Samo jedna država u Evropi siromašnija od BiH

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja

Bosna i Hercegovina je u 2021. godini bila druga najsiromašnija država u Evropi mjereno po bruto domaćem proizvodu po stanovniku i po standardizovanoj individualnoj potrošnji po stanovniku, pokazuju podaci Evropskog zavoda za statistiku – Eurostata.

Gora je samo Albanija koja je zadržala “titulu” najsiromašnije.

U 2021. godini Luksemburg i Irska su imali najveći bruto domaći proizvod po stanovniku – 168, odnosno 119 posto iznad prosjeka Evropske unije.

Slijede Danska s 33 odsto većim BDP-om po stanovniku od prosjeka Unije, Holandija sa 30 odsto, pa Austrija i Švedska sa 23 procenta, prenosi ATV.

Najlošija među članicama EU je Bugarska sa BDP po stanovniku koji je 43 odsto manji od prosjeka, a pretposljednja je Grčka, gdje je on 36 odsto manji od prosjeka Unije.

Kada je riječ o individualnoj potrošnji po stanovniku iskazanoj paritetom kupovne moći, i tu je na prvom mjestu Luksemburg, koji je 44 odsto iznad prosjeka EU.

Slijede Njemačka sa 20 odsto iznad prosjeka, Danska sa 19, Austrija sa 17 i Belgija sa 16 odsto iznad prosjeka.

Na dnu liste je Bugarska sa potrošnjom po stanovniku koja je 35 odsto manja od prosjeka Evropske unije, pa Mađarska (30), Slovačka (29) i Hrvatska (28).

Kada je reč o bruto domaćem proizvodu po stanovniku, Srbija je prošle godine bila 55 odsto ispod proseka u Evropskoj uniji, a nešto bolje stoji sa individualnom potrošnjom po stanovniku, gde se u obzir uzimaju i razlike u cenama u pojedinim državama, gde je 47 odsto ispod proseka u EU.

Prema podacima koje je objavio Eurostat, prošle godine su siromašniji od Srbije bili Severna Makedonija, BiH i Albanija.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *