Pročitajte prepisku ministara u Vladi RS i švajcarskog konsultanta

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
6 minuta čitanja
Foto: Capital

Iako u Ministarstvu finansija Republike Srpske tvrde da švajcarska firma „Synergy Wealth Management“ nije učestvovala u bilo kojem segmentu emisije obveznica na Londonskoj berzi 2021. godine, CAPITAL je u posjedu poruka koje su sa njenim direktorom razmjenivali ministri Zora Vidović i Alen Šeranić, te njihovi pomoćnici.

Foto: Capital

Piše: Marina Ljubojević/Capital

Iz tih poruka je vidljivo da su predstavnici Ministarstva finansija i Ministarstva zdravlja bili u kontaktu i prisustvovali sastancima sa bankarima koje je Pajić organizovao.

U grupi putem aplikacije WhatsApp bili su Pajić, Bojana Vasiljević Polašević pomoćnica Zore Vidović, Severin Rakić, savjetnik Alena Šeranića i advokat Miloš Stevanović.

Njih četvoro su početkom 2020. imali sastanak u Beču sa predstavnicima više banaka, a njihova komunikacija trajala je tokom čitave 2020. godine.

Iz prepiski se vidi da su oba ministarstva prikupljala podatke koje im je Pajić tražio te dogovarali i sastanak sa predstavnicima četiri banke u Banjaluci (Citibank, Societe Generale, JP Morgan i Raiffeisen International) koji je održan početkom februara 2020. godine.

U toj grupi su tokom čitave 2020. komunicirali vezano za emisiju i prikupljali podatke koje im je ovaj konsultant tražio.

Međutim, komunikacija polako počinje da se mijenja početkom prošle godine kada je, kako se vidi iz poruka, Vlada samostalno ili preko drugog konsultanta počela da kontaktira banke.

Na pitanje oko daljih koraka i definisanja odnosa ministarstva i njegove kompanije, Pajić je od Bojane Vasiljević Poljašević 27. januara prošle godine dobio sljedeći odgovor:

„Poštovani, ja radim kako mi je rečeno. Dok i ukoliko ne dobijem druge instrukcije, postupam prema meni znanim dogovorima. Srdačan pozdrav“.

Komunikacija je narednih mjeseci svedena na minimum, a Pajić je na novo pitanje oko potpisa ugovora 1. aprila prošle godine dobio odgovor „u skladu sa potpisanim aktima sa JLM, na žalost nismo u prilici nikog drugog da angažujemo“.

Takođe, u našem posjedu je i mejl iz kojeg se vidi da je on na sastanku sa ministarkom Vidović dogovorio potpisivanje ugovora na koji su kasnije iz Ministarstva imali određene zamjerke, ali koje se, kako je on i ranije tvrdio, nisu odnosile na naknadu.

Pajić je putem aplikacije Viber komunicirao i sa ministarkom Vidović i ministrom Alenom Šeranićem.

Iz tih poruka, između ostalog, vidljivo je da mu je Zora Vidović tražila strpljenje dok se ne usvoje potrebne odluke, kao i da je u opciji bilo i kreditno zaduženje ukoliko emisija obveznica ne uspije.

Višković: Tužbe protiv Srpske postale moda

I dok u švajcarskoj firmi tvrde da imaju veliki broj dokaza da su sarađivali sa Vladom i da su izigrani, u Vladi Srpske to i dalje negiraju i tvrde da su ovakve tužbe postale trend i da svako ko uđe u Vladu RS misli da može nešto i da dobije.

Direktor „Synergy Wealth Management“ Mađid Dušan Pajić kaže za CAPITAL da su oni uz tužbu priložili sve dokaze te da će na kraju sud odlučiti ko je u pravu.

„Potpisan ugovor nije neophodan uslov da bi uslovi izvršenog ugovora bili validni. Na kraju će sud odlučiti i mi imamo puno povjerenje u sudski sistem BiH i RS“, rekao je Pajić.

Pajić je pitao ministarstvo kako su mogli biti prisutni sa dva ministra na prezentacijama četiri banke u februaru 2020. godine i kako su mogli biti u istom timu na sastanku sa bankama u Beču u januaru 2020. ukoliko nisu učestvovali u emisiji.

„Uvijek smo otvoreni za vansudsko poravnanje, ali nećemo dozvoliti da nas ministarstvo pritiska da odustanemo od naše zarađene naknade“, kaže on.

Na ovu temu danas je odlučio da progovori i premijer Višković. Kazao je da Vlada nema ugovor sa tom kompanijom te samim tim i nikakve obaveze.

„Moda. Ljudima je postao biznis da uđu u zgradu Vlade i očekuju da im to neko plati. Apsolutno nemamo nikakvu obavezu prema tim ljudima. Oni nemaju nikakav potpisan ugovor. Oni su nudili svoje usluge, mi smo u datom momentu procijenili da nama te usluge ne trebaju i nismo sa njima potpisali nikakav ugovor. Ukoliko imaju ugovor neka ga pokažu vama“, rekao je Višković.

Podsjećamo, CAPITAL je u četvrtak objavio detalje oko pripreme emisije obveznica RS na Londonskoj berzi kao i da se Srpska suočava sa tužbom teškom 2,9 miliona KM, jer prema tvrdnjama švajcarske konsultanstke firme „Synergy Wealth Management“ nije ispunila obaveze prema tok kompaniji.

Iako smo od Ministarstva finansija prije objave teksta tražili odgovor na konkretna pitanja u vezi sa ovom tužbom, iz Ministarstva su tek nakon objave odlučili da daju više detalja o svemu.

U saopštenju su, između ostalog, negirali da bilo šta duguju ovoj firmi i da su imali bilo kakvu saradnju sa njima toko pripreme emisije.

„Svi angažovani pravni i finansijski savjetnici, kao i državni službenici koji su vodili ovu emisiju mogu da potvrde da kompanija „Synergy Wealth Management“ nikad nije učestvovala u bilo kojem segmentu emisije obeznica na Londonskoj berzi 2021. godine, te da samim tim nije zaslužna za njen uspjeh, niti ima osnova da fakturiše svoje usluge“, naveli su iz ministarstva.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *