Privreda Bileće “na zeleni” pogon

Autor: Direkt Aktuelno
3 minuta čitanja

Povoljan geografski položaj napravio je od Bileće, male hercegovačke opštine idealno mjesto za investiranje u solarnu energiju.

Bileća

Pojedini podaci pokazuju kako ova lokalna zajednica iz sunca dobija više struje nego što troši, što govori kako su privrednici prepoznali ovaj potencijal, pa ga sada koriste kao svoju prednost, pišu CAPITAL i Energetikars.com.

Mljekara “Pađeni” jedna je od onih koji su se odlučili da iskoriste potencijale lokacije na kojoj su njihova proizvodna postrojenja.

U solarnu elektranu postavljenu na krovu objekta investirali su 150.000 evra uz podršku Evropske unije, koja je pokrila dio troškova i dala svoju direktnu podršku za ovu ideju.

Plan je da paneli godišnje proizvedu oko 200.000 kilovat časova.

Direktor Mljekare Nenad Vukoje kaže za portal Energetikars.com kako je riječ o investiciji koja treba da obezbjedi budućnost preduzeću.

Kriza sa električnom energijom je sve veća, pa je i ona sve skuplja. Plan nam je da nastavimo sa investicijama kako bi mogli proizvoditi na potpuno zelenoj energiji”, kaže on.

Takva energija, dodaje Vukoje, je sve više uslov za ozbiljnu saradnju i izvoz proizvoda u Evropsku uniju.

Uvoznik koji posluje u EU dobija potvrdu da je proizvod napravljen iz zelene energije, gdje ga oslobađaju od taksi koje nisu male”, pojašnjava ovaj privrednik.

Prema njegovim riječima struja koju njihova solarna elektrana proizvede se koristi u proizvodnji.

Međutim, s obzirom da je riječ o neupravljivom izvoru energije, prilikom manje proizvodnje ona se “posuđuje”, dok u slučaju viška ona ide u distributivnu mrežu.

Kada imamo viška struje ona se preuzima, a kada naši paneli ne proizvode dovoljno mi je preuzimamo sa sistema. Na kraju se to sve kompenzuje. Mislim da je to povoljna kombinacija i da će sve više zastupljena u radu onih koji budu trošili dosta struje”, ocjenjuje Vukoje.

Onima koji planiraju investiciju u solarnu elektranu, on savjetuje da se prije svega dobro raspitaju i pripreme, kako bi ispoštovali administrativne procedure i zahtjeve koji su neophodni kod ovakvih projekata, te da se za realizaciju investicije obrate provjerenim kompanijama u ovoj oblasti.

Mljekara “Pađeni” je povjerila projektovanje i izgradnju solarne elektrane stručnom timu kompanije Etmax, sa kojom su u svim fazama, od ideje do realizacije radili zajednički na najboljim rješenjima i sa kojima nastavljaju saradnju i u narednom periodu.

Podijeli članak
1 komentar
  • Mudro i odlučno , čovjek je već shvatio kuda će ga odvesti cijena industrijske struje za firme , pa na vrijeme ulaže u svoju proizvodnju ova investicija će mu se itekako isplatiti na dugi rok s obzirom na posao kojim se bavi, a lijepo je da mu pomaže EU projektima (možda ima malo političke pomoći) ali bez obzira na sve lijepo što neko gleda u budućnost i da nije sve u maximi “use nase i podase”

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *