PORESKA UPRAVA RS: Rizična nabavka usluga čišćenja poslovnih prostora

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
3 minuta čitanja
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Poreska uprava Republike Srpske raspisala je javni tender za nabavku usluga čišćenja poslovnih prostora Poreske uprave za period od dvije godine, procijenjene vrijednosti 600.000 KM. 

poreska uprava
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Izvor: PratimoTendere.ba

Monitori portala PratimoTendere ovu nabavku ocijenili rizičnom iz razloga što uslovi kvalifikacije u tenderskoj dokumentaciji ukazuju na to da postoji mogućnost diskriminacije ponuđača, ali i zbog toga što je u postupku nabavka nije podijeljena na lotove, a obrazloženje ugovornog organa u tom pogledu nije adekvatno.

Ugovorni organ je u tenderskoj dokumentaciji naveo, između ostalog, da ponuđač u pogledu tehničke i profesionalne sposobnosti bili kvalifikovani potrebno je da u posljednje tri godine, računajući do dana objavljivanja obavještenja o nabavci u ovom postupku, imaju uspješno iskustvo u realizaciji najmanje dva ugovora čiji su predmet usluge čišćenja poslovnih prostora. Ukupan iznos svakog uspješno realizovanog ugovora mora biti minimalno 200.000 KM.

tenderPonuđači bi, prema tenderskoj dokumentaciji, trebali dostaviti izjavu o posjedovanju profesionalnih mašina i pribora za čićenje u kojoj trebaju navesti vrstu opreme koju posjeduju za potrebe ralizacije ugovora i izjavu o upotrebi profesionalnih sredstava za čišćenje. Potrebno je navesti naziv, opis, karakteristike i namjenu sredstva za čišćenje, te kopije rješenja nadležnog ministarstva za svako sredstvo za čišćenje koje će biti korišteno ponaosob, a iz kojih je vidljivo da su ponuđena sredstva u momentu dostavljanja ponude bila upisana u inventar hemikalija ili u program dostavljanja tehničkog dosijea.

Ponuđači trebaju imati savjetnika za hemikalije kao i opis radnog mjesta, te usklađeno poslovanje prema zahtjevima međunarodno priznatog standarda ISO 14001 i ISO 45001 u opsegu prodaje higijene i čišćenja.

tender

tender

Ugovorni organ je u tendersko dokumentaciji aveo da je predmet nabavke jedinstven i da ga nije moguće podijeliti na lotove, što su eksperti ocijenili kao još jedan od razloga zbog kojeg je ova nabavka ocijenjena rizičnom.

U tenderskoj dokumnetaciji navedeno je 50 objekata, ukupne površine 13.344 kvadratnih metara, koje treba čistiti. Od toga u sedam objekata čišćenje je potrebno svaki dan, a u ostalim većinom jednom ili eventualo dva puta sedmično.

Prema podacima s portala javnih nabavki, prethodnih godina usluge čišćenja je dobijala firma Eurosan iz Banje Luke.

U ovom postupku izjavljena je i žalba.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *