Presuđenog falsifikatora i prevaranta vraćaju na posao u sud?

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Crna hronika Društvo
6 minuta čitanja
Jači od suda - Saša Radulović stručni saradnik za falsifikovanje i prevaru

Uprkos presudama za falsifikovanje i prevaru, stručni saradnik Saša Radulović će se, kako trenutno stvari stoje, vratiti na radno mesto u nevesinjsko odeljenje Osnovnog suda u Trebinju. Nakon što je Odbor državne uprave za žalbe poništio odluku suda da se zbog teže povrede radne obaveze Raduloviću uruči radna knjižica, građanima ovog dela Hercegovine će izgleda osoba sa dosijeom i dalje pružati “stručne” usluge.

sasa-radulović
Jači i od suda- Saša Radulović stručni saradnik za falsifikovanje i prevaru

Ni dva otkaza koja je Osnovni sud u Trebinju “dao” stručnom saradniku Saši Raduloviću nisu bila dovoljna da on zaista i izgubi posao. 

Kao što je Direkt pisao, Radulović je još od 2013. godine u ostavinskim postupcima falsifikovao potpise stranaka zbog čega ga je Osnovni sud u Foči 2018. osudio na 8 meseci zatvora, uslovno na dve godine zbog produženog krivičnog dela falsifikovanje isprave.

Radulović je napravio lažnu javnu ispravu, koju je 3. februara 2016. godine i zloupotrebio”, stoji u presudi.

Posle kazne opet na posao

Osnovni sud u Trebinju je potom doneo rešenje o prestanku radnog odnosa. Radulović je žalbu sa zahtevom da bude vraćen na posao podneo Osnovnom sudu u Foči koji je žalbu odbio. 

Međutim, u drugom stepenu odlučivanja, Okružni sud u Trebinju je naložio da se Radulović vrati na posao uz nadoknadu plata i ostalih primanja za period koji nije bio na poslu. 

Naime, Veće Okružnog suda u Trebinju, kojim je predsedavao sudija Duško Popić, je ocenilo da presuda Osnovnog suda u Foči nije “pravilna i zakonita”, te naložilo da se Radulović vrati na posao uz nadoknadu plata i ostalih primanja, kao i da mu se nadoknade sudski troškovi, nešto više od 2 hiljade maraka, pisao je Direkt u avgustu

Za trebinjski Okružni sud je u presudi Osnovnog suda u Foči sporna bila pravilna primena materijalnog prava. Tačnije, većalo se o tome da li je u predmetu trebalo primeniti odredbe Zakona o radu ili Zakona o državnim službenicima.

Sa svoje strane, ovaj stručni saradnik, koga je imenovalo Visoko sudsko i tužilačko veće na 6 godina, nastavio je sa kršenjem zakona. Nakon okončanja ostavinskih postupaka, od stranaka je na ime takse uzimao po 200 maraka koje je prisvajao. 

U Osnovnom sudu u Foči su potvrdili da je bilo više takvih slučajeva. Prema nezvaničnim saznanjima, oko 30 oštećenih građana je podnelo prijavu da su pare za taksu dali lično Raduloviću. Upućeni tvrde da je broj oštećenih od 2013. do 2019. daleko veći, ali se nisu odlučili i da podnesu zvaničnu prijavu da su prevareni. 

Za produženo krivično delo prevare je, nakon sporazuma o priznanju krivice sa tužiocem, 22. januara 2021. godine osuđen na novčanu kaznu od 4,5 hiljade maraka. 

Milan Bosić, predsednik Osnovnog suda u Trebinju je potom pokrenuo disciplinski postupak protiv Radulovića zbog teže povrede povrede radne obaveze i povrede ugleda suda. 

Poništili sopstvenu odluku

Raduloviću je uručen otkaz na koji se on žalio Odboru državne uprave za žalbe koji se u septembru proglasio nenadležnim, da bi nedugo potom poništio sopstvenu odluku i doneo novu kojom poništava odluku suda i vraća Radulovića na posao.

Oni koji prate rad Odbora, a sa kojima smo razgovarali, tvrde da se do sada u svim ili gotovo svim predmetima, u kojima su disciplinski postupci vođeni protiv radnika suda, ovo telo oglasilo nenadležnim. 

Ovakvo ponašanje Odbora je, najblaže rečeno, skandalozno”, tvrdi naš sagovornik iz suda koji nije želeo da mu otkrivamo identitet.

Umesto da doprinosi pravnoj sigurnosti, direktno je podriva vraćajući Radulovića koji je dva puta osuđen, na posao. Potpuno zanemaruju činjenicu da će ga u zgradi suda gledati građani koje je pokrao čime ugled suda u očima istih tih građana srozavaju”, revoltiran je naš sagovornik.

Dodaje da je neshvatljivo da se ovako nešto dešava baš u vreme kada se govori o reformi u pravosuđu i poziva da se nađu načini da se povrati poverenje građana u pravosudne institucije.

Apelujemo na Ministarstvo pravde RS i Visoki sudski i tužilački savet da zauzmu stav da u pravosuđu ne mogu da rade pravosnažno osuđena lica zbog krivičnih dela, a posebno oni koji su više puta osuđeni zbog krivičnih dela počinjenih na radu u sudskim postupcima kao što je u ovom konkretnom slučaju”.

Sve ovo, tvrde naši sagovornici iz sveta pravosuđa, ukazuje na pritisak koji je izvršen da se Radulović vrati na posao po svaku cenu.

Ako je Odbor u kratkom vremenu preinačio svoju odluku, znači da je neko veoma uticajan stao u zaštitu Radulovića i da mu je od celog suda i ugleda institucije važniji stručni saradnik, čak i ako je presuđen“.

Podijeli članak
1 komentar
  • Ovaj covjek je dobar.
    Bio je mlad,neiskusan i navucen na prevaru.
    Treba mu dati sansu jer je porodican i familijaran covjek.
    Na greskama se uci.
    Podrska za Sasu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *