Poslovi i poslovne tajne Rašida Sardarova – Hotel s četiri zvjezdice i mercedes od milion maraka

Autor: Direkt Ekonomija Politika
10 minuta čitanja

Zahvaljujući velikom investitoru Rašidu Sardarovu, građani male i siromašne opštine Rudo na istoku Republike Srpske dobili su priliku da uživo i izbliza vide kako izgleda luksuz. Istina, od najavljene hidroelektrane, koja je prema najavama trebalo da preporodi Rudo, ni osam godina nakon polaganja kamena temeljca, nema ništa. Ali, bilo je nekih drugih milionskih investicija.

piše: Milkica Milojević/ Impuls

„Comsar Energy Hydro“ d.o.o. Banjaluka, jedna od četiri firme, koje su u RS osnovale firme Rašida Sardarova sa sjedištem na Kipru, 2011. godine je uvezla mercedes vrijedan milion maraka. Tri godine kasnije ova firma je otkupila, obnovila i luksuzno opremila stari gradski hotel u Rudom.

Mercedes je u međuvremenu volšebno „nestao“, a hotel je zatvoren.

Kako svjedoči bivši načelnik opštine Rudo Rato Rajak, „Comsar“ je stari hotel „Rudo“ kupio 2014. godine od Gordana Pavlovića, kontroverznog vlasnika kompanije „Pavgord“, koji je ovaj objekat kupio za 200 000 KM na licitaciji 2011. godine.

Novi vlasnik je u obnovljenom hotelu zaposlio mlade ljude iz Rudog, ali radost nije dugo trajala. Već krajem 2018. hotel je zatvoren, i to zbog dugova.

„Molio sam da ga iznajme opštini, da ljudi ne ostanu bez posla. Nisu pristali. Nudili su mi da kupimo hotel za sedam miliona KM, ali to je nedostižna cifra za ovako malu opštinu“ – kaže Rajak.

Siniša Majstorović, prokurista firme „Comsar Energy Hydro“ d.o.o. Banjaluka, odgovara da bi i on „imao šta da kaže o Rajaku“, koji mu je nudio 1 000 KM mjesečnog zakupa za hotel s četiri zvjezdice.

„To nije ponuda, to je degutantno. Uostalom, šta se koga tiče što je privatna kompanija zatvorila svoj hotel. Pa, u doba korone nisu radili ni hoteli u Banjaluci“ – kaže Majstorović, zaboravljajući da je hotel u Rudom zatvoren skoro godinu i po prije nego što se prvi slučaj korone pojavio u BiH.

Majstorović tvrdi da će hotel biti ponovo otvoren, čim počne izgradnja hidrocentrale i da nije istina da je hotelski inventar rasprodat, da bi se namirili dugovi, kako su pisali mediji.

„To je laž. Prodali smo samo dva kreveta, i to zato što su radnici tužili firmu i tražili izvršenje. Ali, sve su obaveze izmirene, nikom nismo ostali dužni ni pfeniga. I radnicima smo isplatili sve plate, ko drukčije kaže, a da ne priloži dokument, tužiću ga“ – kaže Majstorović.

Radmila Bradonjić iz Rudog, bivša recepcionerka u hotelu „Comsar“, tvrdi da je ostala „kratka“ za jednu platu. Taj je dug, kaže Radmila, bivšim poslodavcima već odavno oprostila, pa nema razloga za prijetnje i sudovanje.

„Još 2017. je bilo jasno kud sve to vodi, pa sam napustila hotel u Rudom i otišla u Dubai, a potom u Beograd. Već tada su plate kasnile, gostiju je bilo sve manje, a nesuglasica sa šefovima i otpuštanja radnika sve više“ – kaže Radmila. I poručuje, da se ne misli vraćati u rodni grad, jer je „previše odrasla da bi vjerovala u bajke“.

Istina, sve je prije deset godina izgledalo bajkovito. Stigao je veliki investitor, doktor nauka u oblasti geologije, koji po Italiji, Namibiji, Rusiji i ko zna gdje još, obrće milijarde. Vlada mu je „izašla u susret“, a ni investitor nije sjedio skrštenih ruku, pa je u Republici Srpskoj, tačnije u Banjaluci, osnovao četiri firme. Svim tim firmama su osnivači, neposredno ili posredno, kompanije Rašida Sardarova sa sjedištem na Kipru.

rudo hotel komsar foto impuls

Foto: Impuls

Hotel „Comsar“ u Rudom je bio posebna poslovna jedinica u sklopu „Comsar Energy Hydro“ Banjaluka, ali samo deset mjeseci, od juna 2014. do aprila 2015.

Hotel su 2014. godine, uz veliku pompu, otvorili lično tadašnji predsjednik RS Milorad Dodik i investitor Rašid Sardarov. Svečano otvaranje hotela je upriličeno istog dana kada je udaren kamen temeljac za hidrocentralu, čija gradnja ni do danas nije počela.

Svečanosti je prisustvovalo pola Vlade RS i porodica Rašida Sardarova, koja je specijalno za tu priliku doputovala u Rudo iz dalekog svijeta.

Zatvaranje, koje se desilo četiri godine kasnije, obavljeno je u tišini.

Iako je hotel „Comsar“ Rudo i formalno zatvoren u januaru 2019. godine, on postoji i danas, ali samo na internetu.

Veb stranica, sve s logom kompanije i slikama luksuznog spa centra i impresivne konferencijske sale, još je aktivna. Na toj veb adresi je čak moguće „rezervisati“, recimo, premium sobu po cijeni od 105 KM za noć.

spa cenatar hotela Comsar Rudo foto promo

Foto: Promo

restaoran hotela Comsar Rudo foto promo

Foto: Promo

Samo što u tu sobu, ni za sve pare svijeta, ne možete ući. Hotel je zaključan.

Prema tvrdnjama predstavnika Sardarovljevih firmi u RS, „Comsar“ je hotel u Rudom otvorio da bi imao gdje dočekivati poslovne partnere i smjestiti svoje kancelarije, pa je zatvoren zbog „prolongiranja“ izgradnje hidroeketrane Mrsovo u ovoj opštini.

Ali priča o velikom investitoru koji će preporoditi Rudo, počela je i prije svečanog otvaranja famoznog hotela.

Odlukom Savjeta ministara BiH, Rašid Sardarov, državljanin Ruske Federacije iz Dagestana, kao zaslužni investitor je još 2011. dobio državljanstvo BiH.

A da bi investitor imao čime da se vozi po novoj domovini, „Comsar“ je iste godine nabavio najskuplji automobil ikad uvezen u Republiku Srpsku – blindirani luksuzni “mercedes S 600L guard”.

mercedes SL guard foto promo

Da je ovaj automobil, sve s dažbinama, koštao više od milion maraka, zvanično je potvrđeno iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

U „Comsar Energy Hydro“ u Banjaluci tvrde da je taj mercedes uvezen da bi se njime „vozio Sardarov kada dođe u BiH“. Ali, pošto je rijetko dolazio, a nije red da oklopni ljepotan stoji neiskorišten, mercedes je pet godina iznajmljivan organima vlasti RS.

Formalno, vozilo je unajmio MUP RS, za naknadu od 2.000 KM mjesečno, a MUP ga je „ustupio na korištenje“ kabinetu Predsjednika RS, u vrijeme kad je predsjednik bio Milorad Dodik.

Ali gdje je sada taj mercedes, koji je kupio Sardarov da bi se njime vozio Dodik? Ni iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH, a ni iz MUP-a RS, nismo dobili odgovor na to pitanje.

Iz kabineta predsjednice RS Željke Cvijanović su novinarima „Impuls portala“ potvrdili da taj automobil nije u njihovom voznom parku i da ga ne koristi predsjednica.

Ni vlasnici vozila nisu baš sigurni gdje se mercedes zaturio. Duško Perović, šef Predstavništva Republike Srpske u Rusiji i prokurista firme „Comsar Energy Hydro“ Banjaluka, kaže da je „Comsar“ prodao ovo vozilo i da ne zna ko je novi vlasnik.

„To je vozilo već staro, bilo je polovno još kad smo ga iznajmljivali službi predsjednika“ – kaže Perović, Dodikov čovjek od povjerenja, koji je doveo Sardarova u RS.

Njegov kolega Siniša Majstorović ima drugačiji odgovor.

„Nismo prodali to vozilo i ne iznajmljujemo ga institucijama. Nisam rekao da naš mercedes nije u sužbi Predsjednika Republike Srpske, ali naša je stvar ko koristi naše vozilo. Uglavnom, niko ga ne vozi nelegalno“ – kaže Majstorović.

Svi tragovi vode na Kipar

Prema sudskom registru, osnivači svih „Comsar“ preduzeća u Republici Srpskoj su kiparske firme „Comsar Energy Group“, „Comsar Energy Limited“, „Comsar Agro Limited“ i „Comsar Energy Hydro Holding“. Sve ove firme su registrovane na istoj adresi u Nikoziji.

Preko firmi kćerki „Comsar Energy Hydro“, „Comsar Energy Republika Srpska“ , „Comsar Energy Trading“, „Comsar Energy Agro“ sa sjedištem u Banjaluci, „Comsar“ grupa Rašida Sardarova vodi poslove u Republici Srpskoj, a glavni poslovi su mu rudnik uglja i termoelektrana u Ugljeviku, te hidroelektrana na Limu kod Rudog. Ni hidroelektrana, ni termoelektrana još nisu izgrađene.

Tri firme „Comsar“ grupe u Banjaluci stanuju na istoj adresi, dok je četvrta, „Comsar Energy Agro“, prijavljena u jednoj porodičnoj kući, preko puta sjedišta SNSD-a.

Mada na toj kući nema table „Comsar Energy Agro“, a ukućani tvrde da ta firma nije smještena u njihovoj kući, Siniša Majstorović tvrdi da pomenuta firma postoji na pomenutoj adresi i da je upravo tamo „smještena arhiva“ „Comsara“ u RS.

„Domaćin te kuće je nedavno umro od korone, pa su svi zbunjeni, zato su vam tako odgovorili“ – kaže Majstorović.

Ova tajanstvena firma je registrovana za više od 200 djelatnosti, od uzgoja koza do vađenja rude i davanja u zakup automobila.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *