podigli ste 6 miliona maraka kredita”, rekla je odbornica opozicije i podsetila da je nova vlast na samom početku htela da podigne kredit od oko 7 miliona.

“Neko je dobro umeo da predvidi potrebe”, zaključila je.

Ono što takođe nije pozitivno je tenzija koja se izgleda sa “viših instanci” prenela i u gatački parlament. Danas je atmosfera na zasedanju bila na momente veoma naelektrisana, pa su odbornici PDP-a zbog nepoštovanja i ovaj put napustili sednicu.

Građani sude svakom prema njegovim zaslugama. Ja se ne plašim”, samouveren je bio predsednik SO Gacko Rajko Papović osvrćući se na opasku odbornika da u materijalima ne mogu da uporede planrane i utrošene iznose jer prvih nema u tabeli i da javnost dovodi u zabludu.

“Nema potreba da kriminalizujemo postupke, sve nabavke smo izvršili putem javnih nabavki, sve je urađeno u skladu sa zakonom”, rekao je odbornik pozicije na pitanje opozicje kako je moguće da četiri autobuska stajališta jednostavne izrade koštaju 25 hiljada maraka.

Većina tačaka je i ovaj put usvojena samo glasovima odbornika pozicije. Kod kreditnog zaduženja su bili jednoglasni.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *