PU Trebinje: Vozila posipana zapaljivom tečnosću, počinioci još nisu otkriveni

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Crna hronika Društvo
4 minuta čitanja

U svim slučajevima paljevine automobila, koji su se u prethodnom periodu dogodili u Trebinju, najvjerovatnije se radilo o posipanju vozila zapaljivom tečnošću, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare načelnik Policijske uprave (PU) Trebinje Siniša Laketa. Policija ima određena operativna saznanja, ali u cilju istrage ne može ih saopštiti javnosti.

 

U protekloj godini zapaljeno je pet automobila, od čega su četiri slučaja samo u drugoj polovini godine. Početkom nove, 2021. godine, zapaljen je i automobil Vladana Mastilovića, brata odbornika SNSD-a u Trebinju Milutina Mastilovića. Pored toga, pod automobil odbornika Srđana Simovića (SNSD) u novembru prošle godine je podmetnuta najvjerovatnije eksplozivna naprava. 

U policiji kažu da rade na rasvjetljavanju tih krivičnih djela, ali detalje ne iznose u javnost. 

Slučajevi paljevine automobila okarakterisani su kao krivično djelo “oštećenje tuđe stvari”. 

“Uviđaj je temeljno urađen. Iskusni operativci su radili i u svim slučajevima se najvjerovatnije radi o posipanju vozila nekom zapaljivom tečnošću. Sada se provode određena vještačenja pod nadzorom tužioca. Neozbiljno bi bilo da vam kažem da će to rasvjetljavanje biti uskoro, ali ono što odgovorno tvrdim je da ćemo mi postići određene rezultate po ovome, o čemu će javnost biti informisana”, izjavio je načelnik Siniša Laketa. 

U slučaju odbornika Simovića, Laketa je rekao da se “čekaju određeni rezultati, nakon čega će se oglasiti”. 

Stanje bezbjednosti zadovoljavajuće?

Uprkos svemu, načelnik Policijske uprave (PU) Siniša Laketa stanje bezbjednosti u gradu ocjenjuje kao zadovoljavajuće. 

Na naše pitanje kako umiriti građane i ubijediti ih da je stanje bezbjednosti zaista zadovoljavajuće, imajući na umu spomenute događaje, te poruke zabrinutosti čelnih ljudi grada i Foruma za bezbjednost, Laketa kaže da on “nije ovdje došao da bilo šta koga ubjeđuje”. 

Spomenuta krivična djela, kaže, jesu narušila bezbjednosni ambijent, ali nema govora o tome da je stanje bezbjednosti nezadovoljavajuće. 

“Ja cijenim da je stanje bezbjednosti zadovoljavajuće, na način što subjektivna i objektivna bezbjednost građana u Trebinju nije ugrožena. Mi na području istočne Hercegovine nemamo krivičnih djela koja bi izazvala uznemirenje, naravno, ne umanjujući činjenicu o kojoj pričate, a to su krivična djela izazvana oštećenjem putničkih automobila od strane pojedinaca. Ne govorimo ni o kakvim organizovanim grupama, nikakvim otmicama, razbojništvima, iznudama i ucjenama, tako da PU Trebinje u potpunosti vlada bezbjednosnom situacijom”, naveo je Laketa. 

Podsjećamo, prije dva dana u Trebinju je zasjedao i Forum za bezbjednost zajednice, a učesnici su istakli da su zabrinuti povodom posljednjih događanja u Trebinju. Zaključili su da je neophodno pojačati video-nadzor u gradu. 

Poruke zabrinutosti upućene su i nakon posljednjeg skupštinskog zasjedanja u Trebinju. Tada je odbornik SNSD-a Luka Petrović pozvao policiju da što hitnije reaguje i najavio da će skupštinska većina policiji uputiti oštru protestnu notu. 

“Očekujemo da policija uradi sve radnje i da se skine sa scene zašto se baš sve to dešava vlasti i nekim ljudima koji su vezani za sudove. Mi moramo da znamo zašto se to dešava, neko nam mora dati odgovor. Mi do sad odgovor nismo dobili i u tom smislu zahtjevamo da što hitnije zasjeda Forum za bezbjednost i uputi naš oštar apel kako bi se došlo do nekih podataka i na kraju da se tim ljudima kojima se to desilo približi situacija. Mislim da je važno da svi osjetimo bezbjednost”, rekao je tada Luka Petrović. 

Podsjećamo, prošle godine u požarima su izgorjeli automobili Daliborke Rudan, supruge advokata Nebojše Rudana, inženjera firme “Herc gradnja” Stojana Miloševića, policajca Maksima Vujadinovića, kao i auto nekadašnjeg predsjednika GO SNSD i direktora “Hidroelektrana na Trebišnjici” Marka Mitrovića, te auto Maksima Milinića, predsjednika trebinjskog Auto-moto karting kluba. 

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *