RiTE Gacko opet zapošljava- rođak, sestić i strina da pomognu firmi

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Ekonomija Politika
5 minuta čitanja
Sudbine im se prepliću- gde počinje Gacko, a gde završava RiTE

Viškovićev lov na neradnike je, vidi se na primeru Gacka, doživeo pravi fijasko. Predmet je viceva iako je direktor Šešlija sa krutom ozbiljnošću juče rekao da će se držati zakona prilikom otpuštanja onih kojima su dozvolili da ne dolaze na posao.

Sudbine im se prepliću- gde počinje Gacko, a gde završava RiTE

Ničim izazvan, juče je RiTE Gacko posetio ministar Petar Đokić. Da li su pričali o nekim konkretnim stvarima javnost nije uspela da sazna. Poznajući Đokića skloni smo da mislimo da je došao da završi neki svoj posao. Jer, ono što su rekli da su razmatrali, potpuni je nonsens. Zbog toga po kiši nije morao u Hercegovinu. Barem bi uštedeli na gorivu.

Rudnik je ugašen

Pohvalio je opštinsku vlast i upravu rudnika da su reagovali na kišu na pravi način.

Mere su pomogle da se spreči šteta koja bi nastala da te mere nisu preduzete”, lakonski je ocenio ministar za industriju dok je pričao o razvoju poljoprivrede(?!)

Načelnik se, nije jasno na čemu, zahvalio Đokiću i istakao da su uloženi napori kojih nije bilo.

Mere Vlade su bile na mestu i potrebne da upozore. Nadljudskim naporima izmestili smo građane iz dva poplavljena objekta”, rekao je Milinković.

Direktor RiTE Gacko Miodrag Šešlija je izrazio zadovoljstvo rezultatima proizvodnje struje i uglja.

Proizvodnja uglja stabilna, blok stabilan, tako da ne očekujemo probleme što se tiče proizvodnje električne energije”, izjavio je.

O otkrivci koja poslednjih meseci ne postoji, nije rekao ništa.

Ako proizvodnja otkrivke pokazuje kakva će biti budućnost rudnika, možemo reći da je rudnik već zatvoren, samo što to nisu obznanili.

Umesto 10 miliona kubika koliko je bilo neophodno, planirano je oko 6,5 miliona, a otkopano nešto manje od 4.

Nadam se da je došao (Đokić) pre podne, jer je to vreme kada se ide na groblje”, komentarisao je ministrovu posetu jedan od nadzornika u RiTE Gacko.

Da preduzeće još postoji vidimo samo po platama. Šta da kažem kad je veća proizvodnja tampona nego otkrivke, jasno je da je sve otišlo dođavola”, dodao je rezignirano.

U decembru je došlo do klizanja više desetina hiljada kubika odloženog materijala na poziciji drugog BTO sistema. To je ceh loših poteza rukovodstva proteklih godina.

Javile su se i ozbiljne pukotine na dva mesta u rudniku.

Eksploatacija uglja se svela na tzv “povlatnu zonu” jer iz glavnog ugljenog sloja uglja odavno nema. A nema ga jer nije otkriven.

Mehanizacija je u rasulu kao i radni elan.

Zapošljavanje “po milosti”

Loši kadrovski potezi, stranačko zapošljavanje i napredovanje, uzimaju svoj danak. Od preduzeća je digao ruke svako ko ima znanja i sposobnosti da popravi stanje, a interesovanje pokazuju samo oni koji ga vide kao plen.

Viškovićev lov na neradnike je, vidi se na primeru Gacka, doživeo pravi fijasko i služi za podsmeh iako je direktor Šešlija sa krutom ozbiljnošću juče rekao da će se držati zakona prilikom otpuštanja onih kojima su dozvolili da ne dolaze na posao.

O novoprimljenim radnicima nije rekao ni reč. A ovih dana je dvadesetak njih počelo da dolazi u RiTE Gacko. Razlog za zapošljavanje nije po stručnosti nego po milosti.

Jedna žena zaslužnog člana, jedan sin bivšeg direktora, jedan rođak sadašnjeg i sve tako do poslednjeg imena.

Kod nas je sve po onoj narodnoj: “Vodu vari, vodu hladi”. Najavljuju reorganizaciju i daju otpremnine, a zapošljavaju rodbinu i članove stranke. Sad nam je svejedno. Broj miševa ne čini razliku na brodu koji tone”, komentar je jednog od radnika na vest o novom primanju.

Posmatrač je ostao u nedoumici čemu da veruje- onome što vidi ili onome što čuje. Reči direktora Šešlije su bile optimistične, ali izraz njegovog lica govori da nije dobro.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *