Pokret za restituciju Trebinje: Lokalna vlast svojim građanima protivzakonito ponovo oduzima zemljište

Autor: Direkt Aktuelno Društvo
6 minuta čitanja
Predstavnici Pokreta za restituciju Trebinje

Trebinjska vlast nezakonito je pristupila izradi regulacionog plana područja na kom je u planu gradnja nove bolnice, kao i parcelizaciji poljoprivrednog zemljišta u naselju „Todorići 3“, poručilo je danas Udruženje „Pokret za restituciju“ Trebinje, na svojoj pres konferenciji. Na ovaj način, smatraju u Udruženju, građanima Trebinja ponovo se oduzima zemlja koja im je već jednom oduzeta poslije Drugog svjetskog rata.

Predstavnici Pokreta za restituciju Trebinje

Pravni zastupnik „Pokreta za restituciju“ advokat Zoran Ignjatić detaljno je obrazložio sve nezakonitosti koje je u ovom slučaju napravila lokalna vlast, kao i one koje tek namjerava da napravi nauštrb poljoprivrednog zemljišta koje je 1963. godine oduzeto od trebinjskih porodica.

„Godine 1959. donesen je Zakon o iskorištavanju poljoprivrednog zemljišta. Od 631 porodice je oduzeto zemljište isključivo za poljoprivredne namjene, u korist tadašnjeg Zadružno-poljoprivrednog kombinata. Nakon donošenja tog zakona, svi vlasnici su pojedinačno dobili rješenja o arondaciji i simbolične naknade koje nisu bile ni blizu tržišne vrijednosti. Na području Grada Trebinja važi urbanistički plan do 8. februara 2023. godine, a u njemu se ovo zemljište tretira kao poljoprivredno. Međutim, lokalna samouprava 16. septembra 2021. godine donijela je odluku o pristupanju izradi regulacionog plana Pridvorci-Nova bolnica sa namjerom da na tom lokalitetu, koji je isključivo poljoprivredna površina, gradi javni objekat, novu bolnicu. U pitanju je parcela čiji su vlasnici bili članovi ovog udruženja, a koja im je izuzeta isključivo za poljoprivrednu namjenu. Stoga, odluku koju donose vlasti Grada Trebinja smatramo potpuno nezakonitom“, objasnio je Ignjatić.

Prema njegovim riječima, nezakonita je bila i odluka Skupštine grada Trebinja kojom je gradonačelniku Trebinja Mirku Ćuriću data saglasnost za prikupljanje pismenih ponuda za izgradnju sportsko-rekreativnog centra na parceli koja je, takođe, nekada bila u privatnom vlasništvu članova ovog Pokreta.

„Skupština je donijela tu odluku iako nije imala nikakve ingerencije za to. I za ovo područje, pretpostavljamo, planiraju donošenje regulacionog plana. Samo da napomenem da za sve ove površine postoji važeći urbanistički plan koji je, po Zakonu o uređenju prostora i građenju, plan višeg reda u odnosu na regulacioni plan. To znači da regulacioni plan mora biti usaglašen sa urbanističkim prema kojem su ove parcele poljoprivredne i nema njihove prenamjene u gradsko građevinsko zemljište“, naveo je Ignjatić.

U prilog stavovima Pokreta, kako kaže, ide i odluka Ustavnog suda iz februara 2020. godine kojim je propisana isključiva zabrana da se na bilo koji način pristupa raspolaganju ovim poljoprivrednim zemljištem.

„Mi sada imamo na snazi Zakon o poljoprivrednom zemljištu gdje je nekada članom 53. bio predviđen način raspolaganja poljoprivrednim zemljištem. Odlukom Ustavnog  suda, taj član zakona je stavljen van snage i Narodna skupština RS je taj član izbrisala kojim je dozvoljeno raspolaganje poljoprivrednim zemljištem na bilo koji način“, rekao je Ignjatić.

Osim toga, Ignjatić tvrdi da Udruženje ima saznanja da je i u slučaju parcelizacije naselja Todorići 3 donesen regulacioni plan koji je u suprotnosti sa važećim urbanističkim planom.

„Evo, donesen je i plan parcelacije, i to je poljoprivredna površina, i to je zemljište koje je izuzeto u svrhu poljoprivredne proizvodnje, ni njime se ne može raspolagati, niti se može prodavati. Službe Grada Trebinja na ovom području su već prodale desetak građevinskih parcela na ovom području. Ovo zemljište prodaju privatnim licima, pod strogom zakonskom zabranom“, istakao je Ignjatić.

Zbog svega navedenog, krajem prošle godine obraćao se gradonačelniku Trebinja Mirku Ćuriću, kao i predsjedniku Skupštine grada Trebinja Dragoslavu Banjku, ali odgovor nije dobio.

„Ukazao sam na sve ove nezakonitosti, da nemaju ingerencije da bilo šta rade u vezi sa ovim zemljištem niti imaju zakonsko uporište da donose regulacioni plan na ovom području. Odgovor nisam dobio, a to je javna služba koja radi u interesu građana“, kazao je Ignjatić novinarima.

Bez odgovora pak nije ostao njegov zahtjev Pravobranilaštvu BiH da se uključi u ovu priču.

„Od njih smo dobili odgovor da su primili naš podnesak, da su se obratili Vladi RS, resornom ministarstvu i da su kompletan sadržaj, navode i dokaze podnijeli Okružnom javnom tužilaštvu u Trebinju“, tvrdi Ignjatić.

Istekao rok za izradu regulacionog plana

Prema Ignjatićevim riječima, Republička uprava za inspekcijske poslove donijela je akt kojim je naglašeno da je istekao rok za pristupanje izradi regulacionog plana Pridvorci-Nova bolnica.

„Protekao im je rok od šest mjeseci, što znači da lokalna samouprava nije ispoštovala svoju odluku koju je protivzakonito donijela“, tvrdi on.

Iz „Pokreta za restituciju“ poručuju da, bez obzira na ignorisanje predstavnika lokalne samouprave, neće odustati od traženja svojih prava.

„Meni, kao pravniku, nije jasno koje zakonske propise primjenjuje lokalna samouprava. Šta to oni čitaju, koje propise primjenjuju i da li imaju pravnu službu koja ih treba ispratiti ili su ovdje u pitanju neki drugi interesi? Po potrebi ćemo upoznati sve institucije i nadležna tužilaštva sa svom procedurom i nezakonitostima koje sporovodi lokalna samouprava u Trebinju. Vjerujemo u institucije ove države, u inspekcijske i pravosudne organe“, zaključio je Ignjatić.

Podsjećamo, članovi ovog Pokreta i ranije su se okupljali kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo postupcima lokalne vlasti, ali ni tada nisu dobili nikakav odgovor.

Podijeli članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *