SAD uvele sankcije Dodiku, ATV-u, Tegeltiji, Kukiću

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Politika
2 minuta čitanja
ATV

Sjedinjene Američke Države uvele su danas sankcije Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Alternativnoj televiziji Banjaluka. Na listu su stavljeni bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) Bosne i Hercegovine, Milan Tegeltija, i predsjednik Pokreta demokratske akcije (PDA) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini, Mirsad Kukić, zbog njihove uključenosti u značajne koruptivne aktivnosti.

ATV

Ova informacija je obavljena na zvaničnoj stranici Ministarstva finansija SAD-a i riječ je o proširenim sankcijama na pojedince i firme iz Bosne i Hercegovine.

Prema ovoj listi sankcije su proširene za Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH te uvedene Alternativnoj televiziji iz Banjaluke zbog povezanosti sa Dodikom.

Izvor: Ministarstvo finansija SAD-a (Screenshot)

Sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u ili potiče iz Sjedinjenih Država, ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD, Biće blokirana i prijavljena OFAC.

Tegeltiji i Kukiću onemogućava se ulazak u SAD. Svojim djelovanjem podrivali su vladavinu zakona i povjerenje javnosti u demokratske institucije vlasti i javne procese, te mir i prosperitet za građane Bosne i Hercegovine. Kukić i Tegeltija stavljeni su na listu prema Poglavlju 7031(c) Zakona o aproprijacijama za programe Ministarstva vanjskih poslova SAD, inostrane operacije i srodne programe iz 2021.

“Koristeći službeni položaj predsjednika VSTV, Tegeltija je učestvovao u koruptivnim radnjama koje su uključivale korištenje političkog uticaja i službenog položaja za ostvarivanje lične koristi. Konkretno, postoje vjerodostojne informacije da je Tegeltija iskoristio svoj položaj da bi ostvario korist u zamjenu za miješanje u sudski proces i manipulisanje imenovanjima na pravosudne funkcije, te zapošljavanjem na druge javne pozicije”, stoji u obrazloženju.

Isti razlozi su navedeni i za direktora javnog preduzeća Rudnik Banovići, te zastupnika u Parlamentarnoj skupštini Mirsada Kukića.

Pored Tegeltije i Kukića, Ministarstvo vanjskih poslova SAD (State Department) na listu je uvrstilo Tegeltijinu suprugu, Tijanu Tegeltiju, u skladu sa Poglavljem 7031(c). Ovom odlukom se i njoj onemogućava ulazak u Sjedinjene Države.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *