Policija pozvala novinarku Gordanu Katanu “na razgovor” po prijavi aktivista SNSD-a

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
2 minuta čitanja
Novinarka Gordana Katana (Foto: N1)

Pritisci i prijetnje prema novinarima i urednicima portala Inforadar.ba, koji su posebno evidentni posljednjih nekoliko mjeseci, juče su kulminirali policijskim pozivom našoj novinarki Gordani Katana “na informativni razgovor”, a po prijavi aktivista SNSD-a.

Gordana Katana
Novinarka Gordana Katana (Foto: N1)

Sve se dogodilo nakon što je Katana, u ponedjeljak, 9. novembra, na novinarskom zadatku doživjela veliku neprijatnost na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje je slikala štandove političkih partija, između ostalog i štand SNSD-a.

Budući da aktivisti i članovi vladajuće partije u Republici Srpskoj, po svemu sudeći, vjeruju da određuju zakone i pravila u ovom entitetu, jedan od njih je, uprkos tome što je kolegica Katana imala novinarsku akreditaciju i obavljala novinarski zadatak – i to na javnoj površini – pokušao da je u tome fizički spriječi i oduzme joj mobitel kojim je slikala!

No, ni to nije bilo sve. Nakon ovog grubog nasrtaja na novinarske slobode ovaj aktivista je išao za Katanom, prateći je po Trgu Krajine dok je slikala ostale štandove.

Umjesto da pravna država reagira prema nasilniku iz SNSD-a, reagirala je prema novinarki, tako što ju je jučer pozvala na “informativni razgovor” a po prijavi aktivista SNSD-a za, vjerovali ili ne, “uznemiravanje i provociranje zbog fotografisanja”.

Inforadar je o ovom neviđenim udaru na medijske slobode obavijestio Misiju OSCE-a u BiH i strane ambasade u našoj zemlji.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *