Prostačka deoba ameba

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Komentar Naše mišljenje
5 minuta čitanja

Javnost se u prvoj sedmici septembra malo bavila školom i zimnicom, a mnogo više Belom kućom i promenama u Crnoj Gori. Skoro da je ispod radara prošla drama među socijalistima. Predugo već politički alfa partner pokazuje svoju promiskuitenu prirodu. Partnerke se gomilaju, a u poslednje vreme je posebno ogorčena borba između stare i nove socijalističke stranke. Stara se osetila zapostavljenom, pa je poletelo perje, a kandidatu za gradonačelnika Banja Luke zaprećeno je da će ostati bez podrške.

i-bi-nedelja

Događaj koji se desio prošle nedelje možda nije bio najvažniji, ali je svakako jedan od onih koji nušićevski precizno slika našu stvarnost. O čemu se radi? Ministru, koji nigde osim ovde ne bi mogao da bude to i toliko dugo, je povređen ego.

Njegovu, tačnije njegove partije štićenicu, izvesnu Kurtović, su smenili sa mesta direktorice Centra za predškolsko obrazovanje da bi na njega (misli se na mesto, ne na ministra) instalirali štićenicu nove socijalističke stranke.

Em što tu stranku mrzi i više nego one što traže proveru diploma, em što je čine bivši intimusi, oni koji su mu zabili nož u leđa.

U normalnom svetu, takvi bi bili insajderi, oni koji sarađuju sa organima države kako bi kriminalce priveli k poznaniju prava. Ali, ovde bi to bio potpuno pogrešan, da ne kažemo krajnje glup i štetan potez.

Namera ovih Brutova koji su pokušali da eliminišu svog političkog oca je bila da preuzmu njegove poslove i njegov deo kolača. Ipak, stari lav se pokazao kako još nije ničija večera, pa sada na grbači nosimo i oca i potomke.

Ovakav epilog će potrajati sve dok nosači, dakle mi, ne lipšemo pod teretom ove prostačke deobe.

Da bi povratio poljuljani ego, stari lav je zapretio da će povući podršku kandidatu Radojičiću. Istovremeno je ojačao svoje kapacitete angažujući mlađanu poklonicu fitnesa za savetnicu, moguće za fizičko. Time je ministar potvrdio da nije za otpis, te da je u ozbiljnim godinama najvažnije posvetiti se vežbanju.

Javnost je zaokupio i početak školske godine. Utešno je bilo čuti od ministra Šeranića da šta god da se desi, škole zatvarati nećemo. Da li to znači da je greška što su škole zatvorene u martu? Na to pitanje nemamo odgovor, ali ono što dobro znamo je da se o greškama, kao o manama pokojnika, ne govori. Jednostavno ih pokopamo.

Ali su zato svi naučili da se hvale. Eto, oglasio se i prvi ministar da kaže da je primetio da je nekako ambijent bolji samo zahvaljujući merama Vlade. Dakle, niko drugi i ništa, osim Vlade, ovde nije uradio da se stanje popravi. Da ne pominjemo predsednicu na koju smo već navikli da sve što kaže bude oslobođeno skromnosti i samopreispitivanja. To što smo poslednji u Evropi jednostavno nije do njih.

Javnost je u nedelji iza nas jednim okom gledala šta se zbiva u Crnoj Gori, a drugim u Beloj kući. Ta iznuđena razrokost je možda i razlog što su ti događaji na različitim adresama različito i doživljeni.

Bilo je potresno gledati Vučićevo iznenađeno lice u momentu kada je Tramp rekao da će Srbija izmestiti svoju ambasadu u Jerusalim. Od Bilta do Zaharove, svi su se sarkastično osvrnuli na posetu koja je ovde predstavljena kao pobeda. Oni koji su ga branili, poput Đurića, samo su pokazali da, za razliku od Vašingtona gde su ga na stoličicu posadili kao đaka kojeg ispituju, u Kremlju čeka i po sat i po i to bez stolice.

O ovdašnjem članu Predsedništva da ne pričamo. On je obigravao oko Putina na trkama Formule 1 sa dozvolom da mu se predstavi u pauzi dok su Hamiltonu menjali gume. Dok Vučić trpi da ga ribaju svetski lideri, Baja mora da trpi još i Vučića. 

Ipak, ne treba mnogo lupati glavu oko toga. Baja je rekao da treba da čestitamo Vučiću i Trampu na sporazumu uz opasku da pretresu crnu listu jerbo na njoj mogu da nađu i jedno prijateljsko ime koje treba da se briše.

Što se Crne Gore tiče, dobro je što naši pobeđuju, ali je Milo mogao još malo. Nije u redu da čovek strada ni kriv ni dužan samo zato što je državu pretvorio u privatnu svojinu. Ako to nije dokaz velikog patriotizma i ljubavi, onda ne znam šta je”, reče Baja sedeći za stolom u Bakincima uvežbavajući potpis. Uskoro će u Rusiju, trebaće mu.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *