Prilike za pripravnički staž u istočnoj Hercegovini

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Ekonomija
2 minuta čitanja
Foto: Deutsche Welle

Zavod za zapošljavanje Republike Srpske odobrio je sredstva za zapošljavanje mladih sa višom stručnom spremom u statusu pripravnika za više javnih ustanova i preduzeća na području istočne Hercegovine. Javnih ustanova i preduzeća te privatnih firmi najviše je sa područja Trebinja i Nevesinja, jedan dio je u Ljubinju, Gacku i Bileći dok Berkovića na spisku nema. 

biro trebinje
Foto: Deutsche Welle

Mladi će imati priliku da rade godinu dana, a pitanje je gdje će nakon pripravničkog, uzme li se u obzir pretrpanost lokalnih administracija, javnih ustanova i preduzeća.

Prema dostupnim podacima, sredstva su odobrena za zapošljavanje šest pripravnika u Grad Trebinje, po tri pripravnika će primiti Agrarni fond Grada Trebinja, zatim, trebinjski Centar za socijalni rad, vrtić “Naša radost” te Matični muzej Hercegovine u Trebinju, kao i trebinjski “Dom mladih”. 

Po dvije osobe će imati priliku da odrade pripravnički staž u Centru za informisanje i obrazovanje Trebinje, Domu penzionera, javnoj ustanovi “Trebinje sport”, kao i JU “Bazeni” Trebinje. Dvoje pripravnika će primiti i Narodna biblioteka u Trebinju, kao i Razvojna agencija Grada Trebinja “TREDEA”.

Sredstva za po jednog pripravnika odobrena su Kazneno-popravnom zavodu u Trebinju, Parking servisu, Turističkoj organizaciji, Domu učenika, te Regulatornoj komisiji za energetiku. 

Zavod je Opštini Nevesinje odobrio sredstva za zapošljavanje četiri pripravnika, dok će po dva pripravnika primiti Centar za socijalni rad Nevesinje, nevesinjski “Vododvod”, te Dom zdravlja. Javnom preduzeću “Komus” odobrena su sredstva za jednog pripravnika. 

Opštine Gacko i Ljubinje imaće priliku da zaposle po šest pripravnika. 

Skupštini opštine Bileća odobrena su sredstva za jednog pripravnika. 

Zavod će, kako je planirano, izdvojiti sredstva za neto plate pripravnika, dok će poslodavci morati da finansiraju njihove poreze i doprinose.

Za svaki mjesec dobijaće minimalno 600 maraka, s tim da će im poslodavac moći isplatiti i veći iznos.

Cilj programa je osposobljavanje mladih lica sa evidencije nezaposlenih za polaganje pripravničkog ispita i samostalan rad u struci.

Kompletan spisak poslodavaca kojima su odobrena sredstva možete pogledati OVDJE.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *