FSRS:
Političko obesmišljavanje takmičenja!

Autor: Direkt Drugi pišu
8 minuta čitanja
Foto: Gerila

“Guranjem” novogradske Slobode sa petnaestog mjesta u Drugoj ligi Republike Srpske grupa Zapad u Prvu ligu Republike Srpske još jednom je pokazalo da je takmičenje u ligama Republike Srpske izgubilo smisao jer u viši rang idu timovi koji dobiju podršku saveza bez obzira na plasman u sezoni.

FSRS
Foto: Gerila

Piše: Vladimir Kovačević/Gerila.info

Vijest da će Sloboda iz Novog Grada, umjesto po plasmanu u drugoj ligi u treći rang takmičenja u Srpskoj, biti ubačena u prvu ligu prenijeli su brojni regionalni mediji. Riječ je o nečemu što se ne dešava u drugim dijelovima Evrope i svijeta a u Republici Srpskoj se ne dešava prvi put. Kako je moguće da ekipa koja je ispala iz druge lige bude promovisana kao novi prvoligaš nije moguće objasniti a iz Fudbalskog saveza Republike Srpske, kojim, suvereno, godinama upravlja sestrić Milorada Dodika Vico Zeljković, ne odgovaraju na bilo kakva pitanja. Kako god, jasno je, nakon ovogodišnjeg primjera, da plasman na tabeli u ligama Republike Srpske ne znači ništa već da se tabele i lige za narednu sezonu kroje iza zatvorenih vrata kancelarija u Fudbalskom savezu. Što je svakako poražavajuće za fudbal i sport.

Ekipa Sloge iz Trna je titulu na drugoligaškom Zapadu osvojila pobjedom nad Naprijedom pred prepunim tribinama stadiona na Mejdanu/Obilićevu. Navijači trnske Sloge proslavili su pobjedu u gostima koja im je značila ovjeru prvog mjesta a slavlje ulaska u Prvu ligu nastavljeno je u Trnu. Igrački Sloga je svakako zaslužila prvo mjesto. Iza sebe su na tabeli ostavili ekipe Crnog Vrha, FSA iz Prijedora, Gorice iz Šipova i Naprijeda koji je bio jesenji šampion. Na kraju titula na Zapadu nije trnjanima donijela Prvu ligu a, nezvanično, tom klubu su iz saveza postavljeni nerealni uslovi u kratkom roku. Slično kao Krupi godinu dana ranije da bi igrala Premijer ligu. Kao da se mjesta u fudbalskoj eliti ostavljaju za klubove čiji funkcioneri su bliski vladajućem režimu u Republici Srpskoj.

Trn
Čemu pune tribine ako rezultat ne odlučuje ništa? Detalj sa utakmice Naprijed-Sloga Trn

Novinar Darko Dragičević kaže, za Gerila info, da je Fudbalski savez ovakvom odlukom još jednom obesmislio takmičenje.

Kakva je svrha da se ekipe takmiče i bore ako će na kraju odluku o sastavu lige donositi Izvršni odbor. Nije ovo prvi put da se ovako donose odluke. Sloboda je i ranije bila promovisana u viši rang. Na žalost primjetno je i da se politika umješala u sport i ove odluke. Na sve to odluke o sastavu lige donose čelnici klubova koji su direktno zainteresovani za napredovanje. Zar je realno da nijedan klub iz druge lige koji je završio ispred Slobode nema ambicija da igra viši rang? Kada već krše pravila zašto nisu ostavili Omarsku koja je najgledaniji tim Prve lige i uz to ekipa koja uvijek okuplja igrače iz okoline? U finišu lige se nagađalo da neće biti baraža i to se obistinilo kao i prošle sezone. Sve to pokazuje da se mnoge stvari dogovaraju mimo terena što je pogubno za sport, kaže sportski novinar Darko Dragičević.

Novinar Bojan Trgić kaže da je uočljivo mnoštvo nepravilnosti u fudbalu Bosne i Hercegovine, od Premijer lige do najnižih liga. Najeklatantniji primjer kršenja svih sportskih i fudbalskih pravila je, upravo, primjer Slobode iz Novog Grada smatra Trgić.

Ako se samo vratimo u prošlost i prisjetimo retorike predsjednika Slobode Novi Grad Mladena Bosančića vidjećemo da je on na početku druge polusezone najavio da će njegov tim ući u Prvu ligu Republike Srpske. Kao član organa Fudbalskog saveza BiH Bosančić je očigledno nešto znao što je bio dogovor na najvišem nivou a kada s edogovori naprave fudbalski rezultati ne znače ništa. Uz ovaj slučaj imamo brojne nepravilnosti u Područnom fudbalskom savezu Gradiška za čije takmičenje važi da je jedno od najljepših fudbalskih takmičenja u zemlji. U ovoj ligi su dovođene sudije iz Prve lige Republike Srpske, tačnije iz Doboja koje su u derbi utakmicama svojim odlukama direktno uticale na rezultate utakmica. Neregularnosti su prisutne i i najnižem rangu takmičenja a nikada nije bio ovoliki broj prekinutih utakmica što je rezultat namještanja utakmica. U svakom slučaju u fudbalu Republike Srpske ima posla za policiju i Tužilaštvo“, kaže za Gerila info novinar iz Gradiške Bojan Trgić.

Teško je, međutim, očekivati da će se pravosuđe Republike Srpske zainteresovati za fudbal u Republici Srpsko s obzirom na sve ono što im do sada nije izazvalo interesovanje. Još je teže očekivati da se u bilo kakvu istragu uključi policija ako se zna da su brojni pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske sudije, delegati ili kontrolori suđenja u fudbalskim ligama Republike Srpske.

Novinar Goran Arbutina kaže da je svakome bilo jasno da nešto nije u redu kada je ekipa sa dna tabela ušla u Prvu ligu.

Reklo bi se da je to nastavak haosa koji godinama postoji u Prvoj ligi Republike Srpske gdje smo imali situacije da prvak ne ide u Premijer ligu, ne jednom nego više puta. Sloga je na terenu izborila plasman a ljudi koji vode klub su pokazali da mogu da vode klub. Tačno je da nisu ispunili sve administrativne uslove ali mislim da je bilo bolje i pravednije da im je dat neki određen rok da srede stvari jer su mnogo toga lošeg zatekli u klubu. Mislim da bi bilo pravedno da im je data “uslivna licenca” . Svakako pravednije od toga da se umjesto njih u Prvu ligu ubacuje klub koji je daleko od promocije u viši rang“, rekao je za Gerila info, novinar Goran Arbutina.

Gerila info je prošle godine pisala o dešavanjima nakon završetka sezone u fudbalskim ligama Bosne i Hercegovine. Tada je u Premijer ligu “pogurana” Sloga iz Doboja. Prije toga su Krupi dati nemogući uslovi, najsavremenije osvjetljenje ili dozvola Borca za korištenje Gradskog stadiona kao zamjenskog. Krupa nije dobila potreban potpis iz Borca a premijerligaš je postala dobojska Sloga. Slučajno ili ne uvijek se “guraju” klubovi koji su vrlo bliski vladajućoj vlasti u Republici Srpskoj, ako su iz lokalnih zajednica gdje na vlasti SNSD ili ako su funkcioneri klubova članovi vladajuće stranke.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *