Poslije Vukovića Kovač

Autor: Nikolija Bjelica Škrivan Aktuelno Politika
2 minuta čitanja

Milan Kovač iz Ujedinjene Srpske biće izvršni direktor za organizaciono-pravne i opšte poslove u Hidroelektranama na Trebišnjici (HET). Dosadašnji direktor Ljubo Vuković, kako je javio ATV, odlazi u penziju. 

Kovač na direktorsku poziciju u HET dolazi sa mjesta direktora direkcije za razvoj u Elektroprivredi Republike Srpske (ERS). 

U mandatu PDP-ovog gradonačelnika Slavka Vučurevića, Kovač je bio odbornik SDS-a i dio vladajuće većine. SDS je napustio pred lokalne izbore 2016. godine da bi u martu 2019. godine došao na čelo trebinjskog odbora Ujedinjene Srpske. Danas je odbornik te stranke koja je, takođe, dio vladajuće većine. 

Kovač je osnivač Udruženja “Nomokanon” koje je u više navrata, kroz ugovore za “isticanje vizuelnih obilježja”, dobijalo novac od Elektroprivrede Republike Srpske.  

Odlazeći direktor Ljubo Vuković je prošle godine osuđen na novčanu kaznu i oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi zbog produženog krivičnog djela falsifikovanje isprave. Vuković je proglašen krivim zbog toga što je pribavljao i upotrebljavao lažne isprave kao prave i sukcesivno ih predavao u računovodstva preduzeća te na taj način nezakonito naplatio imovinsku korist.

Presudu Osnovnog suda u Trebinju potvrdio je i trebinjski Okružni sud, a kako “Direkt” saznaje, ovaj predmet od januara ove godine je na Vrhovnom sudu Republike Srpske. 

Vuković je tokom procesa više puta naglašavao da je on jedini funkcioner protiv koga je pokrenut postupak za falsifikovanje računa i da je sve motivisano politički. Tvrdio je da je oko 60 ljudi “sa visokih pozicija” bilo na spiskovima koji su se dovodili u vezu sa falsifikovanjem računa i Vukašinom Papovićem. 

Vuković je, kako saznajemo, u februaru ove godine, zatražio i od Nadzornog odbora HET-a da mu povećaju platu, jer je bio nezadovoljan ugovorenim iznosom.

On je u svom zatjevu naveo da je nedopustivo da samo u HET-u ima preko 40 radnika koji imaju veću platu od članova Uprave. 

Vuković je i odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Bileća.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *