NASILJE NA INTERNETU:
Raste broj prijavljenih slučajeva

Autor: Direkt Uncategorized Drugi pišu
2 minuta čitanja
Foto: Unsplash
internet
Foto: Unsplash

Broj prijavljenih slučajeva nasilja na internetu raste iz dana u dan, a najugroženije su djevojčice od 14 do 18 godina.

Izvor: BHRT

Broj razgovora o temi nasilja u digitalnom okruženju na UNICEF savjetodavnoj liniji za djecu i mlade “Plavi telefon” u protekle tri godine povećan je pet puta. U ovom periodu više djece i mladih, kao i njihovih roditelja obratilo se i nadležnim institucijama, što dodatno ukazuje na važnost prevencije nasilja nad djecom u digitalnom okruženju, prenosi BHRT.

Samo u proteklih osamnaest mjeseci nadležnim institucijama su iz UNICEF savjetodavne linije za djecu i mlade, Plavi telefon proslijedili 77 prijava zbog sumnji na nasilje. Od toga se 21 odnosi na nasilje putem interneta. Niti jedna ovakva prijava nije zabilježena do prije tri godine. Uglavnom se radi o djeci i mladima uzrasta od 10 do 18 godina. Najugroženija kategorija su djevojčice uzrasta 14 do 18 godina.

– U smislu da često se dopisuju sa osobama, upoznaju osobe putem društvenih mreža, započinju komunikaciju, šalju svoje intimne fotografije i onda postepeno dolazi do ucjena i zastrašivanja, prijetnji i slično – kaže psiholog i savjetnica Maja Kovačević iz Plavog telefona.

Iako ključna, roditelji su zbog nedovoljno informacija i razgovora sa djecom, ujedno i najslabija karika u lancu onih koji se trebaju baviti problemom nasilja na djecom i mladima. Stručnjaci smatraju da je najvažnije djelovati u vaspitno-obrazovnim institucijama.

– Da se daju instrukcije roditeljima na koji način da se bore sa ovom nemani, a posebno s obzirom na veliki broj seksualnog zlostavljanja putem elektronskih uređaja, odnosno sekstinga da pomognemo djeci, odnosno da pružimo socijalnu i emocionalnu podršku djeci nakon što su bili izloženi ovakvom vidu problema – navodi socijalni pedagog Lejla Kuralić-Čišić.

Prema istraživanju World Visiona od prije nekoliko godina, čak 48 posto ispitane djece reklo je da se osjećaju nevidljivim svojim roditeljima i nastavnicima. Upravo ta djeca najviše vremena provode na internetu i najpodložnija su za iskorištavanje i različite vrste zloupotreba.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *