Prijava tužilaštvu zbog nabavke opreme od “Dineka” za hotel “Rajska dolina”

Autor: Direkt Aktuelno Crna hronika Ekonomija
4 minuta čitanja
Luka Petrović i Duško Pantović

Agencija za javne nabavke BiH podnijela je prijavu Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske i Osnovnom sudu u Banjaluci zbog sumnje na pronevjere u postupku javne nabavke opreme za hotel  „Rajska dolina“ koji je u vlasništvu Ugostiteljskog servisa Vlade Republike Srpske. 

Luka Petrović i Duško Pantović, vlasnik “Dineka”

Agencija je reagovala nakon prijave  koju je Transparency International u BiH uputio u aprilu ove godine godine zbog sumnje na namještanje tendera vrijednog oko 3,1 milion KM, piše Capital.ba.

Agencija je Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srpske – Posebnom odjeljenju za suzbijanje korupcije, organizovanog i najtežih oblika privrednog kriminala 19.7.2021. godine podnijela prijavu zbog „potencijalne povrede Zakona o javnim nabavkama zbog postojanja elemenata eventualnog krivičnog djela“.

TI BIH je u zahtjevu za monitoring upućenom Agenciji naveo da je Ugostiteljski servis Vlade RS nabavku roba definisao kao nabavku usluga i time cijenu osnovnog ugovora povećao za dodatnih 20%.

Pored Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, sa ovim slučajem je upoznat i Osnovni sud u Banjaluci, odnosno odjeljenje za prekršaje kome je Agencija za javne nabavke nakon prijave TI BiH-a 16.8.2021. godine podnijela zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

Podsjećamo, Ugostiteljski servis Vlade RS dodijelio je bez tendera 9. aprila ove godine dobavljaču „Dineco d.o.o.“ dodatnih 435.075 KM bez PDV-a za nabavku usluge unutrašnjeg opremanja hotela „Rajska dolina“ i to putem pregovaračkog postupka bez objave obavještenja.

Kao razlog za ovakav potez u Ugostiteljskom servisu su naveli kako se radi o novim uslugama unutrašnjeg opremanja koje predstavljaju ponavljanje sličnih usluga povjerenih ovom dobavljaču kroz raniji ugovor čija je vrijednost bila 2,2 miliona KM bez PDV-a.

Ipak, taj osnovni ugovor odnosio se na nabavku roba, a ne na nabavku usluga a Zakon o javnim nabavkama predviđa da se vrijednost osnovnog ugovora može putem pregovaračkog postupka povećati do 20% ili 30% ako se radi o nabavci radova odnosno usluga, a samo 10% ako je u pitanju nabavka roba.

Da su u pitanju robe a ne usluge jasno je iz tenderske dokumentacije pregovaračkog postupka gdje se vidi da se nabavljaju vanjske stolice, vaze, jelke u saksiji, novogodišnje lampice, zlatne kugle i svijećnjaci, oprema za teretanu, wellness, igraonicu, frizerski salon, restoran, kafić, recepciju i slično.

Važno je napomenuti da se za manji dio roba navodila i usluga montaže, što nije moglo biti opravdanje za promjenu vrste ugovora, budući da Zakon o javnim nabavkama definiše da nabavka robe uključuje i ugradnju, postavljanje i/ili montažu.

Zbog vjerovatnoće da se postupak namjerno deklarisao suprotno suštini predmeta TI BiH je u aprilu 2021. godine uputio Zahtjev za monitoring javne nabavke Agenciji za javne nabavke BiH.

U obrazloženju koje je iz Ugostiteljskog servisa Vlade RS dostavljeno Agenciji se navodi kako je, nakon nabavke opreme za hotel „Rajska dolina“ na Jahorini „formiran nadzorni tim od strane Republičke direkcije za obnovu i izgradnju“ čiji zadatak je bio da izvrši stručno-tehnički nadzor nad ovom investicijom. Taj tim je, kako se navod u obrazloženju, konstatovao kako se u toku realizacije osnovnog ugovora ukazala potreba za naknadnim isporukama i opremanjem prostora koji nisu predviđeni prvobitnim projektom.

Na osnovu tog mišljenja Ugostiteljski servis je odlučio da promijeni predmet nabavke, te dodatnim ugovorom ponuđaču dodijele dodatnih pola miliona KM, što nije bilo adekvatno obrazloženje te je Agencija podnijela prijave nadležnim organima.

Podsjećamo, firma “Dineko”, čiji je vlasnik Trebinjac Duško Pantović, čest je pobjednik na tenderima koje raspisuju javna preduzeća i ustanove, a nedavno je dobila i podsticaj od Vlade Republike Srpske o čemu je “Direkt” pisao.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *