„Pošte Srpske“ tajno pripremaju sistematizaciju i zapošljavaju radnike

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Ekonomija
3 minuta čitanja

„Pošte Srpske“ u tajnosti pripremaju novu sistematizaciju zbog koje su zaposleni u ovom javnom preduzeću u strahu od otpuštanja, dok istovremeno uprava ne prestaje da zapošljava nove radnike. Najnoviji primjer je „transfer“ bivše ministarke i zamjenice gradonačelnika Banjaluke Jasne Brkić iz Gradske uprave u ovo preduzeće, saznaje portal CAPITAL.

Uprava „Pošta“ je polovinom maja donijela zaključak kojim je tražila imenovanje predstavnika preduzeća u radnu grupu za izradu nove sistematizacije.

„Uprava preduzeća, u cilju realizacije Akcionog plana za provođenje mjera za poboljšanje finansijskog rezultata preduzeća i imenovanja radne grupe za izradu nove organizacije rada, sistematizacije radnih mjesta i pravilnika o razvrstavanju radnih mjesta po koeficijentima složenosti, daje sljedeća zaduženja: da sve oblasti preduzeća, radne jedinice, sindikat i poslovni kabinet direktora dostave imena predstavnika koji će biti članovi radne grupe“, navedeno je u zaključku uprave „Pošta“, koji je u posjedu CAPITAL-a.

Saznajemo da se novom sistematizacijom, koja je još u fazi pripreme, između ostalog, zagovara i povećanje broja izvršnih direktora sa sadašnjih četiri na šest ili sedam kako bi se zadovoljili stranački apetiti.

Kako bismo provjerili da li planiraju smanjenje broja radnika i u kojoj je fazi izrada nove sistematizacije, uputili smo pitanja „Poštama“, ali nam je bez bilo kakvog objašnjenja rečeno da odgovor nećemo dobiti.

I dok u tajnosti priprema novu sistematizaciju, uprava „Pošta“ isto tako tajno nastavlja da zapošljava nove radnike.

Tako je samo u prva trri mjeseca ove godine broj zaposlenih u ovom javnom preduzeću povećan za 59 i na kraju marta ih je bilo ukupno 2.510.

Posljednji primjer je zapošljavanje Jasne Brkić kojoj novi gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković nije produžio ugovor o radu, pa je „utočište“ našla u „Poštama“.

Da „Pošte Srpske“ opterećuje prekomjerno zapošljavanje pokazuje i analiza Transparency Internationala BiH u kojoj je navedeno da „Pošte Srpske“ danas imaju oko 130 zaposlenih više nego „BH Pošta“ koja ima gotovo 30 miliona veće prihode.

„Prekomjerna zapošljavanja i rast troškova na plate doveli su u finansijske probleme ovo javno preduzeće. Iako se bave istim poslom „Pošte Srpske imaju i znatno veće iznose sumnjivih i spornih potraživanja (745.000 KM) od „BH Pošta“ (160.033 KM), a radi se o potraživanjima čija naplata nije izvjesna“, navodi se u analizi.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *