Realizovana inicijativa hercegovačkih vatrogasaca – osnovano Udruženje vatrogasaca RS

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja

Hercegovački vatrogasci su pre skoro dve godine pokrenuli inicijativu da se osnuje Udruženje vatrogasaca RS kako bi se ujednačio položaj vatrogasaca na teritoriji cele republike, ali i podigla svest o značaju koju za društvo imaju vatrogasci-spasioci. 

Sa osnivačke skupštine Udruženja vatrogasaca RS

Pre nekoliko dana je ova inicijativa i realizovana, a uloga udruženja je, između ostalog, da međusovno poveže vatrogasce, ali i da bude korektivni faktor između lokalnih zajednica, Vatrogasnog saveza, Vlade i drugih institucija, istakao je Dragan Vučinić, član UO udruženja.

Vučinić ističe da je promenom zakona vatrogasnim jedinicama dodeljena i spasilačka uloga bez ikakve obuke kao i da jedinice nisu opskrbljene opremom za spasavanje.

dragan-vučinić
Dragan Vučinić- pripadnik VSJ Bileća

Inicijativa koju smo pokrenuli nam je pokazala i koliko se pozicija vatrogasaca razlikuje od opštine do opštine. U Bileći je, što se opremljenosti tiče, stanje dosta dobro. Naši problemi su primanja- njihova visina i redovnost”, pojašnjava Vučinić.

Na pitanje “Direkta” u kojoj opštini je najteže biti vatrogasac kaže da je situacija u RS šarolika, ima lokalnih zajednica u kojima su vatrogasci organizovani u dobrovoljna vatrogasna društva, ali generalno, konstatuje da je najteže u rubnim opštinama i u istočnom delu RS.

Vatrogasci u Šipovu, Rudom, Čajniču i drugim malim i rubnim opštinama su u posebno teškoj poziciji i kad je opremljenost u pitanju, ali i kada govorimo o primanjima. Sa druge strane, u najboljoj poziciji su naše kolege u Bijeljini i Gradiški”, kaže on i dodaje da će se truditi da se zakonski definiše šta je to minimum opremljenosti koji svaka jedinica mora da ima. U tom smislu je istakao važnost omasovljenja Udruženja vatrogasaca RS kako bi mogli da budu spona i korektivni faktor između Vlade, sindikalnih organizacija, Vatrogasnog saveza i lokalnih zajednica.

Pokretači ove ideje su, pored Vučinića i Slavko Rudović iz Trebinja i Milan Buha iz Gacka.

Ističu i da su logističku podršku u ostvarenju ove ideje imali od Sindikata Uprave RS koji je istrajao u izmenama Pojedinačnog kolektivnog ugovora kako bi se vatrogasci svrstali u četvrtu platnu grupu, ali i da se ujednači njihova pozicija na nivou cele RS.

Sada je na predstavnicima sindikata i načelnika da se ove izmene primene u svakoj lokalnoj zajednici“, poručuju varogasci.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *