Samo po zakonu – Stop gradnji na poljoprivrednom zemljištu!

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja

Neformalna grupa građana „Pokret za restituciju Trebinje“ juče je u centru Trebinja putem info štanda informisala građane o njihovoj borbi protiv nedozvoljene prenamjene poljoprivrednog u građevinsko zemljište. Pokret za restituciju Trebinje je započeo tu borbu u cilju spriječavanja neregularnosti prilikom izrade Regulacionog plana Grada Trebinja kojim je predviđena gradnja na tom zemljištu što nije zakonito i poželjno iz više razloga, smatra ova grupa građana.

Naime, već dvije godine Pokret za restituciju Trebinje ukazuje na to da lokalne vlasti Grada Trebinja pokušavaju poljoprivredno zemljište, koje je u državnom vlasništvu, pretvoriti u građevinsko zemljište, kojim će, kako kažu, upravljati mimo zakona. Argumenti građana su da je riječ o o obradivom zemljištu prve klase te da je na Pridvoračkom polju (u čijem je sastavu i sporna lokacija) prije dvije godine otvoren sistem za navodnjavanje u koji su uloženi milioni maraka. Osim toga, navedeno zemljište se prema važećem Urbanističkom planu vodi kao poljoprivredno i nije dozvoljena njegova prenamjena te postoji zabrana upravljanja ovim zemljištem, tvrde iz Pokreta.

„Mi smo do sada poduzeli više pravnih radnji kojim smo spriječili brojne nezakonite radnje gradske uprave, te je po našoj prijavi reagovala Republička inspekcija. Nakon toga je, krajem maja 2022. godine, na gradskoj Skupštini stavljena van snage Odluka o izradi Regulacionog plana Pridvorci zbog usklađivanje sa dokumentacijom višeg reda. Zbog nezakonitih radnji jedinice lokalne samouprave krajem juna smo Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju podnijeli krivičnu prijavu protiv službenih i odgovornih lica Grada Trebinja i Skupštine Grada Trebinja u kojoj smo između ostalog naveli da Skupština Grada Trebinje ponovo nezakonito i u suprotnosti sa Odlukom Ustavnog suda BiH potencira raspolaganje poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države. Ipak,  bez obzira na naše komentare na sadržaj ovog dokumenta, odbornici Skupštine Grada Trebinja su 15.07. usvojili novi Prostorni plan“, ističu predstavnici „Pokreta za restituciju Trebinje“.

Oni ističu da svi pokušaji lokalnih vlasti neće zaustaviti građane u njihovim naporima da spriječe da se mimo zakona poljoprivredno zemljište pretvori u građevinsko.

“U pitanju je zemljište u državnom vlasništvu, iako je prema posljednjim informacijama Republička uprava za geodetske poslove Banjaluka odnosno područna jedinica Trebinje donijela sporno Rješenje kojim se dozvoljava uknjižba prava ovog dijela državnog vlasništva na RS. To rješenje je u suprotnosti sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom te će Pokret za restituciju Trebinje pokrenuti procese pred nadležnim institucijama o čemu će javnost informisati u narednom periodu. Mi nećemo odustati – iskoristićemo sve pravne lijekove u ostvarenju svog cilja, nastavićemo dokazivati vlasnička prava nad ovim poljoprivrednim zemljištem kojim Grad Trebinje nastoji nezakonito da raspolaže. Nećemo stati dok se ne zaustavi kršenje zakona od strane lokalne vlasti”, poručili su iz Pokretaza restituciju Trebinje.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *