Prof. dr Jasmina Selimović prva guvernerka Centralne banke BiH

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja

Prof. dr  Jasmina Selimović, inače dekanica i redovna profesorica na Katedri za finansije Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, je prva žena  izabrana za guvernerku Centralna banka Bosne i Hercegovine / Централна банка Босне и Херцеговин (CBBiH).

jasmina selimović
Guvernerka Centralne banke Bosne i Hercegovine dr Jasmina Selimović

Selimović je izabrana za guvernerku CBBiH, na jučerašnjoj sjednici Upravnog vijeća Centralne Banke, na mandatni period od šest godina.

Po imenovanju, kako se navodi u saopštenju Centralne banke Bosne i Hercegovine, Selimović je izjavila da je ponosna jer je prva žena guverner u modernoj istoriji BiH, ali i da je svjesna velike odgovornosti koju ta časna dužnost nosi.

Selimović je istakla i kako će biti usmjerene aktivnosti CBBiH u narednom periodu.

“Aktivnosti CBBiH u narednom periodu će biti usmjerene primarno na očuvanje valutnog odbora, stabilnosti Institucije i sistema rada. Način rada, koji je definiran Zakonom o Centralnoj banci BiH je jasno propisao parametre monetarne politike BiH, te aranžman valutnog odbora, koji i dalje ostaje na snazi. Centralna banka BiH i dalje mora održati svoju nezavisnost i profesionalno djelovanje. Valuta BiH, konvertibilna marka, je stabilna i konvertibilna a to su preduslovi finansijske stabilnosti zemlje i ekonomskog prosperiteta”, izjavila je Selimović i dodala da će u narednom periodu usmjeriti posebnu pažnju na povezivanje CBBiH sa centralnim bankama regiona i Evrope.

“Sve dobre prakse, primjenjive u BiH, ćemo pažljivo razmotriti. Cilj nam je dalje unapređenje naših procesa, vidljivosti, ali i transparentnosti rada Institucije. U našem djelovanju očekujemo adekvatnu podršku medija ali i drugih interesnih strana, primarno u finansijskom sektoru“, istakla je Selimović, kako  je navedeno u saopštenju CBBiH.

Dr Jasmina Selimović je na poziciji guvernera CBBiH zamijenila dr Senada Softića.

Novoimenovana guvernerka, koja je istovremeno i predsjedavajuća Upravnog vijeća CBBiH, doktor je ekonomskih nauka.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *