Propast “Nikole Tesle” fakturisana građanima Srpske

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija Politika
3 minuta čitanja

Odluka vlasti Republike Srpske da 2013. godine preduzeću “Nikola Tesla” garantuje za kredit od pet miliona maraka, građane svake godine košta oko 680.000 maraka jer ono nije u stanju da servisira svoje obaveze.

nikola-tesla-kredit-preduzece

Piše: Dejan Tovilović/ Capital.ba

Tako će biti i ove, jer je po osnovu aktivirane garancije u prvom polugodištu plaćeno 339.759  KM, tačnije pola od onog što se plati na godišnjem nivou.

Uplate će se nastaviti i u sljedećoj s obzirom da je preostalo da se vrati još 2,9 miliona maraka a da je preduzeće “Biteks” iz Bileće, pravni sljedbenik “Nikole Tesle” u blokadi.

Ugovorom o kreditu zaključenim između „Banke Srpske“ i preduzeća „Nikola Tesla“ utvrđen je rok otplate od 120 mjeseci, uključujući grejs period od 12 mjeseci, uz kamatnu stopu od 4,6 odsto.

Kako nema naznaka da bi mogli da se spasu iz dubioze jasno je kako će cijeli kredit biti plaćen iz budžeta kojeg pune građani.

Naime, jedini prihodi “Biteksa” dolaze od najma fabrike firmi “Trendteks” iz Doboja a koja je preuzela i dio njihovih radnika, ali to nije dovoljno za plaćanje kredita.

Tekstil i proizvodnja automobila

Podsjećamo, javno preduzeće “Nikola Tesla” je osnovano 2012. godine sa djelatnošću u oblasti tekstila i proizvodnje automobila.

Za direktora je imenovan Dragan Vučetić, koji je u to vrijeme bio savjetnik Milorada Dodika, tadašnjeg predsjednika RS.

Kako je i šta radio najbolje znaju istražni organi pod čijom je lupom bio duže vrijeme zbog brojnih malverzacija koje su RS koštale milione maraka.

Prema posljednjim informacijama, nalazi se u Njemačkoj čije ima i državljanstvo i nedostupan je domaćim organima gonjenja.

Obećavao je masovnu proizvodnju električnih automobila koji će od „Republike Srpske napraviti najpoželjniju destinaciju za investiranje na Balkanu“.

Iako su njegove menadžerske sposobnosti i reference bile prilično skromne u svojim propalim poslovnim poduhvatima imao je ogromnu podršku vlasti.

Narodna skupština RS je po hitnom postupku, na prijedlog Vlade, u aprilu 2013. godine dala bezuslovne garancije RS za kreditno zaduženje preduzeća „Nikola Tesla“ kod banaka.

Ova odluka izazvala je burnu raspravu na sjednici Parlamenta Srpske, a poslanici opozicije optužili su Vladu da pravi još jedan “sumnjiv posao“ i da je zaduženje nezakonito jer to nije bilo javno preduzeće.

Tadašnji ministar finansija Zoran Tegeltija je rekao da će lično snositi odgovornost ukoliko ovaj projekat ne uspije.

Na pitanje novinara zašto na poziciju javnog preduzeća Vlada postavlja direktora koji iza sebe ima niz propalih privatnih firmi, Tegeltija je odgovorio da „ako je neko bio neuspješan u privatnom biznisu, ne znači da neće biti uspješan u rukovođenju državnom firmom“.

Tegeltija nije snosio odgovornost, a njegovu procjenu i zalaganje za bjegunca Dragana Vučetića, građani plaćaju godišnje blizu 700 hiljada KM.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *