RiTE „Gacko“ i “Ugljevik” za šest mjeseci u gubitku 27 miliona KM

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
4 minuta čitanja
RiTE Gacko

Rudnici i termoelektrane „Ugljevik“ i „Gacko“ ostvarili su gubitak od 27 miliona maraka u prvoj polovini godine, što je drastično lošiji rezultat u odnosu prošlogodišnju dobit. Redovan remont smanjio je proizvodnju „Ugljevika“, ali to upravu nije spriječilo da dodatno poveća rashode, zapošljavajući na desetine novih radnika.

rite-gacko-zagadjenje
RiTE Gacko

Polugodišnji gubitak RiTE „Ugljevik“ iznosi čak 18,5 miliona KM, dok je RiTE „Gacko“ zabilježio minus od 8,5 miliona maraka, piše Capital.ba.

Finansijski izvještaj RiTE „Ugljevik“ pokazuje da su im prihodi u ovoj godini pali, dok rashodi ne samo da nisu pratili taj trend, već su, naprotiv, značajno porasli.

Ukupni prihodi RiTE „Ugljevik“ u prvom polugodištu iznosili su 61,3 miliona KM i manji su za 8,9 miliona u odnosu na isti period lani, dok su rashodi sa prošlogodišnjih 70,7 miliona povećani na čak 79,8 miliona KM.

U obrazloženju uz finansijski izvještaj iz RiTE „Ugljevik“ su naveli da je razlog ovolikog gubitka godišnji remont termoelektrane koji je realizovan tokom aprila i maja i koji je trajao 47 dana.

„Prethodne godine remont je realizovan u drugoj poloivini godine te njegov efekat nije imao uticaj na uporedni podatak iz bilansa. Negativan rezultat nije posljedica neizvršenja proizvodnih zadataka, niti neplanskog povećanja troškova poslovanja. Planom preduzeća na polugodištu je planiran negativan, a na kraju godine pozitivan rezultat“, navode u preduzeću.

Iako su ostvarili milionski gubitak, za koji ističu da nisu mogli uticati, uprava je nastavila sa starom praksom zapošljavanja novih radnika. Tako je broj zaposlenih u preduzeću povećan za čak 75 i RiTE sada ima 1.901 radnika, a troškovi bruto zarada i naknada su porasli za oko 1,8 milion KM.

Drastično pogoršanje poslovanja vidljivo je i kod RiTE „Gacko“ koji je iz prošlogodišnjeg plusa od blizu milion KM, potonuo u gubitak od 8,5 miliona maraka.

Kao i kod RiTE „Ugljevik“, značajno su im pali prihodi, ali za razliku od preduzeća iz Ugljevika, rashodi RiTE „Gacko“ nisu rasli, već su smanjeni za oko tri miliona KM. To, svakako, nije bilo dovoljno, s obzirom na to da je pad prihoda bio daleko veći, odnosno pali su za 12,5 miliona. Na kraju juna RiTE „Gacko“ je zapošljavao 1.944 radnika, pet više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Ovako lošim finansijskim rezultatom RiTE „Ugljevik“ i RiTE „Gacko“ u potpunosti su neutralisali dobit koju su ostvarila ostala zavisna preduzeća iz sistema ERS, odnosno hidroelektrane koje su u prvih šest mjeseci zabilježile dobit od 18,3 miliona KM i pet distributivnih preduzeća, čija ukupna dobit je iznosila oko 8,2 miliona.

Najveću dobit od distributivnih preduzeća u ovom periodu imala je „Elektrokrajina“ i to 4,2 miliona KM, a slijede je „Elektrodistribucija“ Pale sa 2,3 miliona i „Elektro – Doboj“ sa 1,19 miliona KM. Dobit, ali dosta manju od ovih preduzeća imali su i „Elektrohercegovina“ (334.035 KM) KM i „Elektro – Bijeljina“ (100.367 KM).

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *