Premeštaj u trebinjskom Domu zdravlja – Unapređenje ili politički revanšizam?

Autor: admin Aktuelno Društvo
5 minuta čitanja
Diploma ljekara ovdje nema nikakvu vrijednost- Saša Borjan

Revoltiran odlukom direktora Doma zdravlja u Trebinju da ga sa mesta lekara iz Hitne pomoći prebaci u nemedicinski sektor, doktor Saša Borjan je danas pred kamerama pocepao svoju diplomu. Tim činom je želeo da pokaže da diploma lekara u BiH ne vredi ništa.

Diploma lekara ovde nema nikakvu vrednost- Saša Borjan

Dr Borjan je na konferenciji za novinare rekao da ovaj potez vidi kao izraz političkog revanšizma prema svakom ko se usudi da kritikuje vlast.

Svaka pora našeg zdravstvenog sistema je uvezana sa politikom i to je za mene, kao lekara koji je u Novom Sadu za sedam godina završio fakultet, neprihvatljivo. Na novo radno mesto sam prebačen bez objašnjenja i razloga. Ovo je pokazatelj na koji način funkcioniše vlast u Trebinju i RS. Želim da se obratim Luki Petroviću i kompletnoj javnosti koliko malo vredi diploma doktora medicine u ovoj državi. Evo, ovo je moja diploma i ja ću je sada pocepati. Ne vredi apsolutno ništa“, kazao je Borjan.

Kao odborniku PDP-a nuđena mu je specijalizacija u zamenu za podršku SNSD-u u gradskom parlamentu, posvedočio je on na današnjoj konferenciji.

Rukovodstva i trebinjske Bolnice i Doma zdravlja su mi rekli da biram koju ću specijalizaciju da uzmem, kao i čelnici Gradske uprave. Sve ovo vreme sam se borio protiv kriminala u trebinjskom zdravstvu, jer se većina specijalizacija u našoj bolnici u posljednjih deset godina namešta, a ja nisam želeo da na taj način dođem do specijalizacije, jer smatram da to tera mlade ljude iz Trebinja“, istakao je Borjan.

Direktor trebinjskog Doma zdravlja Vaso Mijanović je istovremeno i odbornik SNSD-a u Skupštini grada. Uz zamerke dr Borjanu što svoje neslaganje nije podelio sa rukovodstvom ustanove pre nego što se obratio medijima, tvrdi da u odluci nema politike, već je u pitanju privremeno rešenje što je praksa kod svih poslodavaca.

Vaso Mijanović (Foto: Direkt)

U hitnoj, u kojoj smo od Fonda plaćeni za tri doktora, odnosno tri tima, imamo pet zaposlenih. Povratkom specijalizanta koji u maju završava specijalizaciju adekvatnu za hitnu pomoć, doći ćemo u problem sa viškom zaposlenih i sa nekom vrstom opasnosti od otpuštanja. Mada, ja nikad nisam otpuštao već sam samo primao, i uvek smo uspevali da nađemo rešenje. Desilo se to da je jedan radnik otišao u penziju u okviru službe za kvalitet. Jeste da je u pitanju nemedicinska služba, jer nema direktni kontakt sa pacijentima, ali je jako značajno mesto za funkcionisanje zdravstvene ustanove. To je mesto najbližeg saradnika direktora ustanove. Praćenje kvaliteta ustanove, rad na internim proverama svih zaposlenih, rad na sigurnosti zravstvenih usluga. To je čovek koga sam ja zamislio da bude moj prvi saradnik. Ali eto, nažalost, tu se umešala politika i neko se našao uvređen što će biti moj direktni saradnik i raditi sa mnom rame uz rame da poboljšamo ovu ustanovu” rekao je Mijanović.

Negira da bi Borjan na ovom mestu bio oštećen jer “sva mesta doktora medicine imaju isti koeficijent i istu osnovnu platu”, mada će imati manju zaradu jer nema noćnog rada, priznao je.

Mijanović kaže da je u pitanju rešenje na 90 dana dok se ne vidi da li može da odgovori novom zadatku.Iako je na tom mestu do sada bio ekonomista, direktor smatra da je bolje da bude doktor.

Ja sam nemedicinske struke i dobro je da on, kao moj saradnik, bude medicinske struke. Pogotovo što on ima kapacitet kao odbornik. Ovo je trebao da bude napredak do trenutka dok ne ode na specijalizaciju. Ispoštovana je zakonska procedura”, dodao je Mijanović.

Novo rešenje je dr Borjana sačekalo odmah pošto je javnost počela da spekuliše o opozicionim kandidatima za gradonačelnika kojeg će Trebinjci birati u februaru naredne godine. Mijanović negira da postoji veza.

Evo razmislite kome ovo sve odgovara da je Borjan žrtva dok je možda kandidat? Kome odovara ova situacija u medijima? Ja imam pametnijim stvarima da se bavim. Da li će ljudi u njemu videti žrtvu? Kome sve ovo ide u prilog? O tome razmislite. Moja se odluka shvatila drugačije i pogrešno.

Sa svoje strane, dr Borjan poručuje da su mu pritisci vetar u leđa, a o eventualnom odlasku iz Trebinja se nije izjašnjavao. Zahtev za pomoć uputio je Strukovnom sindikatu doktora medicine i, uz podršku pravnog tima, priprema sledeće korake.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *