ŠAROVIĆU “OČIŠĆEN” PUT Miličević odustao od kandidature za člana Predsjedništva

Autor: Direkt Aktuelno Politika
4 minuta čitanja

Predsjednik Glavnog odbora SDS i načelnik opštine Teslić, Milan Miličević odustao je od potencijalne kandidature za srpskog člana Predsjedništva BiH ispred ove partije, piše Srpska.info. 

FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Kako je za Srpskainfo potvrđeno u SDS-u, Miličević je uputio pismo članovima Predsjedništva te stranke, uoči današnjeg sastanka koji treba da se održi u Banjaluci, a u kojem ih obavještava da ne želi da dovede do podjela u partiji te da stoga odustaje od moguće kandidature.

Ovim je Miličević ostavio otvorena vrata lideru SDS, Mirku Šaroviću da on bude jedini kandidat te stranke za člana Predsjedništva BiH na izborima u oktobru ove godine.

Diplomski rad

Iako se očekivalo da će SDS na današnjoj sjednici zvanično imenovati kandidata te stranke za člana Predsedništva BiH, izvor Srpskainfo iz ove stranke ističe da se to, ipak, neće desiti.

– Na današnjoj sjednici Predsjedništva SDS neće biti izabran kandidat za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima. Kandidata će imenovati Glavni odbor SDS na sjednici koja bi se trebala održati u naredne dvije sedmice – tvrdi naš izvor iz SDS.

On dodaje da je Miličević u pismu upućenom članovima Predsjedništva SDS naveo da danas ne može doći na sjednicu jer njegov mlađi sin Jovan postaje ljekar, pa će prisustvovati odbrani njegovog diplomskog rada.

– Iako su organizatori upoznati s tim, iako sam to nekoliko puta naglašavao, zakazati sjednicu Predsjedništva SDS baš u tom momentu kada ja nisam u mogućnosti prisustvovati iz navedenih razloga, govori mnogo. Ipak, potrebno je da vam se obratim, a pošto sam (ne)svjesno onemogućen da prisustvujem samoj sjednici, to činim na ovaj način – naveo je Miličević u pismu upućenom članovima Predsjedništva BiH.

On je dalje naveo da je SDS, kao najveća opoziciona partija trebala odavno da provede proceduru izbora kandidata za jednu od pojedinačnih funkcija za predstojeće izbore te da ga što prije promoviše i krene u kampanju.

– To do danas nije urađeno. Više puta sam sugerisao na neophodnost ranije kandidature i da ja, ukoliko bih bio predložen, o eventualnoj kandidaturi mogu razmišljati do razumnog vremena, a koje mislim da je odavno prošlo. Pogrešno je i da o tome odlučuje jedan ili dva čovjeka, pa bio to ja ili bilo ko drugi – navodi Miličević.

On u pismu ističe da je procedura odabira kandidata trebalo da prođe kroz Opštinske i Gradske odbore Srpske demokratske stranke, što nije učinjeno, a sada je za to kasno.

Šarović “sugerisao” da se povuče

Miličević dalje navodi da smatra da predsjednik stranke, Mirko Šarović već dugo stvara preduslove i ambijent za svoju kandidaturu na koju po mišljenju mnogih ima pravo kao lider.

– Njegovo legitimno pravo je da u tom slučaju preuzme odgovornost i da u tu svrhu iskoristi preduslove i unutarstranačke mehanizme koji su stvoreni po njegovim zamislima. Sve ostalo bi, po mišljenju predsjednika SDS i jednog dijela rukovodstva, bila podjela stranke i opstrukcija – stoji u pismu.

Miličević otkriva da mu je upravo Šarović na prošloj sjednici Predsjedništva predložio da do sljedeće sjednice, a koja se održava danas, razmisli o povlačenju svoje kandidature “da ne bi došlo do podjele u stranci i preglasavanja te da se predsjedniku SDS omogući kandidatura”.

– Kao racionalan čovjek sa mnogo političkog i životnog iskustva želim predsjedniku SDS, koji svojom funkcijom ima pravo prvog izbora, uspješnu kampanju i da nas sa svojim ličnim optimizmom dovede do pobjede – stoji na kraju pisma.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *