Ristićev “Tehnički remont” donirao njegovoj partiji 12.000 maraka

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija Politika
5 minuta čitanja
Slavenko Ristić (Foto: Bijeljina danas)

“Tehnički remont” Bratunac donirao je nezakonito 12.000 maraka Republičkoj stranci Srpske, čiji je predsjednik Slaven Risitić ujedno i direktor ovog preduzeća.

Slavenko Ristić (Foto: Bijeljina danas)

Kako je utvrdio Transparency international BiH, ova donacija je sporna po dva osnova jer Republika Srpska i dalje ima značajan manjinski udio u vlasništvu “Tehničkog remonta” Bratunac (blizu devet odsto) koji na svom sajtu navodi da RS “time pruža podršku prilikom sklapanja komercijalnih ugovora“.

Pored toga sporno je i to što “Tehnički remont” godinama dobija vrijedne poslove od Ministarstva unutrašnjih poslova RS, a samo prošle godine dobio je ugovor od 49.000 KM i nije se smio naći među donatorima stranaka.

Ovo jedna od devet političkih partija koje je TI BiH prijavio Centralnoj izbornoj komisiji BiH jer su primale zakonom zabranjene priloge od kompanija koje su dobijale tendere od organa izvršne vlasti. Inače, političke stranke u BiH prijavile su oko 550.000 KM donacija privatnih preduzeća.

Prijavu su pored RSS dobili i u SDP BiH, SDA, HDZ BiH, NiP, Stranke za BiH, HRS, Socijaldemokrati BiH i Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.

Najviše prijava protiv SDP BiH

Najviše zabranjenih priloga primila je Socijaldemokratska partija BiH (SDP BiH) koja je prijavila oko 83.000 KM donacija privatnih preduzeća u postizbornom izvještaju za posljednje opšte izbore, a među donatorima našlo se i 15 privatnih kompanija koje su sklapale poslove sa državom.

To je zabranjeno Zakonom o finansiranju političkih partija, a zanimljivo je da je većina zabranjenih donatora poslovala sa organima u kojima SDP čini dio vlasti.

Tako je “DINALSA” Sarajevo koje je finansiralo SDP sklopila u prošloj godini dva ugovora o izvođenju javnih radova sa Gradskom upravom Grada Sarajeva vrijedna preko 113 hiljada KM, zatim dva ugovora sa Opštinom Centar Sarajevo preko 400.000 KM, četiri ugovora sa Općinom Ilidža vrijedna preko 550.000 KM, a tu su i brojni drugi ugovori sa ostalim institucijama čija vrijednost daleko premašuje dozvoljeni zakonski prag od 10.000 KM zbog čega ovo preduzeće nikako nije smjelo biti donator političke partije.

Donator SDP-a “Dinamico” iz Kalesije takođe je prošle godine dobio ugovore od grada Tuzla, Vlade Tuzlanskog kantona i drugih organa izvršne vlasti, što je zabranjeno zakonom. Među donatorima SDP-a je i JATA Group koja je samo od Grada Srebrenika dobila desetine ugovora vrijednih ukupno preko 3,1 milion KM.

Preduzeće “Behic Sanny boy” Bihać dobijalo je, između ostalog, i poslove od Grada Bihaća, a osim SDP-a finansiralo je i Pokret za modernu i aktivnu Krajinu gradonačelnika Bihaća Šuhreta Fazlića.

Isti slučaj je i sa firmama Babilon i Terakop koje su dobijale ugovore o javnim nabavkama od organa izvršne vlasti a donirala su i SDP i SDA. Takođe, firma Amitea dobijala je značajne ugovore od Grada Mostara i drugih javnih organa, a pojavljuje se među donatorima SDP-a i Stranke za Bosnu i Hercegovinu.

Stranka demokratske akcije (SDA) prikazala je pojedinačno najviše donacija privatnih preduzeća – 137.800 KM, a među donatorima ove stranke nalazi se i šest kompanija koje su poslovale sa organima izvršne vlasti.

Pored pomenuta dva, među zabranjenim donatorima SDA je i preduzeće AGI iz Konjica koje je samo od gradske uprave Grada Konjica u kojoj SDA ima gradonačelnika dobilo šest ugovora vrijednih preko 650.000 KM. Takođe, donator SDA je i Širbegović inžinjering iz Gračanice koji je poslovao sa lokalnim zajednicama u cijeloj BiH .

Ostale stranke prijavile su samo manje donacije, a brojne velike partije ni ove godine nisu prikazivale donacije privatnih preduzeća. Tako SNSD, koji je po procjeni TI BiH na kampanju potrošio preko dva miliona KM, u izvještajima nije prikazao ni jednu marku donacija privatnih preduzeća.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *