Predsednik NO RiTE Gacko: “Ne davam izjave uopšte, ‘alo!”

Autor: Milanka Kovačević Aktuelno Ekonomija Politika
4 minuta čitanja
Igračka u rukama stranke- RiTE Gacko

Nismo uspeli da dobijemo potvrdu informacije da će u Upravi RiTE Gacko doći do promena niti do razloga za takvu odluku. Naime, predsednik Nadzornog odbora Milinko Milidrag nam je odbrusio “Ne davam izjave uopšte, alo!” i spustio slušalicu. Iz Kabineta direktora RiTE Gacko su nam rekli da (još) nemaju informaciju o promenama, ali da ne sumnjaju da će odluke NO biti u najboljem interesu preduzeća.

Igračka u rukama stranke- RiTE Gacko

Prema još uvek nepotvrđenim informacijama Uprava RiTE Gacko bi trebala da pretrpi promene. Umesto Petra Markovića koji je godinama na poziciji v.d. izvršnog direktora za rudnik, trebao bi doći Miodrag Šešlija, nekadašnji v.d. direktora RiTE Gacko. On je pet godina bio na čelu ovog preduzeća koje se za to vreme suočavalo sa brojnim problemima. Istovremeno, Šešlija i Marković su i predsednici klubova odbornika SNSD-a. Prvi u Bileći, a drugi u Gacku. Obojica su činili tim koji je okupio Srđan Milović i koji je proteklih deset godina upravljao gatačkim proizvođačem struje.

[stextbox id='naslov’ caption='Direktor i za “Gacko 2”‘]Petar Marković je izvršni direktor i u preduzeću “Termoelektrana Gacko, razvoj i investicije” koje je osnovano u Gacku prošle godine sa osnivačkim kapitalom od 100 hiljada maraka. Nova firma je na istoj adresi kao i stara, tačnije, kao i ZP RiTE Gacko – Gračanica bb.  Za dozvole i dokumentaciju kako bi sve bilo spremno za “Gacko 2” i eventualnog investitora, do sada su raspisani tenderi vredni preko 3 miliona maraka.[/stextbox] Raskol je nastao prošle godine kada se spekulisalo da će Petar Marković zameniti Šešliju na poziciji direktora preduzeća. Navodno je, u dogovoru sa Lukom Petrovićem (direktorom MH ERS), on to i prihvatio, ali je Srđan Milović uspeo da osujeti ove namere.

Umesto Markovića na mesto direktora u februaru prošle godine je došao Maksim Skoko, kadar SPS-a.

Komentar smo potražili i u Upravi RiTE Gacko. Oleg Šuković koji je zadužen za kontakt sa javnošću nam je rekao da je direktor (Skoko prim. aut.) trenutno na putu i da nemaju informaciju da je došlo do promena u sastavu Uprave.

Nadzorni odbor RiTE Gacko je zadužen da imenuje članove Uprave po nalogu Vlade RS. Još uvek nismo upoznati sa odlukama, ako ih je bilo. U svakom slučaju ne sumnjamo da NO radi u najboljem interesu preduzeća kao i da će direktor Skoko imati kvalitetne saradnike”, odgovoreno je “Direktu”.

Politika je u svemu

Nema sumnje da se promene u Opštinskom odboru SNSD-a reflektuju i na RiTE Gacko. Nakon što je u novembru 2022. god. Srđan Milović podneo ostavku na mesto predsednika OO SNSD, a potom i svi članovi Odbora, vladajuća stranka u Gacku se podelila na dve struje- Milovićevu i onu okupljenu oko aktuelnog načelnika Ognjena Milinkovića.

Iako je u prvom pokušaju ponovnog okupljanja SNSD-a u Gacku pobedu odneo Milović kada je imenovan za privremenog predsednika, bitka se još vodi i traži podrška “odozgo” za kandidata ove stranke na predstojećim izborima.

Izgubivši pozicije na RiTE Gacko, Milovićeve snaga i uticaj su u značajnoj meri splasnuli, pa se (eventualni) povratak Šešlije u bord direktora može tumačiti i kao Dodikova podrška ovoj struji. Oni koji poznaju prilike u Gacku su uvereni da je ovakvom razvoju situacije doprineo i Branislav Okuka Crni, savetnik Milorada Dodika koji je u bliskim odnosima sa Milovićem.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *