Poskupljuje struja za privrednike, moguće i do 30 odsto

Autor: Direkt Aktuelno Ekonomija
3 minuta čitanja
FOTO: Vlada RS

Privrednici u Republici Srpskoj iduće godine će skuplje plaćati električnu energiju, a umjesto ovogodišnjih 53 evra, cijena će se kretati između 60 i 68 evra po megavatu, otkriva CAPITAL.

FOTO: Vlada RS

Prema tvrdnjama našeg izvora sa današnjeg sastanka privrednika sa ministrom energetike i rudarstva Petrom Đokićem i rukovodstvom Elektroprivrede RS, privrednici su jednoglasno prihvatili da se koriguje cijena struje za njihove potrebe, ali nije postignuta saglasnost o visini cijene.

„Privrednici pristaju na povećanje cijene sa 53 na 60 evra po megavatu, dok iz Elektroprivrede RS traže veće povećanje, odnosno cijenu od 68 evra po megavatu. To je za privrednike neprihvatljivo, jer bi predstavljalo povećanje od skoro 30 odsto, a kad je uporedi sa cijenom od 38 evra po megavatu iz 2020. godine, to bi onda značilo skoro duplo skuplju struju“, kaže naš izvor.

On ističe da je problem što iz ERS ne mogu da garantuju ni cijenu koja je privrednicima prihvatljiva.

S druge strane, iz resornog ministarstva danas je saopšteno da je ministar energetike i rudarstva Petar Đokić održao konsultacije sa predstavnicima Elektroprivrede RS, Privredne komore RS i Unije udruženja poslodavaca na kojem je konstatovano da je došlo do povećanja troškova u poslovanju i proizvodnji električne energije koji bitno utiču na proizvodnu cijenu kilovat-sata i da stoga postoji potreba povećanja cijene električne energije za narednu godinu.

„Predstavnici privrednih asocijacija su pokazali razumijevanje i iznijeli jednoglasan stav da je cijenu električne energije za privredu potrebno korigovati, naglasivši da ovo pitanje, prije donošenja konačne odluke, treba biti predmet daljih razgovora“, navodi se u saopštenju.

Đokić je naglasio, navodi se dalje, da će Republika Srpska i sa povećanjem cijene električne energije imati i dalje najpovoljniju i najnižu cijenu od svih država u našem okruženju.

„Ključni interes Vlade Republike Srpske je i dalje da se održi i stalno unapređuje privredna aktivnost u Republici Srpskoj i zato će nastaviti pružati podršku mjerama koje stoje na raspolaganju“, navodi se u saopštenju i dodaje da je dogovoreno da se u narednom periodu nastave konsultacije na temu cijene električne energije, u cilju postizanja adekvatnog dogovora i zadovoljavajućeg rješenja za sve uključene strane.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *