Poskupljuje struja za privredu, moguća „blok tarifa“ za domaćinstva

Autor: Direkt Aktuelno Društvo Ekonomija
5 minuta čitanja
Foto: Pixabay

Cijena struje u narednoj godini biće veća za poslodavce u BiH, a kada je riječ o domaćinstvima, moguće je uvođenje tzv. blok tarife prema kojoj bi se za prokomjernu potrošnju plaćala skuplja struja, otkriva CAPITAL.

Piše: Darko Momić/Capital

Poslodavci u Srpskoj i Federaciji BiH očekuju razgovore sa nadležnima na kojima će se utvrditi koliko će maksimalno moći da poskupi struja za privredu, a kada je riječ o domaćinstvima, skuplje kilovate plaćaće potrošači koji se budu grijali na struju i koji budu imali prekomjernu potrošnju.

Udruženje poslodavaca Federacije BiH uputilo je zvanični zahtjev Vladi FBiH za održavanje sastanka kako bi se pravovremeno donijela odluka o garantovanoj cijeni električne energije za privredna društva u 2023. godini, dok iz Unije poslodavaca Republike Srpske kažu da su o cijeni struje već razgovarali sa nadležnima i da čekaju poziv iz Vlade RS radi konkretnog dogovora.

„Udruženje poslodavaca FBiH zatražilo je od Vlade FBiH da u skladu sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH, što prije donese odluku kojom se rast cijena električne energije za privredna društva ograničava na 20 odsto za 2023. godinu. Pošto ta odluka još nije donesena, UPFBiH uputilo je zvanični zahtjev Vladi FBiH za održavanje sastanka o ovoj temi, saopšteno je iz UPFBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju da su zahvaljujući odluci Vlade FBiH o ograničenju rasta cijene električne energije na 20 odsto za ovu godinu, kompanije uspjele sačuvati radna mjesta, nivo proizvodnje i konkurentnost na inostranim tržištima.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Saša Trivić kaže za CAPITAL da su poslodavci već razgovarali o cijenama struje sa ministrom energetike i rudarstva Petrom Đokićem i generalnim direktorom Elektroprivrede RS Lukom Petrovićem.

„Svjedoci smo enormnog povećanja cijena struje na svjetskom tržištu i svjesni smo da je to neminovnost. Mi čekamo poziv iz Vlade RS i nadam se da ćemo na tragu razgovora koje smo već obavili postići dogovor, kaže Trivić.

Poskupljuje grijanje na struju?

Poslodavci u Srpskoj, tvrdi naš izvor, dobiće garancije da u narednoj godini neće biti neograničenog divljanja cijena električne energije za potrebe privrede, ali to znači da će dio tereta morati ponijeti domaćinstva koja budu trošila više struje.

„Pošto zbog rasta cijena drugih energenata, poput ogrevnog drveta i peleta, sve veći broj građana odlučuje da se grije na struju, za njih bi struja mogla da bude skuplja. Iako je kod nas obaveza da se prijavi ako se neko grije na struju, pretpostavka je da se mnogi neće prijaviti kako bi izbjegli plaćanje skupljih kilovata. Zato je moguće da će cijena kilovata do određenog stepena potrošnje, do npr. 500 kilovata, biti niža, a da će preko 500 kilovata biti skuplja. Tako će oni koji se budu grijali na struju imati povećanu potrošnju i plaćaće skuplje kilovate. Vrlo vjerovatno je da će ovakvom modelu pribjeći i u RS i u FBiH, objašnjava naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, u RS će se primjenjivati program štednje struje za stanovništvo koji je pripremila Elektroprivreda RS i o kojem bi u narednim danima trebala da se izjasni Vlada RS.

„Direktor ERS Luka Petrović govorio je ljetos o tom programu i najavio da će se primjenjivati od oktobra do marta, odnosno da će se struja u tom periodu obračunavati po posebnom programu. Iz nekog razloga taj program je iz resornog ministarstva vraćen na doradu, ali on u suštini predviđa da će onima koji budu imali manju potrošnju nego u istom mjesecu prethodne godine biti umanjen račun. Ta ušteđena struja će se prodavati na inostranom tržištu po višestruko višoj cijeni i tako će se ostvarivati veći profit, nego kada bi se podigla cijena struje za domaćinstva. Međutim, moguće je da će se usvojiti mjere za destimulisanje povećane potrošnje tako što će se po uzoru na Srbiju uvesti blok tarife tako da će se svaki potrošeni kilovat preko prosječne potrošnje od npr. 500 kilovata plaćati skuplje, kaže naš sagovornik.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *