RTRS-u kazna od 16.000 KM zbog neprofesionalnog izvještavanja o “Pravdi za Davida”

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
Foto: Slobodna Dalmacija

Radio Televizija Republike Srpske treba platiti 16.000 KM kazne zbog neprofesionalnog izvještavanja o grupi “Pravda za Davida” u Dnevniku 2 od 05. oktobra prošle godine.

Foto: Slobodna Dalmacija

Piše: Vanja Stokić/ eTrafika.net

Kako su potvrdili iz Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), koja je i propisala ovu kaznu, ukupno 27 građana i udruženja građana žalilo se ovom tijelu zbog pomenutog izdanja Dnevnika. Ovo je trenutno jedini postupak protiv RTRS-a koji se vodi zbog izvještavanja o “Pravdi za Davida”.

Ovaj postupak je rezultirao izricanjem novčane kazne u iznosu od 16.000 KM radi utvrđenog kršenja odredbi člana 3. Osnovni principi, te člana 5. Pravičnost i nepristrasnost Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama I medijskim uslugama radija (“Službeni glasnik BiH”, broj 3/16)”, rečeno nam je u RAK-u.

Ipak, oni nisu mogli da nam precizno navedu koja su trenutna dugovanja RTRS-a prema ovo regulacionom tijelu, jer su u toku žalbene procedure za četiri slučaja kada su takođe irečene novčane kazne.

U spornom Dnevniku koji je vodio Danijel Vujanović iznesen je niz pristrasnih i huškačkih optužbi na račun grupe “Pravda za Davida” i skupa koji se organizovao tog dana. Naime, rečeno je da skupu prisustvuju ratni veterani Armije BiH, navijačke i grupe poznate policiji, te se postavljalo pitanje da li je na sceni pokušaj 05. oktobra u Srpskoj.

Dalje, navedeno je da je Davor Dragičević zajedno sa svojim pristalicama zaustavljao saobraćaj i udarao u automobile, iako je na društvenim mrežama i medijima objavljen snimak automobila koji se na ulici zalijeće i udara Dragičevića.

Pozivajući se na Srnu, Vujanović govori da je očigledna namjera da se isprovocira incident u Banjaluci. Pozivajući se na izjave stručnjaka, govori se da “tek nekolicina okupljenih na Trgu Krajine imaju dobre namjere”.

Zatim je uslijedio niz provladinih stručnjaka koji su koristili huškačku retoriku.

Tomo Kovač, bivši ministar unutrašnjih poslova RS, uvjeren je da je na djelu pokušaj rušenja RS i institucija, iza svega stoje strane službe koje “Pravdu za Davida” koriste za diskreditovanje MUP-a.

Staša Košarac, funkcioner SNSD-a, pominje ekstremiste i grupe koje se činile zločine nad srpskim narodom, te da “Pravda za Davida” prerasta u grupu za unitarnu Bosnu i ciljeve koje je imao i sam Alija Izetbegović.

Dragomir Anđelković, politički analitičar, ističe da “predstavnici raznih ekstremističkih i sličnih organizacija iz Federacije žele da dođu u Banjaluku da bi zapalili sukob koji treba da preraste u srpski požar, koji bi na kraju doveo do uništenja Republike Srpske”.

Svemu tome dodati su izrazi “obojena revolucija”, “zapadne ambasade”, “rušenje Republike Srpske” i slično.

Sporni dnevnik možete pogledati na ovom linku.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *