Radnice “Trebinjke” mjesecima bez plata i doprinosa – Ne znamo kome da se obratimo

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Društvo
4 minuta čitanja
Radnice "Trebinjke" ispred Gradske uprave u Trebinju (Foto: Direkt)

Iako imaju ugovor o radu do sredine oktobra ove godine radnice tekstilnog preduzeća “Trebinjka“ već tri mjeseca nisu primile platu, doprinosi im nisu uplaćeni od februara, a poslodavac Nebojša Preković, kako tvrde, nije ispunio obećanje dato im ranije da će do 25. avgusta izmiriti sva dugovanja prema njima. Zbog toga su danas radnice „Trebinjke“ došle da pomoć potraže od gradonačelnika Trebinja Mirka Ćurića.

Radnice "Trebinjke" ispred Gradske uprave u Trebinju
Radnice “Trebinjke” ispred Gradske uprave u Trebinju (Foto: Direkt)

Novo obećanje, koje je Preković navodno dao radnicama preko načelnka Odjeljenja za opštu upravu Nenada Milićevića je da će do petka, 13. septembra, izmiriti sva zaostala dugovanja.

Prije više od dvadeset dana, kažu radnice, prestale su da rade, jer im je Preković kazao da nema više novca da ih isplaćuje pa da je najbolje da prekinu s radom, ali da će im dugovanja isplatiti i pozvati ih da se vrate na posao.  Od toga nije bilo ništa, a juče su ga, tvrde, vidjele kako je došao u firmu i pokupio dio robe.

Zahvaljujući vrlo jeftinoj radnoj snazi, “Trebinjka” je nešto više od godinu dana proizvodila kapute za strano tržište. Radnice tvrde da su radile za 450 maraka, po osam sati, a nekada su, kažu, ostajale i duže.

Ispred Gradske uprave došlo je petnaestak radnica, ogorčene zbog svog položaja i jalovih obećanja. No, pred novinare je htjela samo Milimirka Đedović.

„Mi nismo mogli da ispunimo njegovu (Prekovićevu, prim. aut) normu koliko je on tražio mjesečno. Jes da smo mi šnajderice, ali to je bilo previše, bilo nas je malo da možemo to postići. Primio je stotinu radnika, ostalo nas je 40, ostale su otišle, jer je smanjivao plate i nije redovno plaćao. Žene su primale i po 200 maraka u koverti. Prva dva mjeseca plata je bila 520 maraka i 130 maraka toplog obroka. Poslije dva mjeseca plate nam je smanjio na 500 maraka, ukinuo nam topli obrok, a kasnije su plate počele da kasne, da bi nam ih potom smanjio na 450 maraka“, kaže Milimirka.

U prazna obećanja, više ne vjeruje.

„Bili smo kod gradonačelnika. Tu su nam rekli da oni nemaju nikakve veze s njim… Na početku su nas snimali svako dva-tri dana, dolazio je i gradonačelnik i zamjenik, slikali se, a sad nemaju ništa s tim. Ovo je žalosno, ne znam kome da se obratimo“, dodaje Milimirka.

Grad Trebinje je, prema riječima gradonačelnika Mirka Ćurića u „Trebinjku“ uložio nekoliko hiljada maraka, kada je bilo neophodno obaviti popravke u radnom prostoru. Gradonačelnik je rekao da iako je bilo predviđeno da Grad uloži više od 400.000 maraka u klimatizacioni sistem to se nije dogodilo, jer je navodno trebalo sačekati da vide koliko je Preković ozbiljan poslodavac.

Otvaranje “Trebinjke” pompezno je najavljivano i praćeno u medijima. Preković je najavljivao i otvaranje butika u kome bi se prodavala roba proizvedena u ovom preduzeću.

Planova i obećanja je bilo mnogo, a od svega je ostala nada radnica da će im posljednje obećanje biti ispunjeno i da će konačno dobiti zarađenu platu i doprinose.

Na naše telefonske pozve i poruke Nebojša Preković nije odgovarao.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *