Premijerov savjetnik četverostruko u sukobu interesa – CIK pokrenuo postupak oduzimanja mandata

Autor: Direkt Aktuelno Politika
3 minuta čitanja
Aladin Ćerimović

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine pokrenula je, nakon prijave Transparency International u BiH postupak oduzimanja mandata vijećniku u općinskom vijeću Velike Kladuše Aladinu Ćerimoviću, koji istovremeno obavlja i funkciju savjetnika premijera Unsko-sanskog kantona.

Aladin Ćerimović

CIK je nakon provjere navoda TI BiH i utvrdio da se radi o nespojivim funkcijama a odluka o pokretanju postupka oduzimanja mandata donesena je na sjednici 13. januara.

Pored činjenice da se radi o nespojivim funkcijama po Izbornom zakonu, Ćerimović se po još dva osnova nalazi i u direktnom sukobu interesa.

On se nalazi na mjestu predsjednika Konjičkog kluba Krajišnik iz Velike Kladuše koji se finansira iz općinskog i budžeta Unsko-sanskog kantona većem od 50.000 KM pa po zakonu o sprečavanju sukoba interesa u FBiH ne može biti ni vijećnik ni savjetnik premijera.

Po podacima koje je TI BiH objavio u registru grantova isplaćenim udruženima i fondacijama, KK „Krajišnik“ iz Velike Kladuše primio je prošle godine 50.000 KM iz budžeta Unsko-sanskog kantona  i još 5.000 KM iz budžeta Općine Velika Kladuša.

Zakon zabranjuje izabranim zvaničnicima i savjetnicima da obavljaju funkcije u organizacijama koje se finansiraju sa više od 10.000 KM iz budžeta, odnosno sa više od 50.000 ako su organizacije iz oblasti kulture i sporta. Po iznosima koje je ovaj klub dobio jasno je da je Ćerimović bio u sukobu interesa, ali slučaj nije moguće prijaviti jer se zakon u FBiH ne primjenjuje od 2013. godine a vlasti očigledno ne namjeravaju riješiti taj problem.

Takođe, po podacima koje je Transparency dobio od JKUP Komunalije Velika Kladuša, Ćerimović se nalazi i u nadzornom odboru ovog preduzeća a Zakon propisuje da je članstvo u upravnom odboru ili nadzornom odboru u javnom preduzeću nespojivo sa javnim funkcijama izabranog dužnosnika, nosioca izvršne funkcije ili savjetnika.

Zbog ovakvih slučajeva TI BiH već dugo insistira da se u Federaciji BiH usvoji novi Zakon o sprečavanju sukoba interesa a isto to je i obaveza koju BiH mora ispuniti u okviru 14 prioriteta na putu ka Evropskoj uniji. Ipak vlasti odbijaju provesti ovu reformu koja bi pomogla u prevenciji korupcije.

 

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *