Posljedice reorganizacije ERS-a distribucije „liječe“ milionskim kreditima

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
3 minuta čitanja
Zgrada Elektrokrajine

Elektrodistributivna preduzeća zbog reorganizacije cijelog sistema „Elektroprivrede Republike Srpske“ (ERS) trpe sve veće finansijske posljedice koje su odlučili da „pokriju“ milionskim kreditima. Nakon što su im oduzeti veliki potrošači, morali su isplatiti stimulativne otpremnine radnicima, a zbog pandemije potrošnja pada, te su distribucije zapale u ogromne probleme sa likvidnošću i zaduženja vide kao jedini izlaz.

„Elektro-Bijeljina“: Kreditom rješava likvidnost i plaća poreze

Poslednja u nizu zaduženih je „Elektro-Bijeljina“ koja je juče raspisala tender kojim traži revolving kredit u visini od šest miliona. Procijenjeno je da će samo troškovi kredita iznositi 99.000 KM.

Tender je podijeljen u tri lota od po dva miliona, s rokom otplate od 12 mjeseci.

„Elektro-Bijeljina“ sa dva miliona planira da održi tekuću likvidnost, dva miliona da potroši za izmirenje poreskih obaveza, a dva miliona za „ostale namjene“, ne precizirajući koje.

Rok da banke ponude kredit ovom preduzeću ističe 6. oktobra ove godine.

„Elektro-Bijeljina“ je već pokušala  da se zaduži u julu ove godine za iste namjene, ali je tada tražila kredit od osam miliona. Međutim, niko se nije javio i očito je da banke nisu bile zainteresovane da ih pod tim uslovima kreditiraju.

„Elektrokrajini“ fale dva miliona KM za investicije

I najveće elektrodistributivno preduzeće u Srpskoj, „Elektrokrajina“ ne može bez kredita pa je prije dva dana raspisala tender za zaduženje od dva miliona maraka.

„Elektrokrajina“ je spremna da troškove kredita od dva miliona plati 95.000 maraka, a isti planiraju vratiti u roku od dvije godine.

Za razliku od „Elektro Bijeljine“ koji kredit planiraju da troše za tekuće poslovanje i plaćanje poreza, „Elektrokrajina“ je novac od kredita namijenila za investicije, kako su naveli u tenderskoj dokumentaciji.

„Elektrodistribucija“ Pale traži kredit od 3,2 miliona KM

Kredit je neophodan i „Elektrodistribuciji“ Pale i to 3,25 miliona maraka. Troškovi obrade i kamata procijenjeni su na 195.000 KM. Rok otplate je tri godine.

Rok za dostavljanje ponuda bio je 21. septembar ove godine, ali je produžen do 1. oktobra jer je tender podjeljen u dva jednaka lota.

„Elektro-Hercegovina“ i „Elektro Doboj“ nemaju trenutno aktivnih tendera za nabavku kreditnih sredstava.

Gubitak velikih potrošača u korist matičnog preduzeća, isplata stimulativnih otpremnina, te pandemija koja je zaustavila privredu, skupo je koštala elektro-distributivna preduzeća u Republici Srpskoj, objavio je ranije CAPITAL.

U prvoj polovini 2020. godine prihodi distribucija pali su čak 57,3 miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine. Tri od ukupno  pet  elektrodistribucija je poslovalo negativno, dok su dvije ostvarile skromnu dobit.

Matično preduzeće ERS zatražilo je krajem jula kredit od sedam miliona maraka, kako bi pomoglo distributivnim preduzećima koja su se upravo zbog njega i preuzimanja kupaca našla u nezavidnoj situaciji.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *