Portal “Buka” pod višednevnim hakerskim napadima: Imamo osjećaj da smo sami u ovoj borbi

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja

Portal Buka se već danima suočava sa jakim hakerskim napadima, zbog čega ovaj medij trpi ogromnu štetu. To je za “Direkt” potvrdio Elvir Padalović, urednik portala “Buka”.

hakerski napad buka

Poteškoće u radu portala, kako je istakao Padalović, primijetili su u prvim danima nove godine, a napadi se, pod različitim intenzitetom, događaju i danas.

“Ovo je je jedan od najjačih i najintenzivnijih udara na portal Buka. U jednom trenutku smo imali i do 700 miliona prijava na sajtu. U ovo obaranje našeg sajte ušao je neko ko ima, čini se, neograničene resurse, jer su ovo jako skupi napadi. Iz razloga veoma jakog napada smo bili prinuđeni blokirati čitaoce koji dolaze iz određenih država, za što se izvinjavamo čitaocima”, rekao je Padalović za naš portal.

Naglašava da neće odustati od svojih aktivnosti usprkos činjenici da rade u izuzetno teškim okolnostima.

“Koristimo sve resurse i naše kanale da čitaoci ne ostanu uskraćeni za naš sadržaj. Mi trpimo ogromnu štetu zbog ove situacije. U ovom trenutku uključeni su i dodatni sigurnosni protokoli sa naše strane, što opet rezultira otežanom pristupu sadržajima, ali koje smo morali da uvedemo. Mi ipak ne odustajemo”, naglašava Padalović.

On dodaje da ovo nisu prvi napadi ove vrste na njihov portal te da se oni dešavaju svake godine po više puta.

“Istrage u ovim i sličnim slučajevima su jako spore i neefektivne, mi ćemo u narednom periodu, a nakon što prikupimo dokumentaciju, da se obratimo nadležnim institucijama, ali nisam optimista da će se išta riješiti. Ovo postaje sve učestalije i nažalost, imate osjećaj da ste sami u ovoj borbi”, rekao je urednik portala Buka i zahvalio se čitaocima koji im pružaju podršku i kolegama na solidarnosti.

Nalazi Izvještaja o cyber sigurnosnim prijetnjama u BiH, koji je predstavila Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH) u saradnji sa Centrom za izvrsnost u cyber sigurnosti (CSEC) početkom oktobra 2023. godine, pokazali su da se u periodu od januara do augusta 2023. godine desilo više od 15,4 miliona prijetnji cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini (BiH).

Ovaj izvještaj je takođe pokazao da su se napadi distribuiranog uskraćivanja usluga (DDoS) u ovom periodu smanjili, ali da su njihove mete i dalje najčešće medijske kuće.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *