Radnici ERS-a se počeli prijavljivati za otpremnine

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja
Elektroprivreda RS (FOTO: Direkt)

Na oglasnim tablama distributivnih preduzeća u sistemu “Elektroprivrede Republike Srpske” jutros je objavljen poziv za dobrovoljni odlazak radnika, uz stimulativne otpremnine koje se kreću od 20.000 do 50.000 KM, piše Capital. 

ers
Elektroprivreda RS (FOTO: Direkt)

Poziv je došao tačno godinu dana nakon što je portal CAPITAL najavio da ERS na ovaj način pokušava da riješi problem sa viškom radnika, a za koji su odgovorni isključivo oni.

Prvi od tri javna poziva traje do 21. februara, a prema prvim informacijama do kojih smo došli već danas, prvog dana jedan dio radnika se prijavio za dobrovoljni odlazak.

To je i očekivano s obzirom da će u naredna dva poziva iznos otpremnina biti znatno niži, a da će nakon toga dio radnika biti proglašen tehnološkim viškom bez prava na ovaj vid naknade.

Na to je upozoravao i Dragan Čavić, direktor “Elektokrajine” a o čemu je CAPITAL takođe pisao.

Podsjećamo, u drugom pozivu, u zavisnosti od radnog staža dobijaće se od 16 do 38 hiljada maraka a u posljednjem trećem onaj ko se odluči da ode može da računa na otpremninu između 11.000 i 25.000 KM. Detaljnije o tome možete čitati OVDJE.

Za posao ne trebaju da brinu tehnički kadrovi koji su deficitarni, jer  nisu obuhvaćeni ovim pozivom.

Podsjećamo uprava “ERS”-a i predstavnici sindikata postigli su sredinom januara dogovor o visini stimulativnih otpremnina nakon višemjesečnih pregovora.

Sindikat radnika je od uprave preduzeća tražio i povećanje cijene rada za četiri odsto kako bi došlo do rasta plata što su u matičnom preduzeću odmah kategorički odbacili.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *