RiTE „Gacko“ tužen za 30 miliona KM

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja
Sudbine im se prepliću- gde počinje Gacko, a gde završava RiTE

Rudnik i termoelektrana „Gacko“ suočava se sa tužbama „teškim“ skoro 30 miliona KM, a među najvećim su sporovi koje je protiv ovog preduzeća pokrenuo „Boksit“ iz Milića te povezana firma Matično preduzeće Elektroprivrede RS, prenosi Capital. 

rite-gacko-zagadjenje
RiTE Gacko

Ovaj podatak objelodanjen je u revizorskom izvještaju RiTE „Gacko“ za 2021. godinu koji je tek sad objavljen, a u kojem je navedeno da je procijenjena vrijednost sporova u kojima je preduzeće tužena strana 29,7 miliona KM bez efekata eventualnih zateznih kamata i troškova sudskih postupaka.

„Od tog iznosa, najznačajniji su sporovi sa preduzećem ’Boksit’ po osnovu duga za izvedene radove i naknadu štete od 18,7 miliona КM, spor sa MH ERS Matično preduzeće od 7,2 miliona КM i sudski spor sa preduzećem ’Meteor’’ Bileća po osnovu duga za isporučenu robu od 1,5 miliona КM“, navodi se u dokumentu.

Pored toga, revizori su upozorili i da su tekuće obaveze preduzeća na kraju 2021. prevazilazile tekuća sredstva za 6,9 miliona, a što ukazuje na postojanje problema vezanih za nemogućnost servisiranja obaveza u toku redovnih operativnih aktivnosti.

Naveli su i da poslovanje preduzeća u skladu sa načelom stalnosti poslovanja zavisi od kontinuirane finansijske podrške Matičnog preduzeća.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *