SDA-ov tajkun Haso Pekušić na natječajima dobio skoro 70 milijuna maraka, po Mostaru gradi skoro kao i Austro-Ugarska

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija Politika
9 minuta čitanja
(FOTO: Hercegovina.info)

HP Investing od Grada Mostara u zadnjih 14 godina, otkad prema portalu javnih nabavki, datira poslovna suradnja, dobio je skoro 70 milijuna maraka za izvođenje građevinskih radova na području Grada Mostara. 

(FOTO: Hercegovina.info)

Piše: Z. Kolobara/Hercegovina.info

Nađi nekoga tko će te gledati kao Grad Mostar tvrtku HP Investing

Podaci ne moraju biti nužno precizni, no mogu biti samo veći budući da za neke objavljene natječe ne postoji zapisana vrijednost dodijeljenih ugovora. Samo u zadnje dvije godine prema objavljenim javnim nabavkama HP Investing dobio je od Grada preko 16 milijuna maraka, a navedena tvrtka od 2007. po spomenutim podacima dobila je preko 100 natječaja.

HP Investing – prisutni na mostarskim ulicama skoro kao Austro-Ugarska

Na službenim stranicama stoji da je HP Investing d.o.o. Mostar poslovni, pravni i vlasnički nasljednik SZR “Građevinar” Mostar, koji je osnovan 1980. godine. No, ovaj HP Investing kakav danas gledamo na ulicama Mostara i Hercegovine na tržištu je prisutan od 1995. godine, a osnovna djelatnost tvrtke je izgradnja i rekonstrukcija objekata prometne infrastrukture.

Navedena tvrtka mostarske ulice i objekte radi i rekonstruira skoro dugo koliko je to činila austrougarska vlast koja je bila prisutna od 1878. do 1914. (neslužbeno do 1918. i kraja rata), no ukoliko uzmemo i činjenicu da je HP Investing pravni nasljednik mostarskog prijeratnog Građevinara, onda su duže prisutni od Monarhije, a jedina razlika je što izgleda da ljubav između Grada Mostara i HP Investinga nema rok trajanja. Da bi se potpuno sjedinili građevinski duhovi nekadašnjih i sadašnjih vizualnih vladara grada na Neretvi, ova mostarska tvrtka radila je, između ostaloga, i rekonstrukciju Gradske vijećnice koja je prvotno sagrađena 1900. godine.

Na čelu tvrtke su Haso Pekušić i Vesna Pekušić, a prema službenim podacima direktor i odgovorno lice je Dženan Pekušić.

Haso Pekušić – tajkun i moćnik, omiljeni graditelj i prijatelj mostarskih SDA-ovaca

Pekušićevo poduzetništvo usko je povezano s politikom. Javna tajna je da je blizak SDA, a poznato je i njegovo prijateljstvo sa Salemom Marićem, predsjednikom mostarske SDA i predsjednikom Gradskog vijeća Grada Mostara. Nije loše spomenuti da se Salem Marić počastio vikendicom u Podveležju koja je građena usporedno s vjetroelektranama u Podveležju, a za koju on kaže da je kućića. Pogađate, izvođač radova na rekonstrukciji lokalne prometnice bio je konzorcij HP Investing i Amitea, pa je put do Salemove vikendice u Podveležju danas bolji nego na Aveniji.

Poduzetnici vrijedni televizijske pažnje

Rijetko ćete vidjeti da netko javno hvali poduzetnike, no toga se nije libio Salem Marić. Zbog poznanstva i zasluga, u predizbornom sučeljavanju sa SDP-ovim Armanom Zalihićem, šef mostarske SDA javno je iskazao sreću i zadovoljstvo što u gradu djeluju ova građevinska poduzeća. „Ljudi uvijek izjednačavaju, ja sam presretan što imamo HP Investing, Amiteu…“, govorio je tada Marić.

Sve za Mostar ili sve od Mostara?

Koalicija za Mostar, predvođena SDA, jurišala je na poziciju vlasti u gradu koji godinama nije imao demokratske izbore. Polučili su rezultat kakav su polučili, ali u predizbornoj borbi nisu se birala sredstva. U magazinu STAV koji uredno propagira stavove režirane u SDA kuhinji osvanulo je obraćanje Hase Pekušića. U specijalnom broju koji je izašao 10-ak dana pred izbore, dio ovog vapaja teške artiljerije bio je i mostarski poduzetnik koji se našao u društvu imena poput Zlatka Guzina (SDA), nesuđenog gradonačelnika Mostara, Salema Marića (SDA), Ahmeda Džubura (Koalicija za Mostar), Safe Oručevića, Hamdije Jahića, Sergija Šotrića (Koalicija za Mostar), Harisa Šabanovića (SDA) i drugih koji su (ne)izravno dali podršku SDA-ovoj koaliciji na naslovnici koju je krasio izborni slogan „Sve za Mostar“.

Što Salem kaže, Ljubo potpiše

Neprikosnoveno je povjerenje dugogodišnjih koalicijskih partnera HDZ i SDA. Ultimativno bianco povjerenje godinama se održava kroz kadrovsku politiku, ali i natječajne dokumentacije koje su predodređene za ista poduzeća. U audio snimci koja je procurila pred izbore, vidi se korespondencija između Salema Marića i Ljube Bešlića (bivšeg gradonačelnika Mostara) u kojoj Bešlić brižno pazi na svoje partnere. „Moje je pravo odabira. Tako zakon kaže.  Ali, ja zbog korektnosti odnosa sa SDA nisam želio ni na kakav drugi način. I nisam uopće raspravljao. Zovnuo sam Salema (op.a Salem Marić). Saleme, vi koga god kažete, moj je odabir, za prve ljude bilo koje institucije SDA. I ja sam samo potpisnik. Ja sam tako postavio stvari. Ja ne želim da se svađam. I ako te Marić predloži, bit ćeš!“.

Građani nezadovoljni, Gradu svejedno, HP Investing zadovoljan

Nitko ulicama Mostara nije prošao, a da iste nije komentirao. Stare i uništene prometnice su s razlogom bile predmet razgovora i pritužbi, a nove svako malo priušte iznenađenje. Loša infrastruktura gradskih glavnih prometnica dovela je do toga da građane zadovolji i to ukoliko se ulica ne mora ponovno asfaltirati, a nerijetki su prizori dizanja tek nanovo asfaltiranih dionica ili ponovne radove na dijelovima na kojima je urađena sva prometna signalizacija.

Asfaltirani šahtovi i krupni asfalt

Za rubriku vjerovali ili ne svakako pripada asfaltiranje šahta na tek renoviranoj prometnici u mostarskom naselju Balinovac, a nakon nespretnog asfaltiranja cesta je i uredno signalizirana. Izvođač radova bio je HP Investing, a nadzor je radila sarajevski IPSA institut koji nam nisu odgovorili jesu li dobivali pritužbe građana ili Grada Mostara za urađene radove.

Na tek obnovljenoj prometnici u ulici Kralja Tomislava primali smo pritužbe građana koji su govorili da je vožnja tim dijelom neudobnija nego na inače tek obnovljenim cestama, a asfaltna zrna su laički puno veća i šira od uobičajnih. Odgovor na ta pitanja dobili smo od Ivana Knezovića, koji je radio nadzor radova ispred tvrtke Cadoro Ing.

„Ugovorom o Rekonstrukciji magistralne prometnice M17.4 dionice Ulica Kralja Tomislava predviđena je ugradnja habajućeg sloja asfaltne mješavine SMA 16 (silikatni agregat) debljine 4 cm. Ovakva izvedba se radi na svim magistralnim prometnicama. Ovo je različito od dosadašnjih vrsta završnog (habajućeg) sloja u Gradu Mostaru pa je vozačima pomalo neobičan. Ova vrsta asfalta je kvalitetnija i dugotrajnija. Radovi su izvedeni uredno i u svemu prema pravilima struke i preporukama za ovu vrstu radova“, naveo je za naš portal.

Nisu svi tog mišljenja. Svoje viđenje dao nam je građevinski inženjer koji ima višegodišnje iskustvo u izgradnji magistralnih prometnica.

„SMA 16 se najčešće koristi kada se radi jedan sloj asfalta, a kad je više slojeva, onda habajući treba biti SMA 11. SMA mješavina je dobra, nova je stvar i tek se par godina u nas ugrađuje, ali je točnije ugraditi SMA 11. To znači da je najveće zrno frakcije ili agregata u mješavini 11 mm, u njhovom slučaju je 16 mm. Ne koristi se na svim magistralama kako ste naveli, recimo Hering radi SMA 11, Brina na Vraniću isto, a i Grude koriste isto za magistralne ceste“, tvrdi naš sugovornik.

Grad Mostar i HP Investing nisu do objavljivanja teksta odgovorili ni na jedno postavljeno pitanje. Između ostaloga, koliko je točno natječaja HP Investing zadnjih godina, dobivaju li natječaje zbog najboljih uvjeta ili bliskih odnosa sa SDA, koliko su točno u zadnjih 10 godina inkasirali direktno od Grada Mostara na osnovu projekata te je li Grad dobivao pritužbe od građana na kvalitetu izvođenja radova, odnosno završenih dijelova kao i to je li Grad Mostar zadovoljan svojim dugogodišnjim partnerom.

I s dolaskom “nove vlasti”, u kojoj ostaje Pekušićev prijatelj Salem Marić HP Investing nastavlja s radovima na području Grada Mostara, koji mu je povjerio preko 4,5 milijuna maraka od veljače ove godine.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *